Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Öğrenme Stilleri

Herkesin öğrenme tarzı farklıdır. Kimisi görerek, kimisi duyarak, kimisi ise bizzat yaparak öğrenir. Bu üç tarza kısaca ‘Temsil Sistemleri’ veya ‘Öğrenme Stilleri’ deniyor ve Görsel, İşitsel, Dokunsal olarak ifade ediliyor. -Yazıp vermeme rağmen bir türlü istediğim gibi yapmıyor. - 10 kere söyledim, hala aynı hataları yapıyor. - Nasıl yapıldığını bile gösterdim ama hala yanlış yapmaya devam ediyor. diye şikayet ettiğiniz çalışanlarınız var mı? Beklediğiniz sonuçları alamıyor olmanızın asıl nedeni, çalışanlarınızın kötü niyeti veya tecrübesizliği değil, farklı öğrenme stillerine sahip olmaları olabilir. Diyelim ki; yeni birisini işe aldınız ve oryantasyon eğitim süresi boyunca ona işin nasıl yapıldığını öğretmeye çalışıyorsunuz. Görsel olan bir çalışana yapmanız gereken, işin nasıl yapıldığını yazılı, resimlerle desteklenmiş şekilde vermektir. Bunun yerine işin nasıl yapıldığını anlatmakla yetinirseniz büyük ihtimal anlamayacaktır. İşitsel bir çalışana anlatarak, sesinizi kayda alıp daha sonra tekrar dinlemesini sağlayarak işi öğretmelisiniz. Dokunsal bir çalışan ise işi sadece yaparak öğrenebilir. Nasıl yapıldığını ona göstererek anlatmalı, kendisi yaparken de takip etmelisiniz. Aksi takdirde, yazılı da verseniz, açık açık anlatsanız da tam olarak anlamayacaktır. Çalışanlarınızın işin nasıl yapıldığını doğru öğrenebilmeleri için öncelikle görsel mi, işitsel mi yoksa dokunsal mı olduklarını anlamanız ve ona göre işi tarif etmeniz gerekir. Hem kendinizin, hem de karşınızdakinin nasıl öğrendiğini bildiğinizde işleri daha kolay delege edebilir, istediğiniz sonuçlara da daha kolay ve hızlı ulaşabilirsiniz. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 09 Kasım 2022 - Çarşamba

Öğrenme Stilleri

Herkesin öğrenme tarzı farklıdır. Kimisi görerek, kimisi duyarak, kimisi ise bizzat yaparak öğrenir. Bu üç tarza kısaca ‘Temsil Sistemleri’ veya ‘Öğrenme Stilleri’ deniyor ve Görsel, İşitsel, Dokunsal olarak ifade ediliyor.

-Yazıp vermeme rağmen bir türlü istediğim gibi yapmıyor.

- 10 kere söyledim, hala aynı hataları yapıyor.

- Nasıl yapıldığını bile gösterdim ama hala yanlış yapmaya devam ediyor.

diye şikayet ettiğiniz çalışanlarınız var mı?

Beklediğiniz sonuçları alamıyor olmanızın asıl nedeni, çalışanlarınızın kötü niyeti veya tecrübesizliği değil, farklı öğrenme stillerine sahip olmaları olabilir.

Diyelim ki; yeni birisini işe aldınız ve oryantasyon eğitim süresi boyunca ona işin nasıl yapıldığını öğretmeye çalışıyorsunuz. Görsel olan bir çalışana yapmanız gereken, işin nasıl yapıldığını yazılı, resimlerle desteklenmiş şekilde vermektir. Bunun yerine işin nasıl yapıldığını anlatmakla yetinirseniz büyük ihtimal anlamayacaktır. İşitsel bir çalışana anlatarak, sesinizi kayda alıp daha sonra tekrar dinlemesini sağlayarak işi öğretmelisiniz. Dokunsal bir çalışan ise işi sadece yaparak öğrenebilir. Nasıl yapıldığını ona göstererek anlatmalı, kendisi yaparken de takip etmelisiniz. Aksi takdirde, yazılı da verseniz, açık açık anlatsanız da tam olarak anlamayacaktır.

Çalışanlarınızın işin nasıl yapıldığını doğru öğrenebilmeleri için öncelikle görsel mi, işitsel mi yoksa dokunsal mı olduklarını anlamanız ve ona göre işi tarif etmeniz gerekir.

Hem kendinizin, hem de karşınızdakinin nasıl öğrendiğini bildiğinizde işleri daha kolay delege edebilir, istediğiniz sonuçlara da daha kolay ve hızlı ulaşabilirsiniz.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.