Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Güç noktasının üstünde misiniz, altında mısınız?

Gün içinde karşımıza pek çok problem çıkar ve bizi karar almak zorunda bırakır. Karar alırken önümüzde iki seçenek vardır: Güç noktasının üstünde ya da altında olmak. Güç noktasının üstünde iseniz: Sahiplenirsiniz. Hesap verirsiniz Sorumluluk alırsınız Güç noktasının altında iseniz: Başkalarını suçlarsınız Mazeret bulursunuz İnkar edersiniz Karar aşamasında kendimize ve çalışanlarımıza sorduğumuz soruların kalitesi, elde edeceğimiz sonuçların kalitesini belirler. Neden diye sorduğunuz sorular hem sizi, hem de karşınızdakini savunmaya geçirir ve noktanın altında kalmayı sağlayacak cevaplar alırsınız. Örneğin çalışanlarınızdan biri beklediğiniz raporu zamanında vermedi. Nedenini sorarsanız başkasını suçlar, mazeret bulur ya da görevi inkar eder. Beklediğim veriler bana gelmedi. Diğer işler yüzünden buna vakit ayıramadım. Güç noktasının altında kalmak güvenlidir. Bir şey yapmaya gerek kalmaz. Tüm sonuçlardan başkaları sorumludur. Ancak burada kaldığımız sürece kontrolü kaybederiz ve ileri gitme şansımız yoktur. Neden sorusu yerine nasıl sorusuna odaklandığımızı düşünelim: ‘ Önümüzdeki iki saat içinde bu raporu nasıl tamamlarız?’ şeklinde sorduğumuzda güç noktasının üzerine çıkar, sonuca odaklanırız. Durumu sahiplenir, sorumluluk alır ve hesap veririz. Ahmet’ten hemen verileri istiyorum. Diğer arkadaşlardan da yardım talep edeceğim. Güç noktasının altında kaldığınızı fark ettiğiniz anda hemen sorularınızı değiştirin.  Nedenlere değil, sonuçlara odaklanın. Kontrolü ele alın. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 28 Haziran 2022 - Salı

Güç noktasının üstünde misiniz, altında mısınız?

Gün içinde karşımıza pek çok problem çıkar ve bizi karar almak zorunda bırakır. Karar alırken önümüzde iki seçenek vardır: Güç noktasının üstünde ya da altında olmak.

Güç noktasının üstünde iseniz:

  • Sahiplenirsiniz.
  • Hesap verirsiniz
  • Sorumluluk alırsınız

Güç noktasının altında iseniz:

  • Başkalarını suçlarsınız
  • Mazeret bulursunuz
  • İnkar edersiniz

Karar aşamasında kendimize ve çalışanlarımıza sorduğumuz soruların kalitesi, elde edeceğimiz sonuçların kalitesini belirler. Neden diye sorduğunuz sorular hem sizi, hem de karşınızdakini savunmaya geçirir ve noktanın altında kalmayı sağlayacak cevaplar alırsınız.

Örneğin çalışanlarınızdan biri beklediğiniz raporu zamanında vermedi. Nedenini sorarsanız başkasını suçlar, mazeret bulur ya da görevi inkar eder.

  • Beklediğim veriler bana gelmedi.
  • Diğer işler yüzünden buna vakit ayıramadım.

Güç noktasının altında kalmak güvenlidir. Bir şey yapmaya gerek kalmaz. Tüm sonuçlardan başkaları sorumludur. Ancak burada kaldığımız sürece kontrolü kaybederiz ve ileri gitme şansımız yoktur.

Neden sorusu yerine nasıl sorusuna odaklandığımızı düşünelim: ‘ Önümüzdeki iki saat içinde bu raporu nasıl tamamlarız?’ şeklinde sorduğumuzda güç noktasının üzerine çıkar, sonuca odaklanırız. Durumu sahiplenir, sorumluluk alır ve hesap veririz.

  • Ahmet’ten hemen verileri istiyorum.
  • Diğer arkadaşlardan da yardım talep edeceğim.

Güç noktasının altında kaldığınızı fark ettiğiniz anda hemen sorularınızı değiştirin.  Nedenlere değil, sonuçlara odaklanın. Kontrolü ele alın.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.