Osman Hakan Kiracı
Köşe Yazarı
Osman Hakan Kiracı
 

Susuzluk

[simple-author-box] Televizyonlarda izliyor, gazetelerde okuyoruz: Türkiye susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya. Medyaya yansıyan haberlere ve yetkililerce yapılan açıklamalara göre. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerin barajlarında 3-5 aylık su miktarı var. Sıkıntı sadece büyükşehirlerde değil başka iller için de geçerli. Mesela Yozgat. Aylardır süregelen kuraklık nedeniyle Yozgat kent merkezinin su ihtiyacını karşılayan Musabeyli Cemil Çiçek barajı ile Kirazlı Göletinde su rezervleri büyük ölçüde azaldı. Su rezervlerinin yüzde 70 oranında tükendiği ve kente 3,5 ay yetecek miktarda  su  kaldığı öğrenildi. Bu  kış sezonunda Yozgat’a yeteri kadar yağmur ve kar yağmadığı takdirde önümüzdeki yaz döneminde kuraklığa paralel olarak kent merkezinde su sıkıntısı yaşanacak. 34 500 su abonesi var Yozgat şehir merkezinin ihtiyacını karşılayan Musabeyli Cemil Çiçek Barajı 49 milyon metre küp, Kirazlı Göleti ise 2 milyon metre küp su depoluyor. Bu iki ana su arterinin kentin su ihtiyacını rahatlıkla karşılıyor. Bu yüzden Bekir Cevdet Dündar Göleti şebekeye akıtılmıyor.. Yaklaşık 34 bin 500 su abonesi bulunan kent merkezinde ayda yaklaşık ortalama 500 bin metreküp su harcanıyor.Belediye ise su satışlarından  yılda yaklaşık 18 milyon lira gelir sağlıyor. Camilerde yağmur duası Aralık ayı sürecinde bile Yozgat’ta yeterince yağmur yağmaması nedeniyle su rezervleri sürekli azaldı. Susuzluk tehlikesi vatandaşları endişelendirmeye başladı. Bu nedenle Yozgat’ın belli başlı camilerinde ‘yağmur duaları ‘ okundu. Belediye yetkilileri de Yozgat’ta yeteri kadar kar ve yağmur sularının yağmaması halinde meydana gelecek olası susuzluk sorununa karşı alınacak önlemleri öngörmeye başladı. Yağışlar yetersiz kalırsa Yozgat Belediyesi, kuraklığın devamı halinde  olası su sorununu çözmek için Arapseyfi ve Çalatlıda bulunan ve  geçmiş dönemlerde şehir merkezinin kısmen su ihtiyacını karşılayan  eski yeraltı su rezervlerini harekete geçirmeyi planlıyor Bu arada Çamlıktaki B. Cevdet Dündar Göletinde bulunan su da Fatih mahallesine bağlanacak. Musabeyli Cemil Çiçek Barajında ve Kirazlı Göletinde su istenilen seviyelere ulaşmazsa su kullanımında tasarruf tedbirleri uygulanacak.
Ekleme Tarihi: 23 Aralık 2020 - Çarşamba

Susuzluk

[simple-author-box]

Televizyonlarda izliyor, gazetelerde okuyoruz: Türkiye susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya.

Medyaya yansıyan haberlere ve yetkililerce yapılan açıklamalara göre. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerin barajlarında 3-5 aylık su miktarı var.

Sıkıntı sadece büyükşehirlerde değil başka iller için de geçerli. Mesela Yozgat.

Aylardır süregelen kuraklık nedeniyle Yozgat kent merkezinin su ihtiyacını karşılayan Musabeyli Cemil Çiçek barajı ile Kirazlı Göletinde su rezervleri büyük ölçüde azaldı. Su rezervlerinin yüzde 70 oranında tükendiği ve kente 3,5 ay yetecek miktarda  su  kaldığı öğrenildi. Bu  kış sezonunda Yozgat’a yeteri kadar yağmur ve kar yağmadığı takdirde önümüzdeki yaz döneminde kuraklığa paralel olarak kent merkezinde su sıkıntısı yaşanacak.

34 500 su abonesi var

Yozgat şehir merkezinin ihtiyacını karşılayan Musabeyli Cemil Çiçek Barajı 49 milyon metre küp, Kirazlı Göleti ise 2 milyon metre küp su depoluyor. Bu iki ana su arterinin kentin su ihtiyacını rahatlıkla karşılıyor. Bu yüzden Bekir Cevdet Dündar Göleti şebekeye akıtılmıyor.. Yaklaşık 34 bin 500 su abonesi bulunan kent merkezinde ayda yaklaşık ortalama 500 bin metreküp su harcanıyor.Belediye ise su satışlarından  yılda yaklaşık 18 milyon lira gelir sağlıyor.

Camilerde yağmur duası

Aralık ayı sürecinde bile Yozgat’ta yeterince yağmur yağmaması nedeniyle su rezervleri sürekli azaldı. Susuzluk tehlikesi vatandaşları endişelendirmeye başladı. Bu nedenle Yozgat’ın belli başlı camilerinde ‘yağmur duaları ‘ okundu. Belediye yetkilileri de Yozgat’ta yeteri kadar kar ve yağmur sularının yağmaması halinde meydana gelecek olası susuzluk sorununa karşı alınacak önlemleri öngörmeye başladı.

Yağışlar yetersiz kalırsa

Yozgat Belediyesi, kuraklığın devamı halinde  olası su sorununu çözmek için Arapseyfi ve Çalatlıda bulunan ve  geçmiş dönemlerde şehir merkezinin kısmen su ihtiyacını karşılayan  eski yeraltı su rezervlerini harekete geçirmeyi planlıyor Bu arada Çamlıktaki B. Cevdet Dündar Göletinde bulunan su da Fatih mahallesine bağlanacak. Musabeyli Cemil Çiçek Barajında ve Kirazlı Göletinde su istenilen seviyelere ulaşmazsa su kullanımında tasarruf tedbirleri uygulanacak.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.