Osman Hakan Kiracı
Köşe Yazarı
Osman Hakan Kiracı
 

Salgın raporu

[simple-author-box] Türkiye’de koronavirüs salgını kontrol altına alınırken, bu salgının yansımaları illere göre farklılık gösteriyor. Bu bakımdan Yozgat’ta ‘faturayı’ inceleyecek olursak karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. 2020’in Mart ayından bugüne şehirde koronavirüs salgını yüzünden kaybettiğimiz insan sayısı yaklaşık 700. Koronavirüse yakalanan hasta sayımız nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor. Yani,40 bin kişi. İl genelinde evlerde karantina altında tutulan insan sayımız ne kadardır, tahmin edebiliyor musunuz? Hemen söyleyeyim: Yaklaşık 100 bin kişi. ** Koronavirüsle mücadelede Yozgat’ta gelinen aşama da şöyle: Birinci dalga sürecinde 2020 yılı Mart ayı başlangıcından Temmuz sonuna kadar, Türkiye ortalamasının altında ve kontrollü seyir vardı. Bu süreçte sadece 11 kişi vefat etmişti. Ağustos ayından itibaren artan salgın ile vaka sayısı tavan yaptı. Şehir hastanesinde yoğun bakımda ve pandemi servisinde neredeyse bütün yataklar dolmuştu. Hadisenin vahametini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Yozgat’ı ağır hasta bakımından en yoğun 5 şehir arasında saymasından anlamak mümkün. Salgın Ekim başında inişe, Kasım ayında tekrar yükselişe geçti. ** Sağlık Bakanlığının aldığı sıkı tedbir ve kısıtlamaların yanı sıra Yozgat Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü Filyaslon ve İzolasyon ekipleri kontrolü sağladı. Bu çalışmaya Yozgat Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de etkili destek verdi. Vatandaşların  ‘maske, mesafe, temizlik’ kurallarına uyması da önemliydi. Yaşanan bu süreç ile birlikte virüs salgın hız kesti. Son dönemde Şehir hastanesinde tedavi görmekte olan hasta sayısı 350’den 80’lere indi. Ayrıca 2 gün içerisinde merkez ve ilçelerdeki 3700 sağlık çalışanı aşılandı. ** Özetle Koronavirüsle mücadelede 'tünelin ucundaki ışık gözüktü ' diyebiliriz. Üçüncü dalganın oluşmaması için rehavete kapılmamak gerekiyor. Demem o ki; aşının yanı sıra tedbirler de sürmeli. Aşıya rağmen kısıtlamalara uymaz ve tedbirleri elden bırakırsak vay halimize. Gerisini söylemeye dilim varmıyor.
Ekleme Tarihi: 03 Şubat 2021 - Çarşamba

Salgın raporu

[simple-author-box]

Türkiye’de koronavirüs salgını kontrol altına alınırken, bu salgının yansımaları illere göre farklılık gösteriyor. Bu bakımdan Yozgat’ta ‘faturayı’ inceleyecek olursak karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. 2020’in Mart ayından bugüne şehirde koronavirüs salgını yüzünden kaybettiğimiz insan sayısı yaklaşık 700. Koronavirüse yakalanan hasta sayımız nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10’una tekabül ediyor. Yani,40 bin kişi.

İl genelinde evlerde karantina altında tutulan insan sayımız ne kadardır, tahmin edebiliyor musunuz? Hemen söyleyeyim: Yaklaşık 100 bin kişi.

**

Koronavirüsle mücadelede Yozgat’ta gelinen aşama da şöyle: Birinci dalga sürecinde 2020 yılı Mart ayı başlangıcından Temmuz sonuna kadar, Türkiye ortalamasının altında ve kontrollü seyir vardı. Bu süreçte sadece 11 kişi vefat etmişti. Ağustos ayından itibaren artan salgın ile vaka sayısı tavan yaptı. Şehir hastanesinde yoğun bakımda ve pandemi servisinde neredeyse bütün yataklar dolmuştu. Hadisenin vahametini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Yozgat’ı ağır hasta bakımından en yoğun 5 şehir arasında saymasından anlamak mümkün.

Salgın Ekim başında inişe, Kasım ayında tekrar yükselişe geçti.

**

Sağlık Bakanlığının aldığı sıkı tedbir ve kısıtlamaların yanı sıra Yozgat Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü Filyaslon ve İzolasyon ekipleri kontrolü sağladı. Bu çalışmaya Yozgat Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de etkili destek verdi. Vatandaşların  ‘maske, mesafe, temizlik’ kurallarına uyması da önemliydi. Yaşanan bu süreç ile birlikte virüs salgın hız kesti. Son dönemde Şehir hastanesinde tedavi görmekte olan hasta sayısı 350’den 80’lere indi. Ayrıca 2 gün içerisinde merkez ve ilçelerdeki 3700 sağlık çalışanı aşılandı.

**

Özetle Koronavirüsle mücadelede 'tünelin ucundaki ışık gözüktü ' diyebiliriz. Üçüncü dalganın oluşmaması için rehavete kapılmamak gerekiyor. Demem o ki; aşının yanı sıra tedbirler de sürmeli. Aşıya rağmen kısıtlamalara uymaz ve tedbirleri elden bırakırsak vay halimize. Gerisini söylemeye dilim varmıyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.