Köy Enstitülü Çınarlarımızdan Pakize Türkoğlu yaşamını Yitirdi

Güncel 27.07.2023 - 13:19, Güncelleme: 27.07.2023 - 13:19
 

Köy Enstitülü Çınarlarımızdan Pakize Türkoğlu yaşamını Yitirdi

Sema KUMRULU / Kız çocuklarının eğitim alması için uzun yıllar mücadele veren Köy Enstitülü Pakize Türkoğlu'nu 25 Temmuz 2023 tarihinde 96 yaşında kaybettik.
     Antalya Gazipaşa'da 1927 yılında doğan Pakize Türkoğlu, 1944 yılında Aksu Köy Enstitüsünü, 1947 yılında Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsünü bitirdi. Çeşitli okullarda 35 yıl öğretmenlik ve yöneticilik yapan Türkoğlu, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Ana Bilim Dalında Öğretim Görevlisi iken Emekli oldu. Ardından özel okullarda eğitim danışmanlığı ve rehberlik uzmanı olarak çalıştı. Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı kurucularından olan Türkoğlu, sayısız yönetici ve öğretmen yetiştirdi.    ''Tonguç'un Enstitüleri, Kızlar da Yanmaz, Kısa Süren Hasat'' kitaplarının yazarı olan Türkoğlu, gazete ve dergilerde ki yazılarıyla, demokratik öğretmen hareketinin her zaman öncüsü oldu. Tonguç ve Enstitüleri kitabıyla, 1998 yılında Türkiye İş Bankasının ''Toplum ve İnsan Bilimleri'' büyük ödülüne layık görüldü.      Türkoğlu, ikindi namazının ardından Antalya- Gazipaşa Çamlı Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.      Demokrat, ilerici, aydınlanmanın sesi olan Yazar, Eğitmen Pakize Türkoğlu'na rahmet dilerim. Ailesi ve sevenlerinin başı sağ olsun.
Sema KUMRULU / Kız çocuklarının eğitim alması için uzun yıllar mücadele veren Köy Enstitülü Pakize Türkoğlu'nu 25 Temmuz 2023 tarihinde 96 yaşında kaybettik.

     Antalya Gazipaşa'da 1927 yılında doğan Pakize Türkoğlu, 1944 yılında Aksu Köy Enstitüsünü, 1947 yılında Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsünü bitirdi. Çeşitli okullarda 35 yıl öğretmenlik ve yöneticilik yapan Türkoğlu, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Ana Bilim Dalında Öğretim Görevlisi iken Emekli oldu. Ardından özel okullarda eğitim danışmanlığı ve rehberlik uzmanı olarak çalıştı. Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı kurucularından olan Türkoğlu, sayısız yönetici ve öğretmen yetiştirdi.

   ''Tonguç'un Enstitüleri, Kızlar da Yanmaz, Kısa Süren Hasat'' kitaplarının yazarı olan Türkoğlu, gazete ve dergilerde ki yazılarıyla, demokratik öğretmen hareketinin her zaman öncüsü oldu. Tonguç ve Enstitüleri kitabıyla, 1998 yılında Türkiye İş Bankasının ''Toplum ve İnsan Bilimleri'' büyük ödülüne layık görüldü.

     Türkoğlu, ikindi namazının ardından Antalya- Gazipaşa Çamlı Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

     Demokrat, ilerici, aydınlanmanın sesi olan Yazar, Eğitmen Pakize Türkoğlu'na rahmet dilerim. Ailesi ve sevenlerinin başı sağ olsun.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.