Kötü örnek: Sokak düğünleri şikayet konusu

Güncel 05.10.2022 - 18:01, Güncelleme: 05.10.2022 - 18:01
 

Kötü örnek: Sokak düğünleri şikayet konusu

Sokak düğünleri koronavirüs salgını döneminde Bakanlık ve valilikler kanalıyla yasaklandı ama virüs koşulları ortadan kalkınca yeniden sorun olmaya başladı...
Oktay KARALAN İnsanlar yuva kurmak, mutlu olmak için evlenir. Bunun için düğün / dernek gerekir. Yani düğünler aslında bir mutluluk gürültüsüdür! Ancak her düğün böyle olmuyor! Can kayıpları yaşanıyor Türkiye’de önemli bir sorun olan şehirlerdeki sokak düğünleri geniş bir çevreyi rahatsız ederken can kayıplarına yol açan magandalıklara da sahne oluyor. Sokak düğünleri koronavirüs salgını döneminde Bakanlık ve valilikler kanalıyla yasaklandı ama virüs koşulları ortadan kalkınca yeniden başladı. İnsanları rahatsız eden ‘gürültü’ artık bir çevre kirliliği sayıldığı hatta bazı olaylara yol açan ‘suç’ kapsamına girdiği için dikkat edilmesi gereken bir konu. Ancak dikkat etmeyenler var. Bu durumda gece yarılarına kadar mahalleyi uyutmayan gürültü ve magandaların sahne alması demek. İşte bu, can alan tehlikeli bir durum. 2006 yılında açıklanan bir araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de istatistiklere yansımış vakalara bakıldığında maganda kurşunuyla yılda 700 kişi hayatını kaybediyordu. Başka veriler de var… 2018 tarihli bir veriye göre ise Türkiye'de düğün, eğlence ve etkinliklerde silahla ateş edilmesi sonucu her yıl 600 kişi hayatını kaybediyor. 2019 yılında açıklanan İçişleri Bakanlığı istatistik; 2014-2019 arası 188 bin 425 olayda ateşli silah kullanıldı ve ‘Maganda kurşunu’ dört yıllık bu sürede 104 can aldı diyor. 2019’un sonlarında dünyayı etkisi altına alan virüs salgını, milyonlarca insanın ölümüne sebep olurken gündelik hayatı da altüst etti. Salgın ülkemizde de derinden hissedildi ve sokağa çıkma yasağı dahil pek çok kısıtlama ve yasaklama kararları alındı. Yasaklar kalkınca… Bu süreçte sokak düğünleri de yasaklandı doğal olarak. Ancak kısıtlama ve yasaklar önce gevşetilip sonra da kaldırılınca, sokak düğünleri de hortladı! İzne ve belli koşullara, belirli saat aralıklarına tabi olmasına rağmen, sokak düğünleri her zaman şikayet konusu olmaya devam ediyor. Bir çare bulunmazsa özellikle önümüzdeki yaz sokak düğünlerinde bir patlama yaşanması mümkündür.
Sokak düğünleri koronavirüs salgını döneminde Bakanlık ve valilikler kanalıyla yasaklandı ama virüs koşulları ortadan kalkınca yeniden sorun olmaya başladı...

Oktay KARALAN

İnsanlar yuva kurmak, mutlu olmak için evlenir. Bunun için düğün / dernek gerekir. Yani düğünler aslında bir mutluluk gürültüsüdür! Ancak her düğün böyle olmuyor!

Can kayıpları yaşanıyor

Türkiye’de önemli bir sorun olan şehirlerdeki sokak düğünleri geniş bir çevreyi rahatsız ederken can kayıplarına yol açan magandalıklara da sahne oluyor.

Sokak düğünleri koronavirüs salgını döneminde Bakanlık ve valilikler kanalıyla yasaklandı ama virüs koşulları ortadan kalkınca yeniden başladı.

İnsanları rahatsız eden ‘gürültü’ artık bir çevre kirliliği sayıldığı hatta bazı olaylara yol açan ‘suç’ kapsamına girdiği için dikkat edilmesi gereken bir konu. Ancak dikkat etmeyenler var. Bu durumda gece yarılarına kadar mahalleyi uyutmayan gürültü ve magandaların sahne alması demek. İşte bu, can alan tehlikeli bir durum.

2006 yılında açıklanan bir araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de istatistiklere yansımış vakalara bakıldığında maganda kurşunuyla yılda 700 kişi hayatını kaybediyordu.

Başka veriler de var…

2018 tarihli bir veriye göre ise Türkiye'de düğün, eğlence ve etkinliklerde silahla ateş edilmesi sonucu her yıl 600 kişi hayatını kaybediyor.

2019 yılında açıklanan İçişleri Bakanlığı istatistik; 2014-2019 arası 188 bin 425 olayda ateşli silah kullanıldı ve ‘ Maganda kurşunu’ dört yıllık bu sürede 104 can aldı diyor.

2019’un sonlarında dünyayı etkisi altına alan virüs salgını, milyonlarca insanın ölümüne sebep olurken gündelik hayatı da altüst etti.

Salgın ülkemizde de derinden hissedildi ve sokağa çıkma yasağı dahil pek çok kısıtlama ve yasaklama kararları alındı.

Yasaklar kalkınca…

Bu süreçte sokak düğünleri de yasaklandı doğal olarak. Ancak kısıtlama ve yasaklar önce gevşetilip sonra da kaldırılınca, sokak düğünleri de hortladı!

İzne ve belli koşullara, belirli saat aralıklarına tabi olmasına rağmen, sokak düğünleri her zaman şikayet konusu olmaya devam ediyor.

Bir çare bulunmazsa özellikle önümüzdeki yaz sokak düğünlerinde bir patlama yaşanması mümkündür.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.