İsa Güven: Emekli müşterimiz çok azaldı

Ekonomi 25.07.2023 - 19:52, Güncelleme: 25.07.2023 - 19:52
 

İsa Güven: Emekli müşterimiz çok azaldı

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, satın alma gücünün düşmesinden en çok etkilenenlerin başında gelen ve genelde vakitlerini kahvehanelerde geçiren emekliler başta olmak üzere müşteri sayısının son dönemde iyice azaldığını kaydetti.
Fiyat artışları ve satın alma gücünün sürekli düşmesi neticesinde kahvehanelerde müşterilerin yok denecek kadar azaldığından yakınan Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, “Çaykur’un Haziran'da çaya yüzde 43-45 aralığında zam yapması ve devamında diğer firmaların da yaptığı zamların yanında doğalgaz, elektrik, su faturaları ve aşırı yüksek kiralar, kira stopajları, personel giderleri ve BAĞKUR giderleri gibi yüksek girdi maliyetleri  bizi perişan etti. Üstelik bir de yüzde 8 olan KDV yüzde 10 oldu. 500 çay satan bir çay ocağı, kahvehane bugün 100 çay satamıyor. 750 çay satan 300 çay satamıyor. Dolayısıyla iş yapamaz ve gelirleriyle giderlerini karşılayamaz hale gelen çay ocağı ve kahveci esnafımız kepenk kapatıyor. Büyüyen Ankara’da sayımızın artması gerekirken, her geçen gün azalıyoruz. Bu zamlar kahveci kültürünü bitirdi.” dedi. Güven şöyle devam etti: “Son zamların ardından çay ocaklarında maliyetleri artan bir bardak çay 7,5 TL, kahvehanelerde 10 TL oldu. Ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen çayın fiyatının çok daha düşük olması gerekirken, maalesef aşırı girdi maliyetleri nedeniyle fiyatlar ancak bu şekilde olabiliyor. Girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar nedeniyle istemeden yaptığımız fiyat ayarlamalarımızın ardından artık pasajlardaki müşterilerimiz bile daha ucuza mal etmek için dükkanlarında ısıttıkları sıcak su ile çaylarını kendileri yapıyor. ‘EMEKLİLERE ÇAY SATAMIYORUZ’ Bizim müşterilerimizin çok önemli bir kısmı emeklilerimiz idi. Fakat maaşlarına yapılan düşük zam oranı nedeniyle emeklilerimizin alım gücü hızla düştü, artık eskisi gibi çay ocaklarımıza ve kahvelerimize gelemez oldu. Alım gücünün düşmesine bağlı olarak emekliler için bir bardak çay içebilmenin, onlara bir bardak çay satabilmenin artık çok zorlaştığını bizler yakinen görebiliyoruz. Halbuki buralar onlar için güzel bir çayın eşliğinde oyalanma, bir nevi sosyalleşme merkezleri. Zamlar ve alım gücünün düşmesi, emeklilerimiz başta olmak üzere müşterilerimizi kahvehanelerimizden mahrum bıraktı.” Oda Başkanı Güven, “Artık zam furyasının durmasını istiyoruz. Alım gücü daha fazla gerilemesin. Esnaf olarak en çok zorlandığımız yüksek BAĞ-KUR prim ödemelerinin yarıya düşürülmesini talep ediyoruz. Esnafımızın sırtında bir kambur olan kira stopajı tamamen kaldırılmalı,” ifadeleri ile sözlerini tamamladı.
Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, satın alma gücünün düşmesinden en çok etkilenenlerin başında gelen ve genelde vakitlerini kahvehanelerde geçiren emekliler başta olmak üzere müşteri sayısının son dönemde iyice azaldığını kaydetti.

Fiyat artışları ve satın alma gücünün sürekli düşmesi neticesinde kahvehanelerde müşterilerin yok denecek kadar azaldığından yakınan Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, “Çaykur’un Haziran'da çaya yüzde 43-45 aralığında zam yapması ve devamında diğer firmaların da yaptığı zamların yanında doğalgaz, elektrik, su faturaları ve aşırı yüksek kiralar, kira stopajları, personel giderleri ve BAĞKUR giderleri gibi yüksek girdi maliyetleri  bizi perişan etti. Üstelik bir de yüzde 8 olan KDV yüzde 10 oldu. 500 çay satan bir çay ocağı, kahvehane bugün 100 çay satamıyor. 750 çay satan 300 çay satamıyor. Dolayısıyla iş yapamaz ve gelirleriyle giderlerini karşılayamaz hale gelen çay ocağı ve kahveci esnafımız kepenk kapatıyor. Büyüyen Ankara’da sayımızın artması gerekirken, her geçen gün azalıyoruz. Bu zamlar kahveci kültürünü bitirdi.” dedi.

Güven şöyle devam etti: “Son zamların ardından çay ocaklarında maliyetleri artan bir bardak çay 7,5 TL, kahvehanelerde 10 TL oldu. Ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen çayın fiyatının çok daha düşük olması gerekirken, maalesef aşırı girdi maliyetleri nedeniyle fiyatlar ancak bu şekilde olabiliyor. Girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar nedeniyle istemeden yaptığımız fiyat ayarlamalarımızın ardından artık pasajlardaki müşterilerimiz bile daha ucuza mal etmek için dükkanlarında ısıttıkları sıcak su ile çaylarını kendileri yapıyor.

‘EMEKLİLERE ÇAY SATAMIYORUZ’

Bizim müşterilerimizin çok önemli bir kısmı emeklilerimiz idi. Fakat maaşlarına yapılan düşük zam oranı nedeniyle emeklilerimizin alım gücü hızla düştü, artık eskisi gibi çay ocaklarımıza ve kahvelerimize gelemez oldu. Alım gücünün düşmesine bağlı olarak emekliler için bir bardak çay içebilmenin, onlara bir bardak çay satabilmenin artık çok zorlaştığını bizler yakinen görebiliyoruz. Halbuki buralar onlar için güzel bir çayın eşliğinde oyalanma, bir nevi sosyalleşme merkezleri. Zamlar ve alım gücünün düşmesi, emeklilerimiz başta olmak üzere müşterilerimizi kahvehanelerimizden mahrum bıraktı.”

Oda Başkanı Güven, “Artık zam furyasının durmasını istiyoruz. Alım gücü daha fazla gerilemesin. Esnaf olarak en çok zorlandığımız yüksek BAĞ-KUR prim ödemelerinin yarıya düşürülmesini talep ediyoruz. Esnafımızın sırtında bir kambur olan kira stopajı tamamen kaldırılmalı,” ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.