Heykeltıraş Aslan Başpınar ve sanat yolculuğu

Kültür-Sanat (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.12.2021 - 00:14, Güncelleme: 23.12.2021 - 00:14
 

Heykeltıraş Aslan Başpınar ve sanat yolculuğu

Mert Dokuzoğlu Kızılcagün TV’de Akademisyen Yazar Dr. Necati Yalçın ve Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ile beraber Heykeltıraş Aslan Başpınar atölyesindeyiz. Ankaramıza anlam ve değer katan sanatçılarımızdan Aslan Başpınar sanat camiası tarafından "Sanattan ışık yontup kendi karanlığını aydınlatan adam" şeklinde tanımlanıyor. Yozgat'ta İlkokul 1. Sınıftayken incelediği Atatürk Büstü ve kili keşfetmesiyle başlayan sanat yolculuğu, ilkokul sonrasında köyünün tarım aletlerinin yapımında ve el işlerinde ustalaşan dedesiyle babasını gözleyerek becerisini geliştirmesiyle devam ediyor. Sanat yaşamında 50 yılı deviren Heykeltıraş Aslan Başpınar, 1996 yılında kendi heykel atölyesi olan Aslan Başpınar Heykel ve Tasarım Atölyesini kurdu. Öyle bir atölye ki içinde çok sayıda Atatürk heykeli, rölyef örnekleri ve yapılması planlanan projeleri mevcut. Atölyeye girerken çatıda vefa ve minnet borcunu ödemek istediği babası Veli Başpınar'ın heykeli misafirleri selamlıyor. Memleketi Yozgat'ta Atatürk Anıtı ve Nida Tüfekçi anıtları gibi eserleri bulunan Başpınar'ın eserleri Ankara'da aslında her gün karşımıza çıkıyor. Bunlardan bazıları Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yılında Genelkurmay kavşağında açılan 27 Aralık 1919 Kızılcagün Anıtı, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yer alan Nazım Hikmet ve Atatürk heykelleri, Batıkent'te Aşık Mahzuni Şerif heykeli, Çankaya Parkı'nda Uğur Mumcu heykeli, Sakarya Savaşının sembol yerlerinden olan Malıköy Tren İstasyonunda yer alan heykellerin bir çoğu ilk akla gelenler. Kızılcagün Anıtı incelendiğinde kalpağı ile Mustafa Kemal Paşa adeta “Güneş doğudan yükselir” mesajı vererek, doğu yönüne doğru bakmaktadır. Paşa’nın sol yanında Ankara Valisi Yahya Galip, sağ tarafında ise Ankara Müftüsü Börekçizade Rifat Efendi yer alır. Her ikisinin arkasında, Ankara eşrafından kişiler, Seymenler, Bacıerenler, gençler ve çocuklar bulunur. Anıtın batı cephesinde ise, atlı Seymenlerin yer aldığı rölyefin önünde, davul eşliğinde zeybek oynayan Seymen vardır. Kızılcagün Anıtı, 27 Aralık 1919’u yani Kızılcagün atmosferini muhteşem bir şekilde gözler önüne serer. Zaten Ankara'da nerede bir Atatürk heykeli görsek birçoğunun gizli kahramanı olan Heykeltıraş Aslan Başpınar "Anıtları, Tarih tasarlar" düşüncesine işte bu yüzden sahiptir.

Mert Dokuzoğlu

Kızılcagün TV’de Akademisyen Yazar Dr. Necati Yalçın ve Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ile beraber Heykeltıraş Aslan Başpınar atölyesindeyiz. Ankaramıza anlam ve değer katan sanatçılarımızdan Aslan Başpınar sanat camiası tarafından "Sanattan ışık yontup kendi karanlığını aydınlatan adam" şeklinde tanımlanıyor. Yozgat'ta İlkokul 1. Sınıftayken incelediği Atatürk Büstü ve kili keşfetmesiyle başlayan sanat yolculuğu, ilkokul sonrasında köyünün tarım aletlerinin yapımında ve el işlerinde ustalaşan dedesiyle babasını gözleyerek becerisini geliştirmesiyle devam ediyor. Sanat yaşamında 50 yılı deviren Heykeltıraş Aslan Başpınar, 1996 yılında kendi heykel atölyesi olan Aslan Başpınar Heykel ve Tasarım Atölyesini kurdu. Öyle bir atölye ki içinde çok sayıda Atatürk heykeli, rölyef örnekleri ve yapılması planlanan projeleri mevcut. Atölyeye girerken çatıda vefa ve minnet borcunu ödemek istediği babası Veli Başpınar'ın heykeli misafirleri selamlıyor. Memleketi Yozgat'ta Atatürk Anıtı ve Nida Tüfekçi anıtları gibi eserleri bulunan Başpınar'ın eserleri Ankara'da aslında her gün karşımıza çıkıyor. Bunlardan bazıları Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yılında Genelkurmay kavşağında açılan 27 Aralık 1919 Kızılcagün Anıtı, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yer alan Nazım Hikmet ve Atatürk heykelleri, Batıkent'te Aşık Mahzuni Şerif heykeli, Çankaya Parkı'nda Uğur Mumcu heykeli, Sakarya Savaşının sembol yerlerinden olan Malıköy Tren İstasyonunda yer alan heykellerin bir çoğu ilk akla gelenler. Kızılcagün Anıtı incelendiğinde kalpağı ile Mustafa Kemal Paşa adeta “Güneş doğudan yükselir” mesajı vererek, doğu yönüne doğru bakmaktadır. Paşa’nın sol yanında Ankara Valisi Yahya Galip, sağ tarafında ise Ankara Müftüsü Börekçizade Rifat Efendi yer alır. Her ikisinin arkasında, Ankara eşrafından kişiler, Seymenler, Bacıerenler, gençler ve çocuklar bulunur. Anıtın batı cephesinde ise, atlı Seymenlerin yer aldığı rölyefin önünde, davul eşliğinde zeybek oynayan Seymen vardır. Kızılcagün Anıtı, 27 Aralık 1919’u yani Kızılcagün atmosferini muhteşem bir şekilde gözler önüne serer. Zaten Ankara'da nerede bir Atatürk heykeli görsek birçoğunun gizli kahramanı olan Heykeltıraş Aslan Başpınar "Anıtları, Tarih tasarlar" düşüncesine işte bu yüzden sahiptir.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.