ATEM Başkanı Hakan Akçam: Türk vatandaşlığı suistimal edilemeyecek

Ekonomi 12.12.2023 - 12:00, Güncelleme: 12.12.2023 - 12:00
 

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Türk vatandaşlığı suistimal edilemeyecek

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yabancılara vatandaşlık imkanı veren yönetmelikte değişikliğe gidildi. Yeni yönetmeliğe göre vatandaşlık hakkı kazanmak için arsanın üzerine yapı zorunluluğu getirildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, Türk vatandaşlığının bu kararla suistimal edilemeyeceğine dikkat çekti.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam Resmi Gazetede yer alan değişikliği değerlendirdi.   “YABANCILARIN VATANDAŞLIK EDİNİMLERİ BOŞ ARSA İLE OLMAYACAK” Türk vatandaşlığı kazanmak için yapı zorunluluğunu getirilmesinin yerinde bir karar olduğunu vurgulayan ATEM Başkanı Akçam şunları söyledi: “12.12.2023 tarihinde Resmî Gazetede yayınlan 32397 sayılı genelge ile, 11.02.2010 tarihli ve 2010/139 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulamasına İlişkin Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “döviz tutarındaki taşınmazın” ibaresi “döviz tutarındaki kat mülkiyetli veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı” şeklinde değiştirildi. İlgili değişiklik bundan sonra yabancıların vatandaşlık edinimlerinin boş arsa veya tarım arazi alımları ile olmayacağını ortaya koymaktadır. Yabancıların vatandaşlık edinimi için kat mülkiyeti/kat irtifakı tesis edilmiş yapılar ve müstakil kullanıma konu yapılar ile olabileceği ortaya konulmuştur.”   SUİSTİMALİN ÖNÜ KESİLDİ Yabancı uyruklu gerçek kişilere 400 bin ABD doları ve üzeri değerde gayrimenkul satın almaları halinde istisnai prosedürler yoluyla Türk vatandaşlığı kazanma hakkının zaten verildiğini belirten ATEM Başkanı Akçam, “Biz ise bu yönetmelikte değişikliğe gidilerek Türk vatandaşlığı kazanma hakkının 600 bin dolara çıkarılmasını bekliyorduk. Fakat Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre değişiklik başka yönde yapıldı. Bu karar ile arsa satışıyla vatandaşlık hakkı kazanmanın kapsamı daraltıldı. Vatandaşlık hakkı kazanmak için arsanın üzerine yapı zorunluluğu getirildi. Yapılan değişiklik ile Türk vatandaşlığı elde etmenin suistimal edilmesinin önünü kesecek bir değişiklik olduğunu düşünüyorum” dedi.
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yabancılara vatandaşlık imkanı veren yönetmelikte değişikliğe gidildi. Yeni yönetmeliğe göre vatandaşlık hakkı kazanmak için arsanın üzerine yapı zorunluluğu getirildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, Türk vatandaşlığının bu kararla suistimal edilemeyeceğine dikkat çekti.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam Resmi Gazetede yer alan değişikliği değerlendirdi.

 

“YABANCILARIN VATANDAŞLIK EDİNİMLERİ BOŞ ARSA İLE OLMAYACAK”

Türk vatandaşlığı kazanmak için yapı zorunluluğunu getirilmesinin yerinde bir karar olduğunu vurgulayan ATEM Başkanı Akçam şunları söyledi:

“12.12.2023 tarihinde Resmî Gazetede yayınlan 32397 sayılı genelge ile, 11.02.2010 tarihli ve 2010/139 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulamasına İlişkin Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “döviz tutarındaki taşınmazın” ibaresi “döviz tutarındaki kat mülkiyetli veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı” şeklinde değiştirildi.

İlgili değişiklik bundan sonra yabancıların vatandaşlık edinimlerinin boş arsa veya tarım arazi alımları ile olmayacağını ortaya koymaktadır. Yabancıların vatandaşlık edinimi için kat mülkiyeti/kat irtifakı tesis edilmiş yapılar ve müstakil kullanıma konu yapılar ile olabileceği ortaya konulmuştur.”

 

SUİSTİMALİN ÖNÜ KESİLDİ

Yabancı uyruklu gerçek kişilere 400 bin ABD doları ve üzeri değerde gayrimenkul satın almaları halinde istisnai prosedürler yoluyla Türk vatandaşlığı kazanma hakkının zaten verildiğini belirten ATEM Başkanı Akçam, “Biz ise bu yönetmelikte değişikliğe gidilerek Türk vatandaşlığı kazanma hakkının 600 bin dolara çıkarılmasını bekliyorduk. Fakat Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre değişiklik başka yönde yapıldı. Bu karar ile arsa satışıyla vatandaşlık hakkı kazanmanın kapsamı daraltıldı. Vatandaşlık hakkı kazanmak için arsanın üzerine yapı zorunluluğu getirildi. Yapılan değişiklik ile Türk vatandaşlığı elde etmenin suistimal edilmesinin önünü kesecek bir değişiklik olduğunu düşünüyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.