ATEM Başkanı HAKAN AKÇAM: İlan portallarında fiyat tarifesi ilan edilmeli

Ekonomi 20.12.2023 - 11:53, Güncelleme: 20.12.2023 - 11:53
 

ATEM Başkanı HAKAN AKÇAM: İlan portallarında fiyat tarifesi ilan edilmeli

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre lokanta, restoran ve kafelerin giriş kapısında ve masalarda fiyat listesinin koyulması zorunlu olacak. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam çıkan yönetmeliğe atıfta bulunarak, emlakçılık yapan büyük ilan portalları için de buna benzer yeni bir yönetmeliğe ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Lokanta restoran ve kafeler için yeni yönetmeliğin yayınlanmasının ardından ATEM Başkanı Hakan Akçam emlakçılık yapan ilan portalları için de bir düzenlemenin şart olduğunu dile getirdi. Akçam, “Yayımlanan fiyat etiketi uygulaması büyük ilan sitelerinde de hayata geçirilmelidir. Çünkü her müşteriye ayrı ayrı fiyat politikası uygulanmaktadır. Bu da hem mülk sahiplerini de hem de tüketicileri zor durumda bırakmaktadır” dedi. “İLAN PORTALLARINA BİR ÇEKİ DÜZEN VERİLMELİ” Emlak piyasasını kendilerinin belirlemediğinin altını çizen Akçam, “Gayrimenkul piyasasına yönelik müşteri ilişkileri yönetimi hizmetinin emlakçıların temasta olduğu alıcı, satıcı, kiracı vb. üçüncü kişilerin iletişim ve diğer tüm bilgilerinin kayıt altında tutulmasına yönelik hizmetlerden oluştuğu ilan portallarının piyasanın belirlenmesinde önemli rollerinin olduğu bilinmekte olup sektörünün bileşenleri bizler ve tüketicilerin ilan portallarına bakarak piyasaları belirlemediğimiz malumunuzdur. Dolayısıyla ilan portallarına bir çeki düzen verilmesi gerektiği kanısındayız” dedi. “MÜLK SAHİPLERİ ZOR DURUMDA BIRAKILMADAN DÜZENLEME YAPILMALI” Konut sektöründe yaşanan yüksek fiyat artışının önüne geçebilmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Akçam açıklamasında şunlara değindi: “Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, piyasa koşullarını göz önünde tutarak mülk sahiplerini de zor durumda bırakmadan ilan portallarının sayfalarında yer alan satılık veya kiralık ilanlar için maksimum yüzde 5 ile yüzde 10 oranında artış yapmalarına izin verilmelidir. Bu oranlar dışında yapılması düşünülen fiyat artışlarına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Aynı zamanda tekrar aynı ilanın girilmemesi ile ilgili gerekli önlemlerin alınmasının sektöre iyi geleceği düşüncesindeyiz.” “KONUYU GEREKİRSE MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ” Akçam konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Biz Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası olarak her fırsatta internet üzerinden emlakçılık yapan büyük ilan siteleri için de mutlaka bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğunu dile getiriyoruz. Ne yazık ki henüz ivedi olan bu talebimiz bir karşılık bulamadı. Çünkü büyük ilan portalları her vatandaş için ayrı ayrı fiyatlar sunuyor. Mesela sözleşmeli işletme üyemize 10 adet ilan için 4 bin 230 TL olarak sunulurken kurumsal üyeye ise 3 bin 650 TL gibi fiyatlar sunuluyor. Meslektaşlarımız odamıza başvurarak bize şikâyette bulunuyor. Bu konu hakkında birçok kez çağrı yapmamıza rağmen hala bir sonuca ulaşamadık. Biz ise bu yönde gerekli yerlere şikayetimizi yaparak, konuyu gerekirse mahkemeye taşıyacağız.”
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre lokanta, restoran ve kafelerin giriş kapısında ve masalarda fiyat listesinin koyulması zorunlu olacak. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam çıkan yönetmeliğe atıfta bulunarak, emlakçılık yapan büyük ilan portalları için de buna benzer yeni bir yönetmeliğe ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Lokanta restoran ve kafeler için yeni yönetmeliğin yayınlanmasının ardından ATEM Başkanı Hakan Akçam emlakçılık yapan ilan portalları için de bir düzenlemenin şart olduğunu dile getirdi. Akçam, “Yayımlanan fiyat etiketi uygulaması büyük ilan sitelerinde de hayata geçirilmelidir. Çünkü her müşteriye ayrı ayrı fiyat politikası uygulanmaktadır. Bu da hem mülk sahiplerini de hem de tüketicileri zor durumda bırakmaktadır” dedi.

“İLAN PORTALLARINA BİR ÇEKİ DÜZEN VERİLMELİ”

Emlak piyasasını kendilerinin belirlemediğinin altını çizen Akçam, “Gayrimenkul piyasasına yönelik müşteri ilişkileri yönetimi hizmetinin emlakçıların temasta olduğu alıcı, satıcı, kiracı vb. üçüncü kişilerin iletişim ve diğer tüm bilgilerinin kayıt altında tutulmasına yönelik hizmetlerden oluştuğu ilan portallarının piyasanın belirlenmesinde önemli rollerinin olduğu bilinmekte olup sektörünün bileşenleri bizler ve tüketicilerin ilan portallarına bakarak piyasaları belirlemediğimiz malumunuzdur. Dolayısıyla ilan portallarına bir çeki düzen verilmesi gerektiği kanısındayız” dedi.

“MÜLK SAHİPLERİ ZOR DURUMDA BIRAKILMADAN DÜZENLEME YAPILMALI”

Konut sektöründe yaşanan yüksek fiyat artışının önüne geçebilmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Akçam açıklamasında şunlara değindi: “Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, piyasa koşullarını göz önünde tutarak mülk sahiplerini de zor durumda bırakmadan ilan portallarının sayfalarında yer alan satılık veya kiralık ilanlar için maksimum yüzde 5 ile yüzde 10 oranında artış yapmalarına izin verilmelidir. Bu oranlar dışında yapılması düşünülen fiyat artışlarına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Aynı zamanda tekrar aynı ilanın girilmemesi ile ilgili gerekli önlemlerin alınmasının sektöre iyi geleceği düşüncesindeyiz.”

“KONUYU GEREKİRSE MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ”

Akçam konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Biz Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası olarak her fırsatta internet üzerinden emlakçılık yapan büyük ilan siteleri için de mutlaka bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğunu dile getiriyoruz. Ne yazık ki henüz ivedi olan bu talebimiz bir karşılık bulamadı. Çünkü büyük ilan portalları her vatandaş için ayrı ayrı fiyatlar sunuyor. Mesela sözleşmeli işletme üyemize 10 adet ilan için 4 bin 230 TL olarak sunulurken kurumsal üyeye ise 3 bin 650 TL gibi fiyatlar sunuluyor. Meslektaşlarımız odamıza başvurarak bize şikâyette bulunuyor. Bu konu hakkında birçok kez çağrı yapmamıza rağmen hala bir sonuca ulaşamadık. Biz ise bu yönde gerekli yerlere şikayetimizi yaparak, konuyu gerekirse mahkemeye taşıyacağız.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.