Asgari ücret 3 bin 160 lira olabilir

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.12.2020 - 07:45, Güncelleme: 29.12.2020 - 07:45
 

Asgari ücret 3 bin 160 lira olabilir

ANKHABER 2021’de uygulanacak yeni asgari ücret belirlendi. Hayırlı, uğurlu olsun! Ancak tespit edilen miktarın hayrı ve uğuru konusu tartışılır. Tartışılıyor da zaten. Ne Türk-İş, ne HAK-İŞ, ne DİSK ne de siyasi partiler memnun durumdan. Dolayısıyla konuya başka açılardan bakmakta fayda var. Mahmut Arslan: Önemli ancak yetersiz HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2021 yılı için net 2.825,90 TL olarak belirlenen asgari ücretteki artışın önemli ancak yeterli olmadığını söyledi. Çünkü: “Gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek için kullanılması gereken temel bir sosyal politika aracı olan asgari ücretteki artış, önemli olmakla birlikte pandemi nedeniyle yaşadığımız olağanüstü koşullar dikkate alındığında beklentileri karşılamamıştır.” Dr. Osman Yıldız’ın çözüm önerisi HAK-İŞ Genel Başkanvekili Dr. Osman Yıldız, yeni asgari ücreti televizyon kanallarına değerlendirirken, 2 bin 825 lira olarak açıklanan asgari ücrette 2-3 kalemde bir miktar oynama yapılarak işçinin eline geçecek rakamın daha da artırılabileceğini kaydetti. “Asgari ücret beklentilerimizin gerisinde” diyen Yıldız’ın önerisi net ve basit, diyor ki: Yüzde 14 olan sigorta prim işçi payında ve yüzde 15 olan gelir vergisinde yapılacak yüzde 5’lik indirim ile asgari ücret 335 lira artırılarak 3 bin 160 liraya çıkabilir. Toplumun büyük bölümü için Asgari ücretin toplumun yüzde 40’ını ilgilendirdiğini vurgulayan Yıldız, “Bu tür zamanlarda daha cesur bir ücret belirleyerek ekonomik dengelerin bozulmamasına izin vermek gerekiyor. Bunu sadece bir rakam olarak görüp etrafında negatif senaryolar kurmak yerine, ekonominin buna ihtiyacı olduğunu da düşünerek, çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak adına daha iyi bir ücret olabilir” şeklinde konuştu. Yıldız, açıklanan asgari ücretle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; “2 bin 825 lira olarak açıklanan asgari ücrette 2-3 kalemde bir miktar oynama yapabilirsek asgari ücretlinin de ihtiyaçlarını önemli oranda giderebiliriz. Sigorta prim işçi payı şu anda yüzde 14, bunda 5 puanlık düşüş yaparsak, gelir vergisi şu anda yüzde 15, bunda yüzde 5 indirim yaparsak, damga vergisini kaldırırsak 335 lira daha fazla işçinin cebine para girmiş olur. Bugün 2 bin 825 TL olarak açıklanan rakam, işçinin cebine 3 bin 160 lira olarak girmiş olacaktır. Böylelikle asgari ücretin çerçevesini de bozmamış, vergileri de alt üst etmemiş olacağız” dedi.

ANKHABER

2021’de uygulanacak yeni asgari ücret belirlendi. Hayırlı, uğurlu olsun!

Ancak tespit edilen miktarın hayrı ve uğuru konusu tartışılır. Tartışılıyor da zaten. Ne Türk-İş, ne HAK-İŞ, ne DİSK ne de siyasi partiler memnun durumdan. Dolayısıyla konuya başka açılardan bakmakta fayda var.

Mahmut Arslan: Önemli ancak yetersiz

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2021 yılı için net 2.825,90 TL olarak belirlenen asgari ücretteki artışın önemli ancak yeterli olmadığını söyledi. Çünkü: “Gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek için kullanılması gereken temel bir sosyal politika aracı olan asgari ücretteki artış, önemli olmakla birlikte pandemi nedeniyle yaşadığımız olağanüstü koşullar dikkate alındığında beklentileri karşılamamıştır.”

Dr. Osman Yıldız’ın çözüm önerisi

HAK-İŞ Genel Başkanvekili Dr. Osman Yıldız, yeni asgari ücreti televizyon kanallarına değerlendirirken, 2 bin 825 lira olarak açıklanan asgari ücrette 2-3 kalemde bir miktar oynama yapılarak işçinin eline geçecek rakamın daha da artırılabileceğini kaydetti.

“Asgari ücret beklentilerimizin gerisinde” diyen Yıldız’ın önerisi net ve basit, diyor ki: Yüzde 14 olan sigorta prim işçi payında ve yüzde 15 olan gelir vergisinde yapılacak yüzde 5’lik indirim ile asgari ücret 335 lira artırılarak 3 bin 160 liraya çıkabilir.

Toplumun büyük bölümü için

Asgari ücretin toplumun yüzde 40’ını ilgilendirdiğini vurgulayan Yıldız, “Bu tür zamanlarda daha cesur bir ücret belirleyerek ekonomik dengelerin bozulmamasına izin vermek gerekiyor. Bunu sadece bir rakam olarak görüp etrafında negatif senaryolar kurmak yerine, ekonominin buna ihtiyacı olduğunu da düşünerek, çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak adına daha iyi bir ücret olabilir” şeklinde konuştu.

Yıldız, açıklanan asgari ücretle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; “2 bin 825 lira olarak açıklanan asgari ücrette 2-3 kalemde bir miktar oynama yapabilirsek asgari ücretlinin de ihtiyaçlarını önemli oranda giderebiliriz. Sigorta prim işçi payı şu anda yüzde 14, bunda 5 puanlık düşüş yaparsak, gelir vergisi şu anda yüzde 15, bunda yüzde 5 indirim yaparsak, damga vergisini kaldırırsak 335 lira daha fazla işçinin cebine para girmiş olur. Bugün 2 bin 825 TL olarak açıklanan rakam, işçinin cebine 3 bin 160 lira olarak girmiş olacaktır. Böylelikle asgari ücretin çerçevesini de bozmamış, vergileri de alt üst etmemiş olacağız” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.