Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Yüksek Maaş Çalışanı Elde Tutmaya Yeter Mi?

Az da olsa daha yüksek maaş teklif eden bir firmaya giden çalışan, kısa bir süre sonra memnun olmadığı gerekçesiyle eski iş yerine geri dönmek ister. İşletme sahibi siz olsaydınız bu çalışanı geri almak ister miydiniz? Önce şu soruları kendimize soralım? Bu çalışanın ilk işinden ayrılmak istemesinin sebebi gerçekten düşük maaş mıdır? Yüksek maaşı tercih eden bir çalışan neden eski işine geri dönmek ister? Çalışanların genelde daha yüksek maaşlar için istifa ederek başka şirketlere geçtikleri düşünülür. Ancak altında yatan sebepler ise çoğunlukla yönetim ile ilgilidir. İş yerinde ‘Hijyen Faktör’ denen bazı durumlar vardır. Bu durumların varlığı çalışanı mutlu etmeye yetmezken yokluğunda hemen mutsuz olurlar. Örneğin çalışma odasındaki ortam ısısı normalken hiçbir çalışan ‘ ne kadar güzel, sıcacık bir ortamda çalışıyoruz’ diyerek mutlu olmaz. Ancak aşırı soğuk bir ortamda çalışmaya mecbur kalırsa hemen mutsuz olmaya başlar. Benzer şekilde maaş, iş güvenliği, diğer çalışma koşulları, şirket politikası, kişiler arası ilişikler gibi faktörler de, mevcut oldukları durumda aşırı tatmin sağlamazken, mevcut olmadıkları durumda aşırı tatminsizliğe neden olur. Para önemli bir faktör gibi görünse de istifaların ardında yatan gerçek sebepler çoğunlukla yönetim ile ilgilidir. İşten çıkma mülakatları yaparak gerçek sebep bulunmalı ve çalışan bağlılığını artırmak için maaşın yanında diğer hijyen faktörler de sağlanmalıdır. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 16 Kasım 2022 - Çarşamba

Yüksek Maaş Çalışanı Elde Tutmaya Yeter Mi?

Az da olsa daha yüksek maaş teklif eden bir firmaya giden çalışan, kısa bir süre sonra memnun olmadığı gerekçesiyle eski iş yerine geri dönmek ister. İşletme sahibi siz olsaydınız bu çalışanı geri almak ister miydiniz?

Önce şu soruları kendimize soralım?

  • Bu çalışanın ilk işinden ayrılmak istemesinin sebebi gerçekten düşük maaş mıdır?
  • Yüksek maaşı tercih eden bir çalışan neden eski işine geri dönmek ister?

Çalışanların genelde daha yüksek maaşlar için istifa ederek başka şirketlere geçtikleri düşünülür. Ancak altında yatan sebepler ise çoğunlukla yönetim ile ilgilidir.

İş yerinde ‘Hijyen Faktör’ denen bazı durumlar vardır. Bu durumların varlığı çalışanı mutlu etmeye yetmezken yokluğunda hemen mutsuz olurlar.

Örneğin çalışma odasındaki ortam ısısı normalken hiçbir çalışan ‘ ne kadar güzel, sıcacık bir ortamda çalışıyoruz’ diyerek mutlu olmaz. Ancak aşırı soğuk bir ortamda çalışmaya mecbur kalırsa hemen mutsuz olmaya başlar. Benzer şekilde maaş, iş güvenliği, diğer çalışma koşulları, şirket politikası, kişiler arası ilişikler gibi faktörler de, mevcut oldukları durumda aşırı tatmin sağlamazken, mevcut olmadıkları durumda aşırı tatminsizliğe neden olur.

Para önemli bir faktör gibi görünse de istifaların ardında yatan gerçek sebepler çoğunlukla yönetim ile ilgilidir. İşten çıkma mülakatları yaparak gerçek sebep bulunmalı ve çalışan bağlılığını artırmak için maaşın yanında diğer hijyen faktörler de sağlanmalıdır.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.