Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Sempati Değil Empati Zamanı

Ülkece zor günlerden geçiyoruz. Hiç olmadığı kadar desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımız var. Fiziksel ihtiyaçlar kadar duygusal ihtiyaçları da karşılamak için birbirimize destek olmak zorundayız. Karşımızdaki kişi ile etkili iletişim kurmanın en etkin yollarından birisi empati yeteneğidir. Empati, karşımızdaki kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu anlamak, yargılamadan dinlemek, olaylara onun bakış açısından bakarak anlamaya çalışmaktır. Empati ve sempati çoğu zaman birbiriyle karıştırılır. Sempati, karşımızdaki kişiyle aynı duyguları hissetmek, onunla birlikte ağlamak ya da sevinmek, olayları onun bakış açısından görmektir.  Diyelim ki; yüzme bilmeyen bir arkadaşınız havuza düştü ve can havliyle suda çırpınıyor. Yüzme bilmediğiniz halde onu kurtaracağım diye suya atlar ve siz de suda çırpınmaya başlarsanız sempati yapmış olursunuz. Halbuki empati yapmak demek, arkadaşınızın yardıma ihtiyacı olduğunu görüp hemen ona elinizi uzatmak ve onu kavrayarak dışarı doğru çekmektir. Empati yaptığınızda karşınızdaki kişiye hak vermek zorunda değilsiniz. Sadece onu anlamaya çalışırsınız. Çözüme odaklanırsınız. Sempati yaptığınızda ise karşı tarafa hak verirsiniz, onunla aynı duyguları paylaşırsınız. Bunun karşı tarafa ne faydası vardır, ne de içinde bulunduğu durum için bir çözüm üretir. İnsanların duyguları, düşünceleri, yaşam tarzları, ifade biçimleri ve olaylar karşısındaki tutumları farklıdır. Onları eleştirmeden, aktif dinleyerek, açık uçlu sorular sorarak ve anladıklarınızı karşı tarafa yansıtarak empati kurmalısınız. Kendinize değil karşı tarafa odaklanmalı ve onu anlamaya çalışmalısınız. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 28 Şubat 2023 - Salı

Sempati Değil Empati Zamanı

Ülkece zor günlerden geçiyoruz. Hiç olmadığı kadar desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımız var. Fiziksel ihtiyaçlar kadar duygusal ihtiyaçları da karşılamak için birbirimize destek olmak zorundayız.

Karşımızdaki kişi ile etkili iletişim kurmanın en etkin yollarından birisi empati yeteneğidir.

Empati, karşımızdaki kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu anlamak, yargılamadan dinlemek, olaylara onun bakış açısından bakarak anlamaya çalışmaktır. Empati ve sempati çoğu zaman birbiriyle karıştırılır. Sempati, karşımızdaki kişiyle aynı duyguları hissetmek, onunla birlikte ağlamak ya da sevinmek, olayları onun bakış açısından görmektir. 

Diyelim ki; yüzme bilmeyen bir arkadaşınız havuza düştü ve can havliyle suda çırpınıyor. Yüzme bilmediğiniz halde onu kurtaracağım diye suya atlar ve siz de suda çırpınmaya başlarsanız sempati yapmış olursunuz. Halbuki empati yapmak demek, arkadaşınızın yardıma ihtiyacı olduğunu görüp hemen ona elinizi uzatmak ve onu kavrayarak dışarı doğru çekmektir.

Empati yaptığınızda karşınızdaki kişiye hak vermek zorunda değilsiniz. Sadece onu anlamaya çalışırsınız. Çözüme odaklanırsınız. Sempati yaptığınızda ise karşı tarafa hak verirsiniz, onunla aynı duyguları paylaşırsınız. Bunun karşı tarafa ne faydası vardır, ne de içinde bulunduğu durum için bir çözüm üretir.

İnsanların duyguları, düşünceleri, yaşam tarzları, ifade biçimleri ve olaylar karşısındaki tutumları farklıdır. Onları eleştirmeden, aktif dinleyerek, açık uçlu sorular sorarak ve anladıklarınızı karşı tarafa yansıtarak empati kurmalısınız. Kendinize değil karşı tarafa odaklanmalı ve onu anlamaya çalışmalısınız.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.