Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Ölçemediğinizi Yönetemezsiniz

“Ölçemediğiniz hiçbir şeyi kontrol edemez, kontrol edemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz.” diyor modern yönetimin babası Peter Drucker. İşletmeler performanslarını izlemek ve değerlendirebilmek için somut ölçümlere dayalı verileri kullanmalıdır.Herhangi bir iş veya projenin başarısını ölçebilir ve değerlendirebilir olmak, sürekli gelişim ve büyüme için önemli bir adımdır. Ölçme ve değerlendirme sürecinde ilk adım, işletmenin hedeflerini ve amaçlarını tanımlamaktır. Bu hedefler net, ölçülebilir, erişilebilir, sonuç odaklı ve zaman sınırları belirlenmiş olmalıdır. Belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli verilerin toplanması ve ölçülmesi gerekir. İş süreçleri, finansal performans, müşteri memnuniyeti, çalışan performansı vb. gibi çeşitli alanlarda ölçümler yapılabilir. Örneğin müşteri memnuniyetini ölçmek için her hafta gelen müşteri şikayet sayısı takip edilmelidir. Veya karlılığı ölçmek için ürün ve/veya hizmet maliyetleri sürekli olarak hesaplanmalıdır. Toplanan verilerin analizi, işletmenin hangi alanlarda güçlü veya zayıf olduğunu anlamaya yardımcı olur. Sorunların tanımlanmasına ve iyileştirmeler yapılmasına olanak sağlar. Ve son olarak işletmenin performansı düzenli olarak değerlendirilmelidir. Hedeflere ne kadar yaklaşıldığı ve hangi alanlarda düzeltme yapılması gerektiği belirlenmelidir. Böylelikle kaynakların daha etkili bir şekilde kullanılması sağlanır ve hedeflere ulaşma süreci kolaylaşır. İşletmenin performansı ve hedeflere ne kadar yaklaşıldığı, ilgili taraflara düzenli olarak bildirilmelidir. Tüm paydaşlar ve çalışanlar arasında iletişim ve hesap verebilirlik kültürü oluşturulmalıdır. Ölçmek ve yönetmek, işletmelerin daha iyi sonuçlar elde etmelerine, kaynaklarını daha verimli kullanmalarına ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur. Ölçmediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Bereketli günleriniz olsun.  
Ekleme Tarihi: 07 Kasım 2023 - Salı

Ölçemediğinizi Yönetemezsiniz

“Ölçemediğiniz hiçbir şeyi kontrol edemez, kontrol edemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz.” diyor modern yönetimin babası Peter Drucker. İşletmeler performanslarını izlemek ve değerlendirebilmek için somut ölçümlere dayalı verileri kullanmalıdır.Herhangi bir iş veya projenin başarısını ölçebilir ve değerlendirebilir olmak, sürekli gelişim ve büyüme için önemli bir adımdır.

Ölçme ve değerlendirme sürecinde ilk adım, işletmenin hedeflerini ve amaçlarını tanımlamaktır. Bu hedefler net, ölçülebilir, erişilebilir, sonuç odaklı ve zaman sınırları belirlenmiş olmalıdır.

Belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli verilerin toplanması ve ölçülmesi gerekir. İş süreçleri, finansal performans, müşteri memnuniyeti, çalışan performansı vb. gibi çeşitli alanlarda ölçümler yapılabilir. Örneğin müşteri memnuniyetini ölçmek için her hafta gelen müşteri şikayet sayısı takip edilmelidir. Veya karlılığı ölçmek için ürün ve/veya hizmet maliyetleri sürekli olarak hesaplanmalıdır.

Toplanan verilerin analizi, işletmenin hangi alanlarda güçlü veya zayıf olduğunu anlamaya yardımcı olur. Sorunların tanımlanmasına ve iyileştirmeler yapılmasına olanak sağlar.

Ve son olarak işletmenin performansı düzenli olarak değerlendirilmelidir. Hedeflere ne kadar yaklaşıldığı ve hangi alanlarda düzeltme yapılması gerektiği belirlenmelidir. Böylelikle kaynakların daha etkili bir şekilde kullanılması sağlanır ve hedeflere ulaşma süreci kolaylaşır.

İşletmenin performansı ve hedeflere ne kadar yaklaşıldığı, ilgili taraflara düzenli olarak bildirilmelidir. Tüm paydaşlar ve çalışanlar arasında iletişim ve hesap verebilirlik kültürü oluşturulmalıdır.

Ölçmek ve yönetmek, işletmelerin daha iyi sonuçlar elde etmelerine, kaynaklarını daha verimli kullanmalarına ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur. Ölçmediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz.

Bereketli günleriniz olsun.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.