Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Neden ve Kim Diye Sormayın

İş hayatında yöneticilerin en çok şikayet ettikleri konulardan biri ekiplerden yeterince verim alamamalarıdır. Özellikle verilen bir iş ile ilgili olarak zamanında ve istenen kalitede geri dönüş alamayınca ya da bir hata yapıldığını fark ettiklerinde ilk olarak ‘neden’ ve ‘kim’ diye sorarlar. -Neden bu raporu vaktinde yazmadın? -Neden zamanında haber vermedin? -Bunu kim yaptı? -Böyle olduğunu kim söyledi? Neden ve kim soruları geçmişe ait sorgulama içerir, nedenlere odaklanmanızı sağlar ve karşınızdaki kişiyi ya savunmaya geçirir ya da sorumluluğu almak yerine başkasının üzerine atmasına sebep olur. Bir şeyleri mazeret göstermenin, durumu inkar etmenin veya başkalarını suçlamanın istediğiniz sonuçlara ulaşmanızda hiçbir katkısı olmaz. İşte bu sebeple ‘neden’ ve ‘kim’ ile başlayan sorular sormayınız. Öncelikle ulaşmak istediğiniz sonucu hedef gösteriniz ve ‘ne’, ‘nasıl’ ve ‘ne zaman’ içeren sorular sorunuz. -Bu işi bitirmek için neye ihtiyacın var? -Bu işi nasıl bitirmeyi düşünüyorsun? - Bu işi ne zaman bitirebilirsin? Sorumluluk alan, durumu sahiplenen ve hesap verebilen çalışanlarınızın olmasını istiyorsanız sebeplere değil, sonuçlara odaklanmalarını sağlamalısınız. Sonuçlara odaklandığınızda neden olmadığını değil, nasıl olduracağınızı konuşmaya başlarsınız. Hatalardan ders çıkarmak adına tabii ki sebepler sorgulanmalıdır. Bir dahaki sefere aynı hataların yapılmaması için nelere dikkat edilmesi gerektiği belirlenmelidir. Bununla birlikte asıl odağınızın, her şeye rağmen, istenen sonuçlara nasıl ulaşılacağı üzerinde yoğunlaşması gerekir. Bereketli günleriniz olsun. 
Ekleme Tarihi: 07 Aralık 2022 - Çarşamba

Neden ve Kim Diye Sormayın

İş hayatında yöneticilerin en çok şikayet ettikleri konulardan biri ekiplerden yeterince verim alamamalarıdır. Özellikle verilen bir iş ile ilgili olarak zamanında ve istenen kalitede geri dönüş alamayınca ya da bir hata yapıldığını fark ettiklerinde ilk olarak ‘neden’ ve ‘kim’ diye sorarlar.

-Neden bu raporu vaktinde yazmadın?

-Neden zamanında haber vermedin?

-Bunu kim yaptı?

-Böyle olduğunu kim söyledi?

Neden ve kim soruları geçmişe ait sorgulama içerir, nedenlere odaklanmanızı sağlar ve karşınızdaki kişiyi ya savunmaya geçirir ya da sorumluluğu almak yerine başkasının üzerine atmasına sebep olur. Bir şeyleri mazeret göstermenin, durumu inkar etmenin veya başkalarını suçlamanın istediğiniz sonuçlara ulaşmanızda hiçbir katkısı olmaz. İşte bu sebeple ‘neden’ ve ‘kim’ ile başlayan sorular sormayınız.

Öncelikle ulaşmak istediğiniz sonucu hedef gösteriniz ve ‘ne’, ‘nasıl’ ve ‘ne zaman’ içeren sorular sorunuz.

-Bu işi bitirmek için neye ihtiyacın var?

-Bu işi nasıl bitirmeyi düşünüyorsun?

- Bu işi ne zaman bitirebilirsin?

Sorumluluk alan, durumu sahiplenen ve hesap verebilen çalışanlarınızın olmasını istiyorsanız sebeplere değil, sonuçlara odaklanmalarını sağlamalısınız. Sonuçlara odaklandığınızda neden olmadığını değil, nasıl olduracağınızı konuşmaya başlarsınız.

Hatalardan ders çıkarmak adına tabii ki sebepler sorgulanmalıdır. Bir dahaki sefere aynı hataların yapılmaması için nelere dikkat edilmesi gerektiği belirlenmelidir. Bununla birlikte asıl odağınızın, her şeye rağmen, istenen sonuçlara nasıl ulaşılacağı üzerinde yoğunlaşması gerekir.

Bereketli günleriniz olsun. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.