Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Ne Söylediğiniz Değil Nasıl Söylediğiniz Önemlidir

İletişim bir mesajın karşı tarafa iletilmesi sürecidir. Mesajı iletirken kelimeler kullanırız. Kelimeler ağzımızdan farklı ses tonlarında çıkar.  Aynı anda beden dilimiz de ağzımızla birlikte konuşur. Araştırmalar gösteriyor ki; iletişimde kelimeler %7, ses tonu %38, beden dili ise %55 oranında etkili. Yani düşündüklerinizle ve söylediklerinizle değil hareketlerinizle değerlendirilirsiniz. Ne düşünüyorsunuz, ne söylüyorsunuz? Hareketleriniz ve mimikleriniz ne anlatıyor? Ne söylediğiniz yani kullandığınız kelimler, iletmek istediğiniz mesajın temelidir.Dil, iletişimde çok önemlidir.  İfade seçimi ve içeriği, dinleyiciye uygun bir şekilde seçilmelidir.İkna edici dil kullanımı etkili bir şekilde iletişim kurmanıza yardımcı olur. Dilin doğru, anlaşılır ve özenle kullanılması, karşı tarafa net ve açık mesajlar iletir. İletişimde başkalarını ikna etmek veya etkilemek istiyorsanız, ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de önemlidir. Konuşurken ses tonu, ifade ve vurgu kullanımı duygu ve anlamı iletir. Ses tonu, dinleyicilere ne hissettiğinizi ve ne demek istediğinizi gösterir.Beden dili ise, duygu ve düşüncelerinizi daha derin bir şekilde ifade etmenizi sağlar. Jestler, mimikler ve duruş söylediklerinizi pekiştirebilir veya zayıflatabilir. Mesajın çoğu ise beden dilinde gizlidir.Siz konuşmasanız bile beden diliniz konuşmaya devam eder. Örneğin birisi konuşurken sağa sola bakıyorsanız, ‘sıkıldım artık’ mesajını veriyorsunuzdur. İletişimde beden dili, kullandığınız kelimeler ve ses tonunuzdan daha fazla etkilidir. Önemli bir konuda ne söyleyeceğinizden çok nasıl söyleyeceğinize, ses tonunuza, jest ve mimiklerinize odaklanın. Sadi Şirazi’nin dediği gibi: ‘Yanlış uslüp doğru sözün celladıdır.’ Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 14 Kasım 2023 - Salı

Ne Söylediğiniz Değil Nasıl Söylediğiniz Önemlidir

İletişim bir mesajın karşı tarafa iletilmesi sürecidir. Mesajı iletirken kelimeler kullanırız. Kelimeler ağzımızdan farklı ses tonlarında çıkar.  Aynı anda beden dilimiz de ağzımızla birlikte konuşur. Araştırmalar gösteriyor ki; iletişimde kelimeler %7, ses tonu %38, beden dili ise %55 oranında etkili. Yani düşündüklerinizle ve söylediklerinizle değil hareketlerinizle değerlendirilirsiniz.

Ne düşünüyorsunuz, ne söylüyorsunuz?

Hareketleriniz ve mimikleriniz ne anlatıyor?

Ne söylediğiniz yani kullandığınız kelimler, iletmek istediğiniz mesajın temelidir.Dil, iletişimde çok önemlidir.  İfade seçimi ve içeriği, dinleyiciye uygun bir şekilde seçilmelidir.İkna edici dil kullanımı etkili bir şekilde iletişim kurmanıza yardımcı olur. Dilin doğru, anlaşılır ve özenle kullanılması, karşı tarafa net ve açık mesajlar iletir.

İletişimde başkalarını ikna etmek veya etkilemek istiyorsanız, ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de önemlidir. Konuşurken ses tonu, ifade ve vurgu kullanımı duygu ve anlamı iletir. Ses tonu, dinleyicilere ne hissettiğinizi ve ne demek istediğinizi gösterir.Beden dili ise, duygu ve düşüncelerinizi daha derin bir şekilde ifade etmenizi sağlar. Jestler, mimikler ve duruş söylediklerinizi pekiştirebilir veya zayıflatabilir.

Mesajın çoğu ise beden dilinde gizlidir.Siz konuşmasanız bile beden diliniz konuşmaya devam eder. Örneğin birisi konuşurken sağa sola bakıyorsanız, ‘sıkıldım artık’ mesajını veriyorsunuzdur.

İletişimde beden dili, kullandığınız kelimeler ve ses tonunuzdan daha fazla etkilidir. Önemli bir konuda ne söyleyeceğinizden çok nasıl söyleyeceğinize, ses tonunuza, jest ve mimiklerinize odaklanın.

Sadi Şirazi’nin dediği gibi:

‘Yanlış uslüp doğru sözün celladıdır.’

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.