Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Nakit Açığı Yönetimi…

Nakit açığı, bir şirketin işletme döngüsündeki nakit çıkışları ile nakit girişleri arasındaki süreyi ifade eder. Bir şirketin envantere ve diğer kaynaklara yaptığı yatırımı satışlardan elde edilen nakde dönüştürmesi için geçen süreyi ölçer. Nakit açığı hesaplanırken ortalama Stok Tutma Süresi (şirketin envanterini satması için geçen süre), ortalama Tahsilat Süresi ( müşterilerden alınan ödeme) ve ortalama Ödeme Süresinin (tedarikçilere yapılacak ödeme) takip edilmesi gerekir. Matematiksel olarak, nakit açığı şu şekilde ifade edilebilir: Nakit Açığı = Ortalama Stok Tutma Süresi + Ortalama Tahsilat Süresi - Ortalama Ödeme Süresi Örneğin üretim için malzeme aldınız. Ödemeyi 15 gün sonra yapacaksınız. Malzemeler 30 gün içinde ürüne dönüşecek ve sevkiyat yapılacak. Sevkiyat sonrası müşteri size 45 günde ödeme yapacak. Bu durumda: Nakit Açığı = 30 + 45 – 15 = 60 gündür. Bu demektir ki; 60 gün boyunca işletme sermayesine ihtiyaç duyacaksınız. Bir şirketin nakit çıkışları nakit girişlerinden önce gerçekleşiyorsa işletme sermayesine gerek olduğu anlamına gelir. Aksi durumda şirket nakit açığı boyunca ihtiyaç duyduğu giderlerini karşılayamayacaktır. Nakit açığını etkin bir şekilde yönetmek, bir şirketin finansal sağlığı için çok önemlidir. Günlük operasyonlara yönelik yeterli likidite sağlamak için envanter yönetiminin optimize edilmesini, tahsilat sürecinin düzene koyulmasını, tedarikçilerle uygun ödeme koşullarının müzakere edilmesini ve nakit akışının izlenmesini gerektirir. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 17 Mayıs 2023 - Çarşamba

Nakit Açığı Yönetimi…

Nakit açığı, bir şirketin işletme döngüsündeki nakit çıkışları ile nakit girişleri arasındaki süreyi ifade eder. Bir şirketin envantere ve diğer kaynaklara yaptığı yatırımı satışlardan elde edilen nakde dönüştürmesi için geçen süreyi ölçer.

Nakit açığı hesaplanırken ortalama Stok Tutma Süresi (şirketin envanterini satması için geçen süre), ortalama Tahsilat Süresi ( müşterilerden alınan ödeme) ve ortalama Ödeme Süresinin (tedarikçilere yapılacak ödeme) takip edilmesi gerekir.

Matematiksel olarak, nakit açığı şu şekilde ifade edilebilir:

Nakit Açığı = Ortalama Stok Tutma Süresi + Ortalama Tahsilat Süresi - Ortalama Ödeme Süresi

Örneğin üretim için malzeme aldınız. Ödemeyi 15 gün sonra yapacaksınız. Malzemeler 30 gün içinde ürüne dönüşecek ve sevkiyat yapılacak. Sevkiyat sonrası müşteri size 45 günde ödeme yapacak. Bu durumda:

Nakit Açığı = 30 + 45 – 15 = 60 gündür. Bu demektir ki; 60 gün boyunca işletme sermayesine ihtiyaç duyacaksınız.

Bir şirketin nakit çıkışları nakit girişlerinden önce gerçekleşiyorsa işletme sermayesine gerek olduğu anlamına gelir. Aksi durumda şirket nakit açığı boyunca ihtiyaç duyduğu giderlerini karşılayamayacaktır.

Nakit açığını etkin bir şekilde yönetmek, bir şirketin finansal sağlığı için çok önemlidir. Günlük operasyonlara yönelik yeterli likidite sağlamak için envanter yönetiminin optimize edilmesini, tahsilat sürecinin düzene koyulmasını, tedarikçilerle uygun ödeme koşullarının müzakere edilmesini ve nakit akışının izlenmesini gerektirir.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.