Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Müşteri Kaybetmenin 5 Yolu

İşletmelerin hayatına devam edebilmesi için sürekli müşterilere ihtiyacı vardır. Pazarlama faaliyetleri ile daha fazla müşteriyi çekmeye çalışırsınız. Bu arada mevcut müşterileri korumak için yeterince çaba sarf etmiyor olabilirsiniz. Aşağıdaki hatalar, mevcut müşterilerinizin sizi terk etmesine yol açabilir: 1. Ürün/Hizmet kalitesinde tutarsızlık: Müşteri tanıdığı, bildiği kaliteyi her seferinde elde etmek ister. Çok beğendiğiniz bir restorana arkadaşlarınızı götürdüğünüzde aynı lezzeti veya hizmeti göremezseniz oraya bir daha gitmezsiniz. Müşterilerinize kaliteniz konusunda güvence vermelisiniz. 2. Geç teslimat: Söz verdiğiniz zamanda teslimatınızı yapmalısınız. Öngörülemeyen bir sebep ile geç kalacaksınız muhakkak haber vermelisiniz. Müşterinize önden yapacağınız bilgilendirme, geç teslimatın etkisini azaltacaktır. 3. Müşterinin aradığında yetkili birisine ulaşamaması: Müşteri satın aldığı ürün/hizmete para öderken aynı zamanda satış sonrası hizmete de para ödemektedir. Bir sorusu, sıkıntısı, şikayeti olduğunda size ulaşamıyorsa bir dahaki sefer rakibinizden alım yapabilir. 4. Haksız yere fiyat yükseltmek: Sürekli sizden alım yapmaya alışan birisine haksız yere fiyat yükseltirseniz, bu durum ortaya çıktığında müşteri ile bağınızı sonsuza kadar koparmış olursunuz. 5. Müşterinin kendisini özel hissetmemesi: Mevcut müşterilerinizi el üzerinde tutmak için onlara ilgi gösterin. İletişimde kalın. İhtiyaçlarını, isteklerini aralıklarla sorun. Müşterinizin duygusal bankasına yatırım yapın. ‘Eldeki kuş daldaki kuştan değerlidir’ misali mevcut müşterileriniz en değerli kaynağınızdır. Üstelik müşteriyi elde tutmanın maliyeti yeni müşteri elde etmenin maliyetinden 6-7 kat daha ucuzdur. Bu nedenle müşterilerinize sahip çıkın. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 30 Kasım 2022 - Çarşamba

Müşteri Kaybetmenin 5 Yolu

İşletmelerin hayatına devam edebilmesi için sürekli müşterilere ihtiyacı vardır. Pazarlama faaliyetleri ile daha fazla müşteriyi çekmeye çalışırsınız. Bu arada mevcut müşterileri korumak için yeterince çaba sarf etmiyor olabilirsiniz.

Aşağıdaki hatalar, mevcut müşterilerinizin sizi terk etmesine yol açabilir:

1. Ürün/Hizmet kalitesinde tutarsızlık: Müşteri tanıdığı, bildiği kaliteyi her seferinde elde etmek ister. Çok beğendiğiniz bir restorana arkadaşlarınızı götürdüğünüzde aynı lezzeti veya hizmeti göremezseniz oraya bir daha gitmezsiniz. Müşterilerinize kaliteniz konusunda güvence vermelisiniz.

2. Geç teslimat: Söz verdiğiniz zamanda teslimatınızı yapmalısınız. Öngörülemeyen bir sebep ile geç kalacaksınız muhakkak haber vermelisiniz. Müşterinize önden yapacağınız bilgilendirme, geç teslimatın etkisini azaltacaktır.

3. Müşterinin aradığında yetkili birisine ulaşamaması: Müşteri satın aldığı ürün/hizmete para öderken aynı zamanda satış sonrası hizmete de para ödemektedir. Bir sorusu, sıkıntısı, şikayeti olduğunda size ulaşamıyorsa bir dahaki sefer rakibinizden alım yapabilir.

4. Haksız yere fiyat yükseltmek: Sürekli sizden alım yapmaya alışan birisine haksız yere fiyat yükseltirseniz, bu durum ortaya çıktığında müşteri ile bağınızı sonsuza kadar koparmış olursunuz.

5. Müşterinin kendisini özel hissetmemesi: Mevcut müşterilerinizi el üzerinde tutmak için onlara ilgi gösterin. İletişimde kalın. İhtiyaçlarını, isteklerini aralıklarla sorun. Müşterinizin duygusal bankasına yatırım yapın.

‘Eldeki kuş daldaki kuştan değerlidir’ misali mevcut müşterileriniz en değerli kaynağınızdır. Üstelik müşteriyi elde tutmanın maliyeti yeni müşteri elde etmenin maliyetinden 6-7 kat daha ucuzdur. Bu nedenle müşterilerinize sahip çıkın.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.