Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Lider Misiniz? Yönetici Misiniz?

Liderlik, bir gruptaki kişileri etkileme, onları belli amaçlar etrafında toplayabilme ve belirlenen amaçları gerçekleştirmek için söz konusu kişileri harekete geçirme sanatı olarak tanımlanabilir. Lider, çalışanların tutku ile işe odaklanmasını sağlayan kişidir. Yöneticilik ise mal ve hizmet üretiminiyönetme sürecidir. Önceden belirlenmiş kurallara göre işi yönetmektir.Yönetici, çalışanların yetkin ve üretken olmasını sağlayan kişidir. Çalışanların öncelikle etkili bir yönetime ve yöneticiye ihtiyacı vardır. Sistemin düzgün işlemesi, çalışanların yetkin ve verimli olması yöneticinin sorumluluğudur. Arkasından liderlik gelir. İşletmeler her ikisine de ihtiyaç duyar. Çünkü odakları farklıdır. Liderin etkinliği kişiliğinden kaynaklanır.Yöneticinin etkinliği, pozisyon ve mevkiinden kaynaklanır. Liderin takipçileri olur. Yöneticinin astları olur. Lider ilham verir. Yönetici talimat verir. Lider doğru işin yapılmasını sağlar. Yönetici işin doğru yapılmasını sağlar. Lider insanı yönetir. Yönetici sistemi yönetir. Lider ekiplerinin tutku ile odaklanmasını sağlar.Yönetici yeteneklerin daha üretken olması için çalışır. Lider vizyona ve amaçlara uygun işleri belirler. Yönetici işlerin plana uygun yapılmasını sağlar. Lider duygulara odaklıdır. Yönetici mantığa odaklıdır. Lider yaratıcıdır. Yönetici mevcut sistemi korumaya odaklıdır. Lider yol gösterir. Yönetici sevk ve idare eder. Lider yetkilendirir. Yönetici denetler. Lider sistemi yazar. Yönetici yazılı istemi uygular. Lider inisiyatif kullanır. Yönetici yetki kullanır. Liderlik ve yöneticilik öğrenilebilen iki kavramdır ve deneyim kazandıkça gelişir. Etkili yöneticiler aynı zamanda etkili liderler olabilir. Modern iş dünyasında bu iki rolün iç içe geçmesi beklenmektedir. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 10 Aralık 2023 - Pazar

Lider Misiniz? Yönetici Misiniz?

Liderlik, bir gruptaki kişileri etkileme, onları belli amaçlar etrafında toplayabilme ve belirlenen amaçları gerçekleştirmek için söz konusu kişileri harekete geçirme sanatı olarak tanımlanabilir. Lider, çalışanların tutku ile işe odaklanmasını sağlayan kişidir.

Yöneticilik ise mal ve hizmet üretiminiyönetme sürecidir. Önceden belirlenmiş kurallara göre işi yönetmektir.Yönetici, çalışanların yetkin ve üretken olmasını sağlayan kişidir.

Çalışanların öncelikle etkili bir yönetime ve yöneticiye ihtiyacı vardır. Sistemin düzgün işlemesi, çalışanların yetkin ve verimli olması yöneticinin sorumluluğudur. Arkasından liderlik gelir. İşletmeler her ikisine de ihtiyaç duyar. Çünkü odakları farklıdır.

  • Liderin etkinliği kişiliğinden kaynaklanır.Yöneticinin etkinliği, pozisyon ve mevkiinden kaynaklanır.
  • Liderin takipçileri olur. Yöneticinin astları olur.
  • Lider ilham verir. Yönetici talimat verir.
  • Lider doğru işin yapılmasını sağlar. Yönetici işin doğru yapılmasını sağlar.
  • Lider insanı yönetir. Yönetici sistemi yönetir.
  • Lider ekiplerinin tutku ile odaklanmasını sağlar.Yönetici yeteneklerin daha üretken olması için çalışır.
  • Lider vizyona ve amaçlara uygun işleri belirler. Yönetici işlerin plana uygun yapılmasını sağlar.
  • Lider duygulara odaklıdır. Yönetici mantığa odaklıdır.
  • Lider yaratıcıdır. Yönetici mevcut sistemi korumaya odaklıdır.
  • Lider yol gösterir. Yönetici sevk ve idare eder.
  • Lider yetkilendirir. Yönetici denetler.
  • Lider sistemi yazar. Yönetici yazılı istemi uygular.
  • Lider inisiyatif kullanır. Yönetici yetki kullanır.

Liderlik ve yöneticilik öğrenilebilen iki kavramdır ve deneyim kazandıkça gelişir. Etkili yöneticiler aynı zamanda etkili liderler olabilir. Modern iş dünyasında bu iki rolün iç içe geçmesi beklenmektedir.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.