Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Karar Verirken 6 Şapka Tekniği

İş hayatında karar vermek zordur, zaman alır ve sonuçları pek çok kişiyi farklı etkileyebilir. Karar verme sürecini hızlandırmak, iletişimi kuvvetlendirmek ve yaratıcılığı cesaretlendirmek için Edward de Bono’nun geliştirdiği 6 şapka tekniğini kullanabilirsiniz. Şapkaların her biri farklı bakış açılarını temsil eder. 1 Beyaz Şapka: Tarafsız ve objektif Öncelikle sorunu net olarak ortaya koyup tüm bilgi ve verileri toplamaya odaklanırız. İhtiyacınız olan bilgileri nerelerden bulabileceğinizi düşünün. 2 Kırmızı şapka: Duygusal Kararlarımızı verirken %20 mantığımızı, %80 duygularımızı dikkate alırız.  Bu nedenle duygularımızın farkında olmak, sonradan ortaya çıkabilecek etkilerini düşünmek karar vermede önemli rol oynar. Konu hakkında duygularınızı açıklamaktan çekinmeyin. 3 Siyah şapka: Olumsuz ve karamsar Bir şeyin neden yapılamayacağını, riskleri, tehlikeleri ortaya koyarız. Konuya eleştirel gözle bakarız. Sonradan ortaya çıkabilecek olumsuzlukları baştan düşünün. 4 Sarı şapka: Olumlu ve iyimser Ortaya atılan görüşün faydalarına, kimlere nasıl katkı sağlayacağına odaklanırız. İyi taraflarını düşünün. 5 Yeşil şapka: Yaratıcı Başka fikirlerin ve seçeneklerin ortaya çıkmasını teşvik edersiniz. Standart düşünce kalıplarının dışına çıkarak daha iyi alternatifler bulmak için bir nevi kışkırtıcılık oynayın. 6 Mavi şapka: Serinkanlı ve kontrolcü Düşünme sürecini gözden geçirirsiniz. O ana kadar yapılanları, bundan sonra yapılacakları, elde ettiklerimizi ve etmek istediklerimizi özetleriz. Tartışmayı bitirip kurallara uyulmasını ve disiplini sağlayın. Toplantılarınızda her şapkayı farklı katılımcıların giymesini sağlayabilirsiniz. 6 şapka tekniğini kullandığınızda demokratik, analitik, çözüm odaklı olduğunuz için daha kolay karara vardığınızı göreceksiniz. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 27 Eylül 2022 - Salı

Karar Verirken 6 Şapka Tekniği

İş hayatında karar vermek zordur, zaman alır ve sonuçları pek çok kişiyi farklı etkileyebilir. Karar verme sürecini hızlandırmak, iletişimi kuvvetlendirmek ve yaratıcılığı cesaretlendirmek için Edward de Bono’nun geliştirdiği 6 şapka tekniğini kullanabilirsiniz. Şapkaların her biri farklı bakış açılarını temsil eder.

1

Beyaz Şapka: Tarafsız ve objektif

Öncelikle sorunu net olarak ortaya koyup tüm bilgi ve verileri toplamaya odaklanırız. İhtiyacınız olan bilgileri nerelerden bulabileceğinizi düşünün.

2

Kırmızı şapka: Duygusal

Kararlarımızı verirken %20 mantığımızı, %80 duygularımızı dikkate alırız.  Bu nedenle duygularımızın farkında olmak, sonradan ortaya çıkabilecek etkilerini düşünmek karar vermede önemli rol oynar. Konu hakkında duygularınızı açıklamaktan çekinmeyin.

3

Siyah şapka: Olumsuz ve karamsar

Bir şeyin neden yapılamayacağını, riskleri, tehlikeleri ortaya koyarız. Konuya eleştirel gözle bakarız. Sonradan ortaya çıkabilecek olumsuzlukları baştan düşünün.

4

Sarı şapka: Olumlu ve iyimser

Ortaya atılan görüşün faydalarına, kimlere nasıl katkı sağlayacağına odaklanırız. İyi taraflarını düşünün.

5

Yeşil şapka: Yaratıcı

Başka fikirlerin ve seçeneklerin ortaya çıkmasını teşvik edersiniz. Standart düşünce kalıplarının dışına çıkarak daha iyi alternatifler bulmak için bir nevi kışkırtıcılık oynayın.

6

Mavi şapka: Serinkanlı ve kontrolcü

Düşünme sürecini gözden geçirirsiniz. O ana kadar yapılanları, bundan sonra yapılacakları, elde ettiklerimizi ve etmek istediklerimizi özetleriz. Tartışmayı bitirip kurallara uyulmasını ve disiplini sağlayın.

Toplantılarınızda her şapkayı farklı katılımcıların giymesini sağlayabilirsiniz. 6 şapka tekniğini kullandığınızda demokratik, analitik, çözüm odaklı olduğunuz için daha kolay karara vardığınızı göreceksiniz.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.