Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

İş Yerinde Çatışma Yönetimi

İş yerlerinde yaşanan çatışmaların sebebi genellikle aşağıdakilerden biri ya da birkaçıdır: Kişilik farklılıkları, Davranış farklılıkları (DISC), İş yeri rollerindeki belirsizlik, Net olmayan davranış kuralları, Adaletsiz tutumlar Zayıf iletişim kültürü, Örgütsel değişim sırasında bunu çalışanlara iyi açıklamama. Çatışmalarda işverenin rolü çok önemlidir. Çatışmaları en aza indirmek için güven, adalet ve karşılıklı saygı zemininde işyeri kültürü yaratmak işverenin sorumluluğudur. Çalışanlar arasında çatışma olduğunda anlaşmazlıklar büyümeden ele alınmalı ve çözülmelidir.  Çatışma yönetimi, altta yatan sorunları tanımlamayı ve ele almayı, karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulmayı ve olumlu ilişkileri yeniden kurmayı içerir. Bu sayede olumsuz sonuçlar en aza indirilir. Yapıcı iletişim teşvik edilir. Çatışmayı etkili bir şekilde yönetmek; anlayışı, iletişimi ve çözümü destekleyen adım adım bir yaklaşımı içerir. Çatışma yönetimi için bazı temel ilke ve stratejiler şunlardır: 1.Çatışmayı tanıyın ve kabul edin. 2.Sakin kalın. 3.Farklı bakış açılarını anlayın. 4.Açık ve dürüst iletişimi teşvik edin. 5.Saygıyı ve profesyonelliği koruyun. 6.Çatışmanın temel nedenini belirleyin. 7.Ortak zemin arayın. 8.İşbirlikçi problem çözme yaklaşımını uygulayın. 9.Karşılıklı fayda için uzlaşma sağlayın. 10.Bir arabulucudan destek alın. 11.Geleceğe odaklanın. 12.Çözümü uygulayın. 13.Takip edin ve değerlendirin. 14.Deneyimden öğrenin. Herkesin aynı fikirde olduğu bir ortamda gelişmek mümkün değildir. Çatışmaların gelişim ve ilerlemenin doğal bir parçası olduğunu unutmayın. Çatışma yönetimi sabır, esneklik ve karşılıklı yarar sağlayan çözümler bulma isteği gerektirir. Çatışmaları etkili bir şekilde yönettiğinizde insan etkileşimi ve iletişimde daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 21 Şubat 2024 - Çarşamba

İş Yerinde Çatışma Yönetimi

İş yerlerinde yaşanan çatışmaların sebebi genellikle aşağıdakilerden biri ya da birkaçıdır:

  • Kişilik farklılıkları,
  • Davranış farklılıkları (DISC),
  • İş yeri rollerindeki belirsizlik,
  • Net olmayan davranış kuralları,
  • Adaletsiz tutumlar
  • Zayıf iletişim kültürü,
  • Örgütsel değişim sırasında bunu çalışanlara iyi açıklamama.

Çatışmalarda işverenin rolü çok önemlidir. Çatışmaları en aza indirmek için güven, adalet ve karşılıklı saygı zemininde işyeri kültürü yaratmak işverenin sorumluluğudur.

Çalışanlar arasında çatışma olduğunda anlaşmazlıklar büyümeden ele alınmalı ve çözülmelidir.  Çatışma yönetimi, altta yatan sorunları tanımlamayı ve ele almayı, karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulmayı ve olumlu ilişkileri yeniden kurmayı içerir. Bu sayede olumsuz sonuçlar en aza indirilir. Yapıcı iletişim teşvik edilir.

Çatışmayı etkili bir şekilde yönetmek; anlayışı, iletişimi ve çözümü destekleyen adım adım bir yaklaşımı içerir. Çatışma yönetimi için bazı temel ilke ve stratejiler şunlardır:

1.Çatışmayı tanıyın ve kabul edin.

2.Sakin kalın.

3.Farklı bakış açılarını anlayın.

4.Açık ve dürüst iletişimi teşvik edin.

5.Saygıyı ve profesyonelliği koruyun.

6.Çatışmanın temel nedenini belirleyin.

7.Ortak zemin arayın.

8.İşbirlikçi problem çözme yaklaşımını uygulayın.

9.Karşılıklı fayda için uzlaşma sağlayın.

10.Bir arabulucudan destek alın.

11.Geleceğe odaklanın.

12.Çözümü uygulayın.

13.Takip edin ve değerlendirin.

14.Deneyimden öğrenin.

Herkesin aynı fikirde olduğu bir ortamda gelişmek mümkün değildir. Çatışmaların gelişim ve ilerlemenin doğal bir parçası olduğunu unutmayın. Çatışma yönetimi sabır, esneklik ve karşılıklı yarar sağlayan çözümler bulma isteği gerektirir. Çatışmaları etkili bir şekilde yönettiğinizde insan etkileşimi ve iletişimde daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.