Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Ekipler Neden Başarısız Olur?

‘Yetenek maçı kazandırır ama zekâ ve takım oyunu şampiyonluğu’ der Micheal Jordan. Başarının bireysel yeteneklere değil, takım oyununa bağlı olduğuna dikkat çeker.  Ekiplerin yüksek performans elde etmesinin önündeki en büyük engel, ekip üyeleri arasında etkin iletişimin olmayışıdır. İletişim düzgün olmadığında aşağıdaki durumlar kaçınılmazdır: Güven eksikliği:Ekip üyeleri hata yaptığında bunu gizleme eğilimindedir. Duyulduğu zaman kötüye kullanılacağını korkusuyla yardım istemezler, ilgili kişileri bilgilendirmezler. Ekip üyeleri arasında güven inşa etmek için ekip üyelerinin birbirini tanımalarını sağlayın ve açık olmaları konusunda cesaretlendirin. Çatışma korkusu:Farklı fikirlerde olan üyeler, fikirlerine saygı duyulmayacağı ve dinlenilmeyeceği endişesiyle görüşlerini açıklamaktan kaçınırlar. Yapıcı,tutkulu tartışmalar yerine yapay uyumu tercih ederler. Farklı fikirlerin dile getirilmesi için üyeleri motive edin. Yapıcı tartışmalara liderlik edin. Taahhüt eksikliği:Yapılması gereken işlerle ilgili sorumluluk almaktan kaçınırlar. Söz vermezler. Organizasyon genelinde belirsizliğe neden olurlar. Ekibiniz için ortak hedefler oluşturun. Tamamlanma tarihlerini, sorumluları net olarak belirleyin. Hesap verebilirlikten kaçınma:Yaptıkları işlerle ilgili geri beslemede bulunmazlar, rapor vermezler.Üzerinde anlaşmaya varılan davranışlar konusunda birbirini sorumlu tutma sorumluluğundan kaçarlar. Ekibinize yapıcı geri bildirim verin, gelişmelerini takip edin. Sonuçlara duyarsız olma:Elde edilen sonuçları net olarak ortaya koyup hedeflerle karşılaştırmazlar. Ekip başarısından önce kişisel başarıya, statüye ve egoya odaklanırlar. Ekibinizin sonuçları değerlendirin, başarılarını ödüllendirin. Gerçek başarı bireysel yeteneklerle değil, takım olarak bir arada aynı hedefe odaklanmakla mümkündür. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 04 Ocak 2023 - Çarşamba

Ekipler Neden Başarısız Olur?

‘Yetenek maçı kazandırır ama zekâ ve takım oyunu şampiyonluğu’ der Micheal Jordan. Başarının bireysel yeteneklere değil, takım oyununa bağlı olduğuna dikkat çeker. 

Ekiplerin yüksek performans elde etmesinin önündeki en büyük engel, ekip üyeleri arasında etkin iletişimin olmayışıdır. İletişim düzgün olmadığında aşağıdaki durumlar kaçınılmazdır:

Güven eksikliği:Ekip üyeleri hata yaptığında bunu gizleme eğilimindedir. Duyulduğu zaman kötüye kullanılacağını korkusuyla yardım istemezler, ilgili kişileri bilgilendirmezler.

Ekip üyeleri arasında güven inşa etmek için ekip üyelerinin birbirini tanımalarını sağlayın ve açık olmaları konusunda cesaretlendirin.

Çatışma korkusu:Farklı fikirlerde olan üyeler, fikirlerine saygı duyulmayacağı ve dinlenilmeyeceği endişesiyle görüşlerini açıklamaktan kaçınırlar. Yapıcı,tutkulu tartışmalar yerine yapay uyumu tercih ederler.

Farklı fikirlerin dile getirilmesi için üyeleri motive edin. Yapıcı tartışmalara liderlik edin.

Taahhüt eksikliği:Yapılması gereken işlerle ilgili sorumluluk almaktan kaçınırlar. Söz vermezler. Organizasyon genelinde belirsizliğe neden olurlar.

Ekibiniz için ortak hedefler oluşturun. Tamamlanma tarihlerini, sorumluları net olarak belirleyin.

Hesap verebilirlikten kaçınma:Yaptıkları işlerle ilgili geri beslemede bulunmazlar, rapor vermezler.Üzerinde anlaşmaya varılan davranışlar konusunda birbirini sorumlu tutma sorumluluğundan kaçarlar.

Ekibinize yapıcı geri bildirim verin, gelişmelerini takip edin.

Sonuçlara duyarsız olma:Elde edilen sonuçları net olarak ortaya koyup hedeflerle karşılaştırmazlar. Ekip başarısından önce kişisel başarıya, statüye ve egoya odaklanırlar.

Ekibinizin sonuçları değerlendirin, başarılarını ödüllendirin.

Gerçek başarı bireysel yeteneklerle değil, takım olarak bir arada aynı hedefe odaklanmakla mümkündür.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.