Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler

Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler (DÖF), kalite yönetim sisteminin temel bileşenleridir. İşletmenin içindeki sorunları, hataları veya uygunsuzlukları belirlemeye, ele almaya, düzeltmeye ve önlemeye yardımcı olurlar. Düzeltici Faaliyetler tespit edilen bir sorunu veya uygunsuzluğu ortadan kaldırmak için gerçekleştirilir. Amaç, tekrarını önlemek için sorunun temel nedenini ortadan kaldırmaktır. Önleyici Faaliyetler ise potansiyel sorunları veya uygunsuzlukları meydana gelmeden önce tespit etmek ve ortadan kaldırmak için alınan proaktif önlemlerdir. Amaç, süreçler, sistemler veya ürünlerdeki potansiyel sorunların oluşmasını önlemektir. Hata ilk kez yapıldığında hatadır. İkinci kez yapıldığında ise bir seçim haline gelir. Hatalar ders almayı bilirsek gelişim ve ilerleme yönünde bizi destekler. Müşterileriniz bir sorunla karşılaştığında bu sorunu nasıl ele aldığınız ve çözümlediğiniz, onların sizde kalıp kalmamasını belirleyen etkili bir parametredir. Üretimde bir hata olduğunda bunu fark edecek kontrol noktaları koymak ve hata fark edildiğinde büyümeden kaynağında çözmek maliyeti düşüren bir parametredir. İsrafı, yeniden işlemeyi, pahalı onarımları azaltır. Düzeltici ve Önleyici faaliyetler sayesinde ayrıca: - Riskler azalır. - Operasyonel verimlilik artar. - Sürekli iyileştirme sağlanır. - İşletme içinde öğrenme ve yenilik kültürü gelişir. - Yönetmeliklere, standartlara ve kalite gerekliliklerine uygunluk sağlanır. - Müşteri memnuniyetine olan bağlılık artar. - İşletmenin itibarı güçlenir. - Rekabet avantajı korunur. Özetle, işletmeler Düzeltici ve Önleyici Faaliyetleri etkin bir şekilde uygulayarak performanslarını artırabilir ve uzun vadeli başarı sağlayabilirler. Haftaya Düzeltici Faaliyetlerin nasıl uygulanacağını konuşacağız. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 12 Temmuz 2023 - Çarşamba

Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler

Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler (DÖF), kalite yönetim sisteminin temel bileşenleridir. İşletmenin içindeki sorunları, hataları veya uygunsuzlukları belirlemeye, ele almaya, düzeltmeye ve önlemeye yardımcı olurlar.

Düzeltici Faaliyetler tespit edilen bir sorunu veya uygunsuzluğu ortadan kaldırmak için gerçekleştirilir. Amaç, tekrarını önlemek için sorunun temel nedenini ortadan kaldırmaktır.

Önleyici Faaliyetler ise potansiyel sorunları veya uygunsuzlukları meydana gelmeden önce tespit etmek ve ortadan kaldırmak için alınan proaktif önlemlerdir. Amaç, süreçler, sistemler veya ürünlerdeki potansiyel sorunların oluşmasını önlemektir.
Hata ilk kez yapıldığında hatadır. İkinci kez yapıldığında ise bir seçim haline gelir. Hatalar ders almayı bilirsek gelişim ve ilerleme yönünde bizi destekler.
Müşterileriniz bir sorunla karşılaştığında bu sorunu nasıl ele aldığınız ve çözümlediğiniz, onların sizde kalıp kalmamasını belirleyen etkili bir parametredir.

Üretimde bir hata olduğunda bunu fark edecek kontrol noktaları koymak ve hata fark edildiğinde büyümeden kaynağında çözmek maliyeti düşüren bir parametredir. İsrafı, yeniden işlemeyi, pahalı onarımları azaltır.

Düzeltici ve Önleyici faaliyetler sayesinde ayrıca:

- Riskler azalır.

- Operasyonel verimlilik artar.

- Sürekli iyileştirme sağlanır.

- İşletme içinde öğrenme ve yenilik kültürü gelişir.

- Yönetmeliklere, standartlara ve kalite gerekliliklerine uygunluk sağlanır.

- Müşteri memnuniyetine olan bağlılık artar.

- İşletmenin itibarı güçlenir.

- Rekabet avantajı korunur.

Özetle, işletmeler Düzeltici ve Önleyici Faaliyetleri etkin bir şekilde uygulayarak performanslarını artırabilir ve uzun vadeli başarı sağlayabilirler.

Haftaya Düzeltici Faaliyetlerin nasıl uygulanacağını konuşacağız.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.