Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Düzeltici Faaliyetler Nasıl Uygulanır?

Düzeltici faaliyetler genellikle denetimler, müşteri geri bildirimi veya performans değerlendirmeleri gibi çeşitli yollarla bir sorun veya uygunsuzluk tespit edildikten sonra uygulanır. Düzeltici eylemlerin uygulanmasında yer alan temel adımlar şunlardır: 1.Sorunu tanımlayın. İlgili verileri ve bilgileri toplayın. 2.Temel nedeni analiz edin. 5 kez arka arkaya ‘neden’ diye sormak, balık kılçığı diyagramları veya süreç haritalama gibi araçları kullanabilirsiniz. 3.Bir aksiyon planı oluşturun. Sorunu çözmek amacıyla atılması gereken belirli adımları özetleyin, sorumlulukları tanımlayın ve düzeltici faaliyetlerin uygulanması için zaman çizelgesi hazırlayın. 4.Düzeltici faaliyetleri uygulayın. Zaman çizelgesine uyun. Sorumlularla iletişim ve koordinasyon sağlayın. Etkili uygulama için insan gücü, teknoloji veya makinalar gibi gerekli kaynakların mevcut olduğundan emin olun. 5.İlerlemeyi izleyin ve ölçün: Planlandığı gibi yürütüldüğünden emin olun. Alınan önlemlerin etkinliğini ölçmek için metrikler veya temel performans göstergeleri (KPI'lar) belirleyin. 6.Etkinliği doğrulayın: Düzeltici faaliyetlerin sorunu başarıyla çözüp çözmediğini değerlendirin. Takip teftişleri, denetimler veya değerlendirmeler gerçekleştirin. Geri bildirim toplayın, verileri analiz edin. 7.Belgeleyin ve paylaşın. Sorun tanımlama, analiz, aksiyon planı ve doğrulama sonuçlarını içeren düzeltici faaliyetlerin belgelerini oluşturun ve saklayın. Öğrenilen dersleri ilgili kişilerle paylaşın. 8.Önleyici faaliyetleri belirleyin. Gelecekte benzer sorunların tekrarlanmasını önlemek için süreçlerde, prosedürlerde veya sistemlerde değişiklikler uygulayın. Süreçlerinizi, sistemlerinizi ve performansınızı düzenli olarak gözden geçirip değerlendirdiğinizde; sürekli iyileştirme kültürünü teşvik eder, düzeltici faaliyetlerietkili bir şekilde uygular ve genel performansınızı artırırsınız. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 19 Temmuz 2023 - Çarşamba

Düzeltici Faaliyetler Nasıl Uygulanır?

Düzeltici faaliyetler genellikle denetimler, müşteri geri bildirimi veya performans değerlendirmeleri gibi çeşitli yollarla bir sorun veya uygunsuzluk tespit edildikten sonra uygulanır. Düzeltici eylemlerin uygulanmasında yer alan temel adımlar şunlardır:

1.Sorunu tanımlayın. İlgili verileri ve bilgileri toplayın.

2.Temel nedeni analiz edin. 5 kez arka arkaya ‘neden’ diye sormak, balık kılçığı diyagramları veya süreç haritalama gibi araçları kullanabilirsiniz.

3.Bir aksiyon planı oluşturun. Sorunu çözmek amacıyla atılması gereken belirli adımları özetleyin, sorumlulukları tanımlayın ve düzeltici faaliyetlerin uygulanması için zaman çizelgesi hazırlayın.

4.Düzeltici faaliyetleri uygulayın. Zaman çizelgesine uyun. Sorumlularla iletişim ve koordinasyon sağlayın. Etkili uygulama için insan gücü, teknoloji veya makinalar gibi gerekli kaynakların mevcut olduğundan emin olun.

5.İlerlemeyi izleyin ve ölçün: Planlandığı gibi yürütüldüğünden emin olun. Alınan önlemlerin etkinliğini ölçmek için metrikler veya temel performans göstergeleri (KPI'lar) belirleyin.

6.Etkinliği doğrulayın: Düzeltici faaliyetlerin sorunu başarıyla çözüp çözmediğini değerlendirin. Takip teftişleri, denetimler veya değerlendirmeler gerçekleştirin. Geri bildirim toplayın, verileri analiz edin.

7.Belgeleyin ve paylaşın. Sorun tanımlama, analiz, aksiyon planı ve doğrulama sonuçlarını içeren düzeltici faaliyetlerin belgelerini oluşturun ve saklayın. Öğrenilen dersleri ilgili kişilerle paylaşın.

8.Önleyici faaliyetleri belirleyin. Gelecekte benzer sorunların tekrarlanmasını önlemek için süreçlerde, prosedürlerde veya sistemlerde değişiklikler uygulayın.

Süreçlerinizi, sistemlerinizi ve performansınızı düzenli olarak gözden geçirip değerlendirdiğinizde; sürekli iyileştirme kültürünü teşvik eder, düzeltici faaliyetlerietkili bir şekilde uygular ve genel performansınızı artırırsınız.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.