Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Delege etme sanatı

Kimse benim kadar iyi yapamıyor. Başkasına anlatana kadar kendim yaparım daha iyi. Kontrol etmek daha çok vaktimi alıyor. Gibi söylemler size de yakın geliyor mu? Bir işletmeniz var. Çalışanlarınız var. Kendinizi, gün içinde özellikle operasyonel işleri yaparken buluyorsanız sizi durup düşünmeye davet ediyoruz. Ne kadar daha bu işleri yapmaya devam edeceksiniz? Siz devam ettikçe çalışanlarınız nasıl tecrübe kazanacak? Siz işin başında olmazsanız işler duracak mı? NEDEN DELEGE ETMEYİZ? Birçok işletme sahibi işleri delege etmez çünkü; Delege etmek istemez. Yalnızca yöneticinin işleri düzgün ve etkin yapabileceğini düşünür. Çalışanlara yeterli düzeyde güvenmez. Çalışanların yeterli olmadığını bilir. Çalışanların hali hazırda gereğinden fazla yük taşıdığını hisseder. DELEGE ETMEK İÇİN Yapmaktan hoşlandıklarınızdan vazgeçmelisiniz. Kontrolü kaybetme duygusundan kurtulmalısınız. Sorumluluk değil, yetkiyi devretmelisiniz. İşi havale edip, bırakıp uzaklaşmamalısınız. Kontrolü bırakmamalısınız. NASIL DELEGE ETMELİYİZ? İşi yapacak kişiler hakkında tam emin olun. Bütün kaynakları sağlayın. Maliyet, zaman, kalite, miktar, izlenebilirlik, ölçülebilirlik kriterlerini açık ve net hale getirin. Çalışanlarınızın belirli sınırlar içinde hata yapmalarına izin vermelisiniz ki, öğrenebilsinler. Onları hatalarından ders çıkartmaları, aynı hataları tekrar etmemek için önlem almaları gerektiği konusunda eğitin. Delege ettiğinizde, hem çalışanlarınızın yetkinliği artacak, hem de siz daha fazla zamana sahip olacaksınız. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 28 Haziran 2022 - Salı

Delege etme sanatı

  • Kimse benim kadar iyi yapamıyor.
  • Başkasına anlatana kadar kendim yaparım daha iyi.
  • Kontrol etmek daha çok vaktimi alıyor.

Gibi söylemler size de yakın geliyor mu? Bir işletmeniz var. Çalışanlarınız var. Kendinizi, gün içinde özellikle operasyonel işleri yaparken buluyorsanız sizi durup düşünmeye davet ediyoruz. Ne kadar daha bu işleri yapmaya devam edeceksiniz? Siz devam ettikçe çalışanlarınız nasıl tecrübe kazanacak? Siz işin başında olmazsanız işler duracak mı?

NEDEN DELEGE ETMEYİZ?

Birçok işletme sahibi işleri delege etmez çünkü;

  • Delege etmek istemez.
  • Yalnızca yöneticinin işleri düzgün ve etkin yapabileceğini düşünür.
  • Çalışanlara yeterli düzeyde güvenmez.
  • Çalışanların yeterli olmadığını bilir.
  • Çalışanların hali hazırda gereğinden fazla yük taşıdığını hisseder.

DELEGE ETMEK İÇİN

  • Yapmaktan hoşlandıklarınızdan vazgeçmelisiniz.
  • Kontrolü kaybetme duygusundan kurtulmalısınız.
  • Sorumluluk değil, yetkiyi devretmelisiniz.
  • İşi havale edip, bırakıp uzaklaşmamalısınız.
  • Kontrolü bırakmamalısınız.

NASIL DELEGE ETMELİYİZ?

İşi yapacak kişiler hakkında tam emin olun. Bütün kaynakları sağlayın. Maliyet, zaman, kalite, miktar, izlenebilirlik, ölçülebilirlik kriterlerini açık ve net hale getirin.

Çalışanlarınızın belirli sınırlar içinde hata yapmalarına izin vermelisiniz ki, öğrenebilsinler. Onları hatalarından ders çıkartmaları, aynı hataları tekrar etmemek için önlem almaları gerektiği konusunda eğitin.

Delege ettiğinizde, hem çalışanlarınızın yetkinliği artacak, hem de siz daha fazla zamana sahip olacaksınız.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.