Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Çalışanlarınız bağlı mı, bağımlı mı?

Ahmet ve Hakan iki tane çalışan olsun. Ahmet’in çalıştığı kurum ile ilgili kafasında bazı soru işaretleri vardır. Güçlü değerlere sahip olduğu için onları düzetmek adına elinden geleni yapar.  Hakan ise çalıştığı kurumun her zaman arkasındadır. Güçlü değerlere sahip olmadığı için yanlış kararlara dahi itiraz edemez. Sizce hangisi şirkete bağlı, hangisi bağımlı? Bağlı çalışan, kişisel değerleri net ve güçlü olduğu için beklenenden fazlasını yapar. Şirketi ileri götürmek adına tüm fırsatları değerlendirir. Çalışma arkadaşlarının başarılı olmasını ister. Şirketini ve kimseyi yüzüstü bırakmaz. Çalıştığı kuruma sadıktır, geleceğini önemser. Yanlış kararlar alınıyorsa gerekenleri uyarır. Fikirlerini açıkça beyan eder. Bağımlı çalışan ise, başka bir yerde iş bulamayacağından korktuğu için her türlü karara onay verir. Kendi çıkarları doğrultusunda davranıp, kuruma daha az katkıda bulunabilir. Değerleri net olmadığı için yalan söyleyip, adil davranmayıp, etik olmayabilir. Yani Ahmet bağlı bir çalışanken, Hakan bağımlı bir çalışandır. İşletme sahipleri bağlı ve bağımlı çalışanlarını ayırt etmeyi öğrenmeli,  bağımlı çalışanlarla yollarını ayırmasını bilmelidir. Performans değerlendirme kriterlerini açıkça belirlemeli, bunları çalışanlarla paylaşmalıdır. Uzun süre geçse de beklenen sonuçları elde edemeyen çalışanlarla yollarını ayırmalıdır. Bağlı bir çalışana yapacağınız en büyük kötülük, onu bağımlı bir çalışan ile aynı kefeye koymaktır. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 28 Haziran 2022 - Salı

Çalışanlarınız bağlı mı, bağımlı mı?

Ahmet ve Hakan iki tane çalışan olsun.

Ahmet’in çalıştığı kurum ile ilgili kafasında bazı soru işaretleri vardır. Güçlü değerlere sahip olduğu için onları düzetmek adına elinden geleni yapar.  Hakan ise çalıştığı kurumun her zaman arkasındadır. Güçlü değerlere sahip olmadığı için yanlış kararlara dahi itiraz edemez.

Sizce hangisi şirkete bağlı, hangisi bağımlı?

Bağlı çalışan, kişisel değerleri net ve güçlü olduğu için beklenenden fazlasını yapar. Şirketi ileri götürmek adına tüm fırsatları değerlendirir. Çalışma arkadaşlarının başarılı olmasını ister. Şirketini ve kimseyi yüzüstü bırakmaz. Çalıştığı kuruma sadıktır, geleceğini önemser. Yanlış kararlar alınıyorsa gerekenleri uyarır. Fikirlerini açıkça beyan eder.

Bağımlı çalışan ise, başka bir yerde iş bulamayacağından korktuğu için her türlü karara onay verir. Kendi çıkarları doğrultusunda davranıp, kuruma daha az katkıda bulunabilir. Değerleri net olmadığı için yalan söyleyip, adil davranmayıp, etik olmayabilir.

Yani Ahmet bağlı bir çalışanken, Hakan bağımlı bir çalışandır.

İşletme sahipleri bağlı ve bağımlı çalışanlarını ayırt etmeyi öğrenmeli,  bağımlı çalışanlarla yollarını ayırmasını bilmelidir. Performans değerlendirme kriterlerini açıkça belirlemeli, bunları çalışanlarla paylaşmalıdır. Uzun süre geçse de beklenen sonuçları elde edemeyen çalışanlarla yollarını ayırmalıdır.

Bağlı bir çalışana yapacağınız en büyük kötülük, onu bağımlı bir çalışan ile aynı kefeye koymaktır.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.