Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

Çalışanınızı değil sistemi sorgulayın

İşletmelerin hedeflenen maliyette, zamanda ve kalitede ürün ve hizmet üretmesi beklenir. Bunu da sürekli tekrar edebilir olmalıdırlar. Aksi takdirde müşteri kaybına uğrayabilirler. Her seferinde aynı kaliteyi, zamanında ve uygun maliyetle teslim etmek ancak kurulu sistem sayesinde mümkündür. Sistem varsa kim neyi, ne zaman, nasıl, nerede ve ne için yapacağını bilir. Bir çalışan işten ayrılmak zorunda kaldığında işler aksamadan kaldığı yerden devam eder. Sistem kurmak için öncelikle: *Tüm süreçlerinizi yazılı hale getirin. Yapılan işi başından sonuna kadar öyle bir tarif edin ki kim gelirse gelsin aynı sonuçlar ortaya çıksın. * Hangi kaynakların nasıl kullanılacağını, süreçler arasındaki ilişkileri tarif edin. Her sürecin ana amacını belirleyin. * Süreçle ilgili sürekli veri toplayın ve iyileştirmeye açık alanları takip edin. * Değişiklikleri kayıt edin ve ilgili herkesin bilgi sahibi olmasını sağlayın. * Sistemi ilk seferde mükemmel kumaya çalışmayın. Sürekli iyileştirmeye odaklanın. * Yaşadığınız her problemde çalışanı değil, sistemi sorgulayın. Sistemin açıklarını nasıl ortadan kaldıracağınıza bakın. * Değişen teknoloji ve müşteri isteklerine uyum sağlamak için yapacağınız yeni düzenlemeleri de muhakkak yazılı hale getirin, çalışanlarınızı eğitin. Değişime direnç ile karşılaşmanız çok normal. Bu durumda çalışanlarınıza işlerini daha doğru, daha verimli yapacaklarının garantisini verin. Sistemi bir kere kurduğunuzda ve tıkır tıkır işlettiğinizde istediğiniz özgürlüğe kavuşmuş olacaksınız. Sizin işin başında olmanıza gerek kalmayacak. Unutmayınız ya siz süreci yönetirsiniz ya da süreçler sizi. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 15 Ağustos 2022 - Pazartesi

Çalışanınızı değil sistemi sorgulayın

İşletmelerin hedeflenen maliyette, zamanda ve kalitede ürün ve hizmet üretmesi beklenir. Bunu da sürekli tekrar edebilir olmalıdırlar. Aksi takdirde müşteri kaybına uğrayabilirler.

Her seferinde aynı kaliteyi, zamanında ve uygun maliyetle teslim etmek ancak kurulu sistem sayesinde mümkündür. Sistem varsa kim neyi, ne zaman, nasıl, nerede ve ne için yapacağını bilir. Bir çalışan işten ayrılmak zorunda kaldığında işler aksamadan kaldığı yerden devam eder.
Sistem kurmak için öncelikle:

*Tüm süreçlerinizi yazılı hale getirin. Yapılan işi başından sonuna kadar öyle bir tarif edin ki kim gelirse gelsin aynı sonuçlar ortaya çıksın.

* Hangi kaynakların nasıl kullanılacağını, süreçler arasındaki ilişkileri tarif edin. Her sürecin ana amacını belirleyin.

* Süreçle ilgili sürekli veri toplayın ve iyileştirmeye açık alanları takip edin.

* Değişiklikleri kayıt edin ve ilgili herkesin bilgi sahibi olmasını sağlayın.

* Sistemi ilk seferde mükemmel kumaya çalışmayın. Sürekli iyileştirmeye odaklanın.

* Yaşadığınız her problemde çalışanı değil, sistemi sorgulayın. Sistemin açıklarını nasıl ortadan kaldıracağınıza bakın.

* Değişen teknoloji ve müşteri isteklerine uyum sağlamak için yapacağınız yeni düzenlemeleri de muhakkak yazılı hale getirin, çalışanlarınızı eğitin. Değişime direnç ile karşılaşmanız çok normal. Bu durumda çalışanlarınıza işlerini daha doğru, daha verimli yapacaklarının garantisini verin.

Sistemi bir kere kurduğunuzda ve tıkır tıkır işlettiğinizde istediğiniz özgürlüğe kavuşmuş olacaksınız. Sizin işin başında olmanıza gerek kalmayacak. Unutmayınız ya siz süreci yönetirsiniz ya da süreçler sizi.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.