Gülfidan Bereket
Köşe Yazarı
Gülfidan Bereket
 

BAŞABAŞ NOKTASINA DİKKAT!

İşletmelerde finansal verilerin takibi ve analizi, kazanılan paranın nasıl kullanılacağı hakkında doğru karar vermenizi sağlar. Takip edilmesi gereken en önemli verilerden bir tanesi başabaş noktasının analizidir. Başabaş noktası firmanın hiç kâr elde etmeden tüm giderlerini karşılayabildiği noktadır. Başabaş noktasına ulaştığınız andan itibaren kâr elde etmeye başlarsınız. Başabaş noktasının tespiti için sabit ve değişken giderlerin toplamı hesaplanır. Sabit giderleriniz, hiç iş yapmasanız bile her ay ödemek zorunda olduğunuz, kira, maaş, sigorta, elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerdir. Değişken giderleriniz ise üretim yaptıkça ya da hizmet sundukça ortaya çıkan giderlerdir. Başabaş noktası tüm harcamaların gelirlere eşit olduğu noktadır. Başabaş noktasına kadar işletmeniz zarardadır. Örneğin tüm sabit ve değişken giderlerin toplamı bir ay içinde 100.000TL tutuyorsa, 100.000TL ciro yaptığınızda başabaş noktasını yakalamış olursunuz. Her ay, ilk hedefinizin başabaş noktasını yakalamak ve geçmek olması gerekir. İşletmenizin ayakta kalması için kar etmesi gerekir. İşletmeler başabaş noktası analizini mutlaka yapmalıdır. Bu analiz alacağınız stratejik kararlara yardımcı olur. Toplam satış, giderler ve kar arasında ilişki kurularak üretime devam edildiği sürece, hangi noktadan itibaren kar elde edileceğini başabaş noktası belirler. Satış ekiplerinize vereceğiniz hedefler önce başabaş noktasını yakalamak daha sonra da kar elde edecek şekilde olmalıdır. Başabaş noktası yakalandıktan sonra satılan her ürün ve hizmet karlılığa doğrudan etki edecektir. Bereketli günleriniz olsun.
Ekleme Tarihi: 19 Ocak 2023 - Perşembe

BAŞABAŞ NOKTASINA DİKKAT!

İşletmelerde finansal verilerin takibi ve analizi, kazanılan paranın nasıl kullanılacağı hakkında doğru karar vermenizi sağlar. Takip edilmesi gereken en önemli verilerden bir tanesi başabaş noktasının analizidir. Başabaş noktası firmanın hiç kâr elde etmeden tüm giderlerini karşılayabildiği noktadır. Başabaş noktasına ulaştığınız andan itibaren kâr elde etmeye başlarsınız.

Başabaş noktasının tespiti için sabit ve değişken giderlerin toplamı hesaplanır. Sabit giderleriniz, hiç iş yapmasanız bile her ay ödemek zorunda olduğunuz, kira, maaş, sigorta, elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerdir. Değişken giderleriniz ise üretim yaptıkça ya da hizmet sundukça ortaya çıkan giderlerdir.

Başabaş noktası tüm harcamaların gelirlere eşit olduğu noktadır. Başabaş noktasına kadar işletmeniz zarardadır. Örneğin tüm sabit ve değişken giderlerin toplamı bir ay içinde 100.000TL tutuyorsa, 100.000TL ciro yaptığınızda başabaş noktasını yakalamış olursunuz.

Her ay, ilk hedefinizin başabaş noktasını yakalamak ve geçmek olması gerekir. İşletmenizin ayakta kalması için kar etmesi gerekir.

İşletmeler başabaş noktası analizini mutlaka yapmalıdır. Bu analiz alacağınız stratejik kararlara yardımcı olur. Toplam satış, giderler ve kar arasında ilişki kurularak üretime devam edildiği sürece, hangi noktadan itibaren kar elde edileceğini başabaş noktası belirler.

Satış ekiplerinize vereceğiniz hedefler önce başabaş noktasını yakalamak daha sonra da kar elde edecek şekilde olmalıdır.

Başabaş noktası yakalandıktan sonra satılan her ürün ve hizmet karlılığa doğrudan etki edecektir.

Bereketli günleriniz olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.