Ferda Balkaya Çetin
Köşe Yazarı
Ferda Balkaya Çetin
 

Toprak Rengi Kelimeler ve Sinestezik Ruh

Renklerle bağlantısı vardır her kelimenin dediğimde dilimdeki ses hareket olur, müzik olur, dans olur. Canlanır kelimeler, çoğalır yüklediğimiz anlamlarla. Muhteşem bir temastır algımıza. Konuşur harfler. Duyduğumuz ses sarının sesidir, yeşilin sesidir. Bir rengi vardır her harfin. Bereketli toprağın saklı zenginlikleri kadar çoğaltır bizi. Harf ve renk. İkisi arasındaki uyum bütünseldir.   Yaşam yüklüdür toprak. Toprak rengidir kelimeler. Sinestezik kelimelerin kazandırdığı farklı bakış açısı şaşırtıcı, bir o kadar da karmaşık. Mesela; bazı harflerin mutsuz olabileceği hiç aklınıza geldi mi?  Peki, günlerin asabi olabileceği konusunda bir düşünceye sahip misiniz? Sayılar sizce yeteri kadar dürüst mü? Soruların yanıtını gündelik hayatın gerçekliği içinde aramak biraz zor. Kendi gördüklerimizi, düşündüklerimizi başkalarının da görmesini ve düşünmesini bekleme yanılgısı sarsabilir. Sağduyu bilgisini kullanabilme yetisi ise bize çok şey katar. Güçlü duygular da yaşam yüklüdür. Ruhumuzun karışıklığı duygularımızın karışıklığı kadar yansır bakışlarımıza bile.   Karmaşa yüklüdür toprak. Karmaşa yüklüdür kelimeler. Şimdi; dış dünyayı nesnel ve öznel algıya teslim edelim. Subjektif bir bakış sinestezik ruhumuzu arındırsın sırlarından. Gerçekle birebir örtüşen ama kendimize sakladığımız beynimize kodladığımız, bize göre renkler ve anlamları olan her obje karışabilir renk, ses ve duygularla birbirine. Kırmızı mı turuncu mu? Sesler mi rakamlar mı? Yoksa etrafını saran gölgeler mi? İç dünyamızın dinamizmi ile yanıtlar arayalım her birine. Bu kafa karışıklığını çözmeye çalışırken batan güneşin renkleri dağılır toprağa, az kırmızı az turuncu…   Anlam yüklüdür toprak. Anlam yüklüdür kelimeler…
Ekleme Tarihi: 23 Haziran 2022 - Perşembe

Toprak Rengi Kelimeler ve Sinestezik Ruh

Renklerle bağlantısı vardır her kelimenin dediğimde dilimdeki ses hareket olur, müzik olur, dans olur. Canlanır kelimeler, çoğalır yüklediğimiz anlamlarla. Muhteşem bir temastır algımıza. Konuşur harfler. Duyduğumuz ses sarının sesidir, yeşilin sesidir. Bir rengi vardır her harfin. Bereketli toprağın saklı zenginlikleri kadar çoğaltır bizi. Harf ve renk. İkisi arasındaki uyum bütünseldir.

 

Yaşam yüklüdür toprak.

Toprak rengidir kelimeler.

Sinestezik kelimelerin kazandırdığı farklı bakış açısı şaşırtıcı, bir o kadar da karmaşık. Mesela; bazı harflerin mutsuz olabileceği hiç aklınıza geldi mi?  Peki, günlerin asabi olabileceği konusunda bir düşünceye sahip misiniz? Sayılar sizce yeteri kadar dürüst mü? Soruların yanıtını gündelik hayatın gerçekliği içinde aramak biraz zor.

Kendi gördüklerimizi, düşündüklerimizi başkalarının da görmesini ve düşünmesini bekleme yanılgısı sarsabilir. Sağduyu bilgisini kullanabilme yetisi ise bize çok şey katar. Güçlü duygular da yaşam yüklüdür. Ruhumuzun karışıklığı duygularımızın karışıklığı kadar yansır bakışlarımıza bile.

 

Karmaşa yüklüdür toprak.

Karmaşa yüklüdür kelimeler.

Şimdi; dış dünyayı nesnel ve öznel algıya teslim edelim. Subjektif bir bakış sinestezik ruhumuzu arındırsın sırlarından. Gerçekle birebir örtüşen ama kendimize sakladığımız beynimize kodladığımız, bize göre renkler ve anlamları olan her obje karışabilir renk, ses ve duygularla birbirine. Kırmızı mı turuncu mu? Sesler mi rakamlar mı? Yoksa etrafını saran gölgeler mi? İç dünyamızın dinamizmi ile yanıtlar arayalım her birine.

Bu kafa karışıklığını çözmeye çalışırken batan güneşin renkleri dağılır toprağa, az kırmızı az turuncu…

 

Anlam yüklüdür toprak.

Anlam yüklüdür kelimeler…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.