Ferda Balkaya Çetin
Köşe Yazarı
Ferda Balkaya Çetin
 

Çocuk Gibi Düşünmek

“Oysa çocuk olmak, çocuk gibi düşünmek ayrıcalıklı bir sanat gibi; taptaze, capcanlı, kıpır kıpır…” (Güven Serin) Ne kadar heyecan verici bir tanımlama değil mi? Çocuk ruhunun en saf en temiz duyguları ile düşünüyor olmak enerji veriyor insana. Çocukların hepsi birer filozof bence. Dünya çocuklar ve filozoflar için heyecan verici hâlâ, sıradan değil. Keşfedilmeyi bekleyen sırlarla dolu evreni filozoflar ve çocuklar merak eder ilk. Çok soru sorarlar. Öğrenmek isterler her şeyi. Ulaştıkları her bilgi ilginç gelir onlara. Ne düşünüyorsa onu söylerler. Başkalarının duygularını düşünmezler. Dolambaçlı yollar bilmezler. Söylediklerinin geleceklerini nasıl etkileyeceğini bilmezler, neleri değiştirebileceğini ya da değiştirdiğini. Başkaları ne düşünür diye bir endişe gözetmezler. Direktir sözleri. Çocuğun nesnel ve öznel gerçekliğidir yansıyan dış dünyaya. Çabuk unutur çabuk mutlu olurlar. Sonsuzdur hayal dünyaları. Bir o kadar da eğlenceli. Sürekli sorguladıkları için farklı ve yaratıcı yöntemler bulmakta zorlanmazlar. Evrene bakışları kocaman bir yürektir. Kendilerine has dünyaları vardır. Çizdikleri her şey sanatsal değer taşır. Düşünceleri, söyledikleri ve çizdikleri kıymetlidir. Derinliklidir. 1890’lı yıllarda Franz Cizek, Çocuk Sanatı Paradigması kavramını ortaya koyar. Çocukların özgür ve özgün düşüncelerinden yansıyan çizimlerini “harika ve değerli bir belge” olarak tanımlar. Kesinlikle öyle. Bu harika ve değerli belgeler insanı gülümsetir, düşündürür, şaşırtır. Salt çizdikleri resimler değil düşüncelerinin de sanatsal bir ifade taşıyor olmasını iyi irdeleyelim. Değer verdiğimiz, önemsediğimiz yerden başlıyor bu ifade. Çocuk gibi düşünmek karmaşıklığı kaldırıyor ortadan. Yeni bir bakış açısı ve bakış açısını değiştirme gibi. Yaratıcı çözümler bulmak gibi. Çocuk ruhunun en saf ve en temiz duyguları ile düşünmek gibi. Çocuk gibi düşünmek, dünyaya çok geniş farklı açılardan bakabilmektir. Çocuk gibi düşünmek, olayları en ince ayrıntısına kadar sorgulayabilmektir. Çocuk gibi düşünmek içtenlikle, her an ve her şeye gülebilmektir. Çocuk gibi düşünmek…
Ekleme Tarihi: 21 Temmuz 2022 - Perşembe

Çocuk Gibi Düşünmek

“Oysa çocuk olmak, çocuk gibi düşünmek ayrıcalıklı bir sanat gibi; taptaze, capcanlı, kıpır kıpır…” (Güven Serin)

Ne kadar heyecan verici bir tanımlama değil mi? Çocuk ruhunun en saf en temiz duyguları ile düşünüyor olmak enerji veriyor insana. Çocukların hepsi birer filozof bence. Dünya çocuklar ve filozoflar için heyecan verici hâlâ, sıradan değil. Keşfedilmeyi bekleyen sırlarla dolu evreni filozoflar ve çocuklar merak eder ilk. Çok soru sorarlar. Öğrenmek isterler her şeyi. Ulaştıkları her bilgi ilginç gelir onlara. Ne düşünüyorsa onu söylerler. Başkalarının duygularını düşünmezler. Dolambaçlı yollar bilmezler. Söylediklerinin geleceklerini nasıl etkileyeceğini bilmezler, neleri değiştirebileceğini ya da değiştirdiğini. Başkaları ne düşünür diye bir endişe gözetmezler. Direktir sözleri. Çocuğun nesnel ve öznel gerçekliğidir yansıyan dış dünyaya. Çabuk unutur çabuk mutlu olurlar. Sonsuzdur hayal dünyaları. Bir o kadar da eğlenceli.

Sürekli sorguladıkları için farklı ve yaratıcı yöntemler bulmakta zorlanmazlar. Evrene bakışları kocaman bir yürektir. Kendilerine has dünyaları vardır. Çizdikleri her şey sanatsal değer taşır. Düşünceleri, söyledikleri ve çizdikleri kıymetlidir. Derinliklidir.

1890’lı yıllarda Franz Cizek, Çocuk Sanatı Paradigması kavramını ortaya koyar. Çocukların özgür ve özgün düşüncelerinden yansıyan çizimlerini “harika ve değerli bir belge” olarak tanımlar. Kesinlikle öyle. Bu harika ve değerli belgeler insanı gülümsetir, düşündürür, şaşırtır.

Salt çizdikleri resimler değil düşüncelerinin de sanatsal bir ifade taşıyor olmasını iyi irdeleyelim. Değer verdiğimiz, önemsediğimiz yerden başlıyor bu ifade.

Çocuk gibi düşünmek karmaşıklığı kaldırıyor ortadan. Yeni bir bakış açısı ve bakış açısını değiştirme gibi. Yaratıcı çözümler bulmak gibi. Çocuk ruhunun en saf ve en temiz duyguları ile düşünmek gibi.

Çocuk gibi düşünmek, dünyaya çok geniş farklı açılardan bakabilmektir.

Çocuk gibi düşünmek, olayları en ince ayrıntısına kadar sorgulayabilmektir.

Çocuk gibi düşünmek içtenlikle, her an ve her şeye gülebilmektir.

Çocuk gibi düşünmek…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.