Dursun Erkılıç
Köşe Yazarı
Dursun Erkılıç
 

Kale’deki bir Müzeyi ‘Kelime’lerle gezmek

İnsanoğlundan kaçış yoktur! Kaçabilse büyük ozan Aşık Mahzuni Şerif kaçardı, kaçamadı! Kaçamayışını o muhteşem türküsü “Buldular Beni”nin girişinde şöyle çığırır: Kendi kitabıma girdim saklandım Kelime kelime buldular beni Herkesin, özellikle de ozanların sığınağıdır kelimeler. Duaları, küfürleri, övgüleri, yergileri sihirli bir değnek gibi kullandıkları kelimelerle örülüdür…   SEMA KUMRULU Yazarlığı bir yana da; ANKHABER’e bir muhabir heyecanıyla yazdığı yazıları, haberleri büyük ilgi gören Sema Kumrulu’nun “Ankara’ya çok yakışan Kelime Müzesi” başlıklı haberi (5 Ekim 2022), bu müzenin bir ilk olduğunu belirtiyordu ama “Türkçe kelimelerin, atasözleri ve deyimlerin anlamını gençlere ve çocuklara öğretmek amacıyla kurulduğu” gerçeği de bendenizi doğrudan ilgilendiriyordu! Çünkü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okumuş birinin harflere, kelimelere, cümlelere ilgisiz kalması mümkün değildi!   AHMET TEK YAZDI Ahmet Tek’in ANKHABER’de o muhteşem üslubuyla kaleme aldığı (27 Kasım 2022), “Ankara Tava ve Kelimelerin Sihirli Dünyası” başlıklı yazısında anlattıklarına şahitlik ederim! Çünkü Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, gazetemizin yazarları Ahmet Tezcan ve Ahmet Tek ile çıktığımız Kale gezisinde Kelime Müzesi’ne de uğradık. Uğramazdan evvel birkaç tarihi mekanı, dostları, lokanta ve antikacıları ziyaret ettik. Karnı doymuşluk ile gözü açılmışlık hallerine bürününce Kelime Müzesi’ne seğirttik… Müzenin üst katında yer alan 'O öyle değil böyle' köşesinde ise günümüzde kullanılan kelimelerin, Türk Dil Kurumu'na göre yazılışları ve anlamları yer alıyor.   İLBER ORTAYLI Ünlü tarihçimiz İlber Ortaylı’nın özellikle çocuklara, kelimeleri anlamaları ve üzerinde düşünmeleri için Kelime Müzesi'nde gezmelerini tavsiye etmesi boşuna değilmiş. Ardından da Anadolu Medeniyetleri Müzesini görmelerini istemesinin de haklı ve önemli sebepleri var.
Ekleme Tarihi: 28 Aralık 2022 - Çarşamba

Kale’deki bir Müzeyi ‘Kelime’lerle gezmek

İnsanoğlundan kaçış yoktur! Kaçabilse büyük ozan Aşık Mahzuni Şerif kaçardı, kaçamadı!

Kaçamayışını o muhteşem türküsü “Buldular Beni”nin girişinde şöyle çığırır:

Kendi kitabıma girdim saklandım

Kelime kelime buldular beni

Herkesin, özellikle de ozanların sığınağıdır kelimeler. Duaları, küfürleri, övgüleri, yergileri sihirli bir değnek gibi kullandıkları kelimelerle örülüdür…

 

SEMA KUMRULU

Yazarlığı bir yana da; ANKHABER’e bir muhabir heyecanıyla yazdığı yazıları, haberleri büyük ilgi gören Sema Kumrulu’nun “Ankara’ya çok yakışan Kelime Müzesi” başlıklı haberi (5 Ekim 2022), bu müzenin bir ilk olduğunu belirtiyordu ama “Türkçe kelimelerin, atasözleri ve deyimlerin anlamını gençlere ve çocuklara öğretmek amacıyla kurulduğu” gerçeği de bendenizi doğrudan ilgilendiriyordu!

Çünkü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okumuş birinin harflere, kelimelere, cümlelere ilgisiz kalması mümkün değildi!

 

AHMET TEK YAZDI

Ahmet Tek’in ANKHABER’de o muhteşem üslubuyla kaleme aldığı (27 Kasım 2022), “Ankara Tava ve Kelimelerin Sihirli Dünyası” başlıklı yazısında anlattıklarına şahitlik ederim!

Çünkü Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, gazetemizin yazarları Ahmet Tezcan ve Ahmet Tek ile çıktığımız Kale gezisinde Kelime Müzesi’ne de uğradık. Uğramazdan evvel birkaç tarihi mekanı, dostları, lokanta ve antikacıları ziyaret ettik.

Karnı doymuşluk ile gözü açılmışlık hallerine bürününce Kelime Müzesi’ne seğirttik…

Müzenin üst katında yer alan 'O öyle değil böyle' köşesinde ise günümüzde kullanılan kelimelerin, Türk Dil Kurumu'na göre yazılışları ve anlamları yer alıyor.

 

İLBER ORTAYLI

Ünlü tarihçimiz İlber Ortaylı’nın özellikle çocuklara, kelimeleri anlamaları ve üzerinde düşünmeleri için Kelime Müzesi'nde gezmelerini tavsiye etmesi boşuna değilmiş.

Ardından da Anadolu Medeniyetleri Müzesini görmelerini istemesinin de haklı ve önemli sebepleri var.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.