Ahmet Koç
Köşe Yazarı
Ahmet Koç
 

Yerel olanı korumak

[simple-author-box] -1- Günümüz dünyasında globalleşmenin etkisiyle evrensel değerler, kültür ve yaşam biçimi tüm yerel renkleri tehdit etmekte ve bu kaçınılmaz olarak yerel kültürel ve toplumsal dejenerasyonlara ve bozulmalara yol açmaktadır. Tarihin kaçınılmaz ve geri döndürülemez bu akışı yönünde yapılacak en önemli şey yerel olanı korumak, yerel renklerin ve kültürlerin yeni kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmalar yapmaktır. Bu bakımdan Yozgatlı Dernekler Federasyonu olarak misyonumuzu önemsiyor ve vizyonumuzu ona göre şekillendirip hizmet üretiyoruz. Bu çerçevede hem ilimi hem de çalışmalarımızı aktarmak istiyorum. Bilindiği gibi, Yozgat çok göç veren iller arasında önde gelmektedir.  Ankara özellikle Yozgat ilinden büyük oranda göç almıştır. Ankara’da bugün en az Yozgat’ta yaşayan insan sayısı kadar Yozgatlı nüfus bulunmaktadır. Son zamanlarda iletişim ve ulaşım araçlarındaki gelişme ve ekonomik kalkınma sonucunda insanların hareketliliği artmıştır. Ancak geçmiş yıllarda imkânsızlıklar nedeniyle insanlar kendi illerini tanıma noktasında dahi geri kalmışlardır. Yozgatlı insanların önemli bir kısmı bile Yozgat’taki tarihi ve doğal güzelliklerden haberdar değildir.  Ankara’da yaşayan Yozgatlılara ve Ankaralılara Sarıkaya ilçemizdeki tarihi bir Roma Hamamı’nın bulunduğunu, olağanüstü bir doğal güzelliğe sahip ve ulaşımın son derece kolay olduğunu anlatmaya; Kazankaya kanyonu, Milli Park olan Yozgat Çamlığını, Kerkenez Harabelerini, Akdağ Ormanlarını tanıtmaya, yaşatmaya ve insanları bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. ‘Modern’ diye adlandırılan yeni yaşamın biçiminin en önemli handikaplarından biri de insanların birbirleriyle görüşmelerini, aynı kültür ve çevreden gelen insanların bir araya gelmelerini sınırlaması ve zorlaştırmasıdır. Günlük koşuşturma arasında insanlar, akrabalarını, dostlarını, arkadaşlarını ve kimi zaman da  en yakınlarını dahi  görme imkânı bulamamaktadır. Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu gibi oluşumlar, insanların kendi değerlerine olan özlemini bir nebze olsun hafifleten ve eşiyle, dostuyla bir araya gelmelerine imkân veren sivil toplum kuruluşlarıdır. Bundaki amaç da yine aynı şekilde özlem duyulan yerel ve yöresel kültürü canlı tutmaktır. Genç kuşaklara gelenek ve göreneklerin, adet ve törelerin aktarılması ve yeni nesillerde maddi ve manevi tüm yerel değerlere ilişkin bir farkındalık yaratılması sağlanmaktadır. Ahmet KOÇ (Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı) (Devam edecek)
Ekleme Tarihi: 02 Aralık 2020 - Çarşamba

Yerel olanı korumak

[simple-author-box]

-1-

Günümüz dünyasında globalleşmenin etkisiyle evrensel değerler, kültür ve yaşam biçimi tüm yerel renkleri tehdit etmekte ve bu kaçınılmaz olarak yerel kültürel ve toplumsal dejenerasyonlara ve bozulmalara yol açmaktadır. Tarihin kaçınılmaz ve geri döndürülemez bu akışı yönünde yapılacak en önemli şey yerel olanı korumak, yerel renklerin ve kültürlerin yeni kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmalar yapmaktır.

Bu bakımdan Yozgatlı Dernekler Federasyonu olarak misyonumuzu önemsiyor ve vizyonumuzu ona göre şekillendirip hizmet üretiyoruz. Bu çerçevede hem ilimi hem de çalışmalarımızı aktarmak istiyorum.

Bilindiği gibi, Yozgat çok göç veren iller arasında önde gelmektedir.  Ankara özellikle Yozgat ilinden büyük oranda göç almıştır. Ankara’da bugün en az Yozgat’ta yaşayan insan sayısı kadar Yozgatlı nüfus bulunmaktadır. Son zamanlarda iletişim ve ulaşım araçlarındaki gelişme ve ekonomik kalkınma sonucunda insanların hareketliliği artmıştır. Ancak geçmiş yıllarda imkânsızlıklar nedeniyle insanlar kendi illerini tanıma noktasında dahi geri kalmışlardır. Yozgatlı insanların önemli bir kısmı bile Yozgat’taki tarihi ve doğal güzelliklerden haberdar değildir.  Ankara’da yaşayan Yozgatlılara ve Ankaralılara Sarıkaya ilçemizdeki tarihi bir Roma Hamamı’nın bulunduğunu, olağanüstü bir doğal güzelliğe sahip ve ulaşımın son derece kolay olduğunu anlatmaya; Kazankaya kanyonu, Milli Park olan Yozgat Çamlığını, Kerkenez Harabelerini, Akdağ Ormanlarını tanıtmaya, yaşatmaya ve insanları bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz.

‘Modern’ diye adlandırılan yeni yaşamın biçiminin en önemli handikaplarından biri de insanların birbirleriyle görüşmelerini, aynı kültür ve çevreden gelen insanların bir araya gelmelerini sınırlaması ve zorlaştırmasıdır. Günlük koşuşturma arasında insanlar, akrabalarını, dostlarını, arkadaşlarını ve kimi zaman da  en yakınlarını dahi  görme imkânı bulamamaktadır. Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu gibi oluşumlar, insanların kendi değerlerine olan özlemini bir nebze olsun hafifleten ve eşiyle, dostuyla bir araya gelmelerine imkân veren sivil toplum kuruluşlarıdır. Bundaki amaç da yine aynı şekilde özlem duyulan yerel ve yöresel kültürü canlı tutmaktır. Genç kuşaklara gelenek ve göreneklerin, adet ve törelerin aktarılması ve yeni nesillerde maddi ve manevi tüm yerel değerlere ilişkin bir farkındalık yaratılması sağlanmaktadır.

Ahmet KOÇ (Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı)

(Devam edecek)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.