Ahmet Koç
Köşe Yazarı
Ahmet Koç
 

Anlatmakla bitmez; görülmeli, yaşanmalı

[simple-author-box] -4- Yozgat çok sayıda tarihi ve doğal güzelliklere sahip olan bir il olmasına rağmen bu yönüyle az bilinir, az tanınır. Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu olarak bu eksikliği giderme adına çok önemli faaliyetlere imza attık, atıyoruz. Yozgat’ta eski çağlara ait Büyük Nefes (Tavım - Tavion) Antik Kenti, Çeşka Yeraltı Şehri, Alişar Höyüğü, Hattuşaş ve Kerkenez Harabeleri yer almaktadır. Bu eserler son derece değerli ve ziyaret edilmeye değecek görkem ve cazibede olmasına rağmen neredeyse yok denecek kadar az sayıda insan tarafından ziyaret edilmektedir. Düzenlediğimiz fuarlarda bu değerlerin tanıtımı için azami gayret gösteriyoruz. Bunların ülke çapında hak ettiği ilgiyi görmesi için gerekli tüm tanıtım çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Yozgat Çamlık Milli Parkı ve Akdağ’daki geniş ormanlar, termal kaynaklar tanıtım günlerinde herkese anlattığımız değerlerimizdir. Son zamanlarda ciddi yatırımlar ve altyapı çalışmaları yapılmasına rağmen bunlar yetersiz tanıtım nedeniyle hak ettiği ilgiyi görememektedir. Düzenlediğimiz Tanıtım Günleri bu değerlerin tanıtılmasına ve ilin kalkınması için katma değere dönüştürülmesine önemli bir fırsat sunmaktadır. Altyapı ve ulaşım imkânlarının artması; yeni lüks otellerin ve tatil köylerinin inşası, yeni otoyollar, Hızlı Tren avantajlarının yanı sıra tanıtıma yönelik faaliyetlerin artması da bu kaynakların Yozgat ekonomisine sağlayacağı katkıyı artıracaktır. Yozgat zengin bir yemek kültürüne de sahip olmasına rağmen bunların bilinirliği sınırlı kalmıştır. Testi Kebabı, Yozgat Tandır Kebabı, ayva basması, çörek, bazlama, katmer, ekşili gibi yemekler yöresel yemeklerimizin en önemlilerindendir.  Parmak çörek, peksimet Yozgat'a mahsus özel bir ekmek türüdür. Ayrıca, buğdaydan yapılan kavurga ve hedik de yöresel olarak Yozgat’a has yiyeceklerdendir. Tanıtım günlerimizde Yozgat’ın yemek kültürü sunumlar yoluyla titizlikle gerçekleştirilmektedir. Yozgat’ın en önemli simalarından Nida Tüfekçi, Abbas Sayar, Hüzni Baba gibi kültür insanlarımız ve eserlerinin tanıtımı da etkinlikler süresince yerine getirilmektedir. (Devam edecek)
Ekleme Tarihi: 29 Aralık 2020 - Salı

Anlatmakla bitmez; görülmeli, yaşanmalı

[simple-author-box]

-4-

Yozgat çok sayıda tarihi ve doğal güzelliklere sahip olan bir il olmasına rağmen bu yönüyle az bilinir, az tanınır. Ankara Yozgatlı Dernekler Federasyonu olarak bu eksikliği giderme adına çok önemli faaliyetlere imza attık, atıyoruz.

Yozgat’ta eski çağlara ait Büyük Nefes (Tavım - Tavion) Antik Kenti, Çeşka Yeraltı Şehri, Alişar Höyüğü, Hattuşaş ve Kerkenez Harabeleri yer almaktadır. Bu eserler son derece değerli ve ziyaret edilmeye değecek görkem ve cazibede olmasına rağmen neredeyse yok denecek kadar az sayıda insan tarafından ziyaret edilmektedir. Düzenlediğimiz fuarlarda bu değerlerin tanıtımı için azami gayret gösteriyoruz. Bunların ülke çapında hak ettiği ilgiyi görmesi için gerekli tüm tanıtım çalışmalarını gerçekleştiriyoruz.

Yozgat Çamlık Milli Parkı ve Akdağ’daki geniş ormanlar, termal kaynaklar tanıtım günlerinde herkese anlattığımız değerlerimizdir. Son zamanlarda ciddi yatırımlar ve altyapı çalışmaları yapılmasına rağmen bunlar yetersiz tanıtım nedeniyle hak ettiği ilgiyi görememektedir. Düzenlediğimiz Tanıtım Günleri bu değerlerin tanıtılmasına ve ilin kalkınması için katma değere dönüştürülmesine önemli bir fırsat sunmaktadır. Altyapı ve ulaşım imkânlarının artması; yeni lüks otellerin ve tatil köylerinin inşası, yeni otoyollar, Hızlı Tren avantajlarının yanı sıra tanıtıma yönelik faaliyetlerin artması da bu kaynakların Yozgat ekonomisine sağlayacağı katkıyı artıracaktır.

Yozgat zengin bir yemek kültürüne de sahip olmasına rağmen bunların bilinirliği sınırlı kalmıştır. Testi Kebabı, Yozgat Tandır Kebabı, ayva basması, çörek, bazlama, katmer, ekşili gibi yemekler yöresel yemeklerimizin en önemlilerindendir.  Parmak çörek, peksimet Yozgat'a mahsus özel bir ekmek türüdür. Ayrıca, buğdaydan yapılan kavurga ve hedik de yöresel olarak Yozgat’a has yiyeceklerdendir. Tanıtım günlerimizde Yozgat’ın yemek kültürü sunumlar yoluyla titizlikle gerçekleştirilmektedir.

Yozgat’ın en önemli simalarından Nida Tüfekçi, Abbas Sayar, Hüzni Baba gibi kültür insanlarımız ve eserlerinin tanıtımı da etkinlikler süresince yerine getirilmektedir.

(Devam edecek)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.