Ulviye Baykal’dan ‘Seçki’ temalı Resim ve Heykel Sergisi

Kültür-Sanat 26.10.2022 - 17:12, Güncelleme: 26.10.2022 - 17:12
 

Ulviye Baykal’dan ‘Seçki’ temalı Resim ve Heykel Sergisi

Sema KUMRULU Ressam- Heykeltıraş Ulviye Baykal Sergisi, Mustafa Ayaz Müzesi'nde açıldı. ''SEÇKİ'' temalı sergi 19-30 Ekim 2022 tarihleri arasında görülebilir.
Açılışını kıymetli Ressam Mustafa Ayaz'ın yaptığı sergiye sanatçılar ve sanatseverler ilgi gösterdi. Sanatçı Ulviye Baykal Tokat/ Artova doğumlu. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. 1969- 1994 yılları arasında Merkez Bankasında çalıştı. Olay, Yeni Gün Gazetesi ve Oluşum Sanat Dergisinde röportaj ve makaleleri yayımlandı. Çocukluğunda başlayan resim sevgisi ağır basan sanatçı, yaşam biçimi olarak resmi seçti. ''Artı 14 Grubunu'' kurup, 2 yıl, ''7 Kadın Grubu'' ile birlikte başkanlığını yürüttü. AKRD, GESAM üyesi olan Baykal 9 kişisel sergi açtı. Yurt içi ve yurt dışında karma sergilere katıldı. Kendi sergileri dışında 10'dan fazla serginin küratörlüğünü yaptı. Çalışmalarına Akdoğan Topaçlıoğlu atölyesinde ve kendi atölyesinde devam ediyor. Ayrıca Yenimahalle Belediyesi Ata Kültür Merkezi'nde Giyim ve Resim derslerine katılıyor. Sevgili Ulviye Baykal resim adına neler yaptınız? 1989 yılında başlayan resim hayatım, Oluşum Sanat Evi Ercan Gülen Atölyesinde başladı. Desen ve Linolyum Baskı çalışmaları yaptım. Mustafa Ayaz Müzesinde Prof Dr. Mustafa Ayaz danışmanlığında resim çalışmalarına devam ettim. Ardından yine Mustafa Ayaz Müzesi'nde Azimet Karaman ile heykel çalıştım. Resim yapmayı sevdiğim kadar heykel çalışmakta çok zevk verdi bana.2020 yılında Başkent Üniversitesi'nde 'Çocuk Resimleri Analizi ve Psikolojik Resim Dersleri' eğitimi aldım. Son serginizde sizi tetikleyen ne oldu? Bu sergimde, kimsenin yapmadığı bir şey yapmak istedim. Çok araştırdım, inceledim. Sonunda kaktüs çalışmaya karar verdim. Çocuk Resimleri Analizi dersleri alırken İnsan Analizleri" dersinde, kaktüsleri ders olarak görmüştüm. Dikkatimi çekmişti. 'Kaktüs çalışmalıyım' diyordum. Bugüne kısmetmiş. Araştırdım, sanatçı arkadaşlarıma danıştım. Bildiğim kadarıyla kaktüs çalışan yoktu. İlk başlarda çok zorlandım. Kaktüsleri çizdikçe hoşuma gitmeye başladı.Benimle bütünleştiğini hissettim.   Bu sergimde kaktüs ve kadını işledim. Bundan sonra da devam etmeyi planlıyorum. Umarım beğenilmiştir. Her türlü eleştiriye açık bir insanım. Heykelleriniz hakkında neler söylersiniz? Heykellerim benim için çok değerli. Çamurla uğraşarak, o kokuyu duyarak ortaya bir şeyler çıkarabilmek çok güzel. Bu duyguyu anlatmak çok zor, yaşamak gerek. Sergimde 11 heykel bulunuyor. Taşımak çok zor, kırılabiliyor onun için tüm heykellerimi sergileyemedim. Önümüzdeki yıl, sadece heykel sergisi açmak istiyorum. Son olarak neler söylemek istersiniz? Kaktüs çalışmalarım umarım beğenilmiştir. Bana ''Bu kaktüsler siz misiniz?” diye soruluyor. Bende, ''Size göre ben olabilirim. Bir başkasına göre siz olabilirsiniz veya toplumu üzen kesimler de olabilir'' diyorum. Bakış açısına göre değişir. Yoruma açık bir konu.  Sevgili Ulviye Baykal ile olmak, resimlerini, heykellerini izlemek gerçekten çok güzeldi. Kahkaha dolu söyleşi için kendisine teşekkür ediyorum. Nice sergilere Ulviye Baykal.  Sağlık ve sanatla kalalım.
Sema KUMRULU Ressam- Heykeltıraş Ulviye Baykal Sergisi, Mustafa Ayaz Müzesi'nde açıldı. ''SEÇKİ'' temalı sergi 19-30 Ekim 2022 tarihleri arasında görülebilir.

Açılışını kıymetli Ressam Mustafa Ayaz'ın yaptığı sergiye sanatçılar ve sanatseverler ilgi gösterdi.

Sanatçı Ulviye Baykal Tokat/ Artova doğumlu. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. 1969- 1994 yılları arasında Merkez Bankasında çalıştı. Olay, Yeni Gün Gazetesi ve Oluşum Sanat Dergisinde röportaj ve makaleleri yayımlandı. Çocukluğunda başlayan resim sevgisi ağır basan sanatçı, yaşam biçimi olarak resmi seçti. ''Artı 14 Grubunu'' kurup, 2 yıl, ''7 Kadın Grubu'' ile birlikte başkanlığını yürüttü. AKRD, GESAM üyesi olan Baykal 9 kişisel sergi açtı. Yurt içi ve yurt dışında karma sergilere katıldı. Kendi sergileri dışında 10'dan fazla serginin küratörlüğünü yaptı. Çalışmalarına Akdoğan Topaçlıoğlu atölyesinde ve kendi atölyesinde devam ediyor. Ayrıca Yenimahalle Belediyesi Ata Kültür Merkezi'nde Giyim ve Resim derslerine katılıyor.

Sevgili Ulviye Baykal resim adına neler yaptınız?

1989 yılında başlayan resim hayatım, Oluşum Sanat Evi Ercan Gülen Atölyesinde başladı. Desen ve Linolyum Baskı çalışmaları yaptım. Mustafa Ayaz Müzesinde Prof Dr. Mustafa Ayaz danışmanlığında resim çalışmalarına devam ettim. Ardından yine Mustafa Ayaz Müzesi'nde Azimet Karaman ile heykel çalıştım. Resim yapmayı sevdiğim kadar heykel çalışmakta çok zevk verdi bana.2020 yılında Başkent Üniversitesi'nde 'Çocuk Resimleri Analizi ve Psikolojik Resim Dersleri' eğitimi aldım.

Son serginizde sizi tetikleyen ne oldu?

Bu sergimde, kimsenin yapmadığı bir şey yapmak istedim. Çok araştırdım, inceledim. Sonunda kaktüs çalışmaya karar verdim. Çocuk Resimleri Analizi dersleri alırken İnsan Analizleri" dersinde, kaktüsleri ders olarak görmüştüm. Dikkatimi çekmişti. 'Kaktüs çalışmalıyım' diyordum. Bugüne kısmetmiş. Araştırdım, sanatçı arkadaşlarıma danıştım. Bildiğim kadarıyla kaktüs çalışan yoktu. İlk başlarda çok zorlandım. Kaktüsleri çizdikçe hoşuma gitmeye başladı.Benimle bütünleştiğini hissettim.   Bu sergimde kaktüs ve kadını işledim. Bundan sonra da devam etmeyi planlıyorum. Umarım beğenilmiştir. Her türlü eleştiriye açık bir insanım.

Heykelleriniz hakkında neler söylersiniz?

Heykellerim benim için çok değerli. Çamurla uğraşarak, o kokuyu duyarak ortaya bir şeyler çıkarabilmek çok güzel. Bu duyguyu anlatmak çok zor, yaşamak gerek. Sergimde 11 heykel bulunuyor. Taşımak çok zor, kırılabiliyor onun için tüm heykellerimi sergileyemedim. Önümüzdeki yıl, sadece heykel sergisi açmak istiyorum.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Kaktüs çalışmalarım umarım beğenilmiştir. Bana ''Bu kaktüsler siz misiniz?” diye soruluyor. Bende, ''Size göre ben olabilirim. Bir başkasına göre siz olabilirsiniz veya toplumu üzen kesimler de olabilir'' diyorum. Bakış açısına göre değişir. Yoruma açık bir konu. 

Sevgili Ulviye Baykal ile olmak, resimlerini, heykellerini izlemek gerçekten çok güzeldi. Kahkaha dolu söyleşi için kendisine teşekkür ediyorum. Nice sergilere Ulviye Baykal.

 Sağlık ve sanatla kalalım.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
U.B.
(27.10.2022 12:49 - #261)
Sevgili Sema emeğine ve o güzel yüreğine sağlık. Sonsuz teşekkürler canım.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.