Büyük bir gurur Ankara’nın başkent oluşunun 99. yılı

Güncel 13.10.2022 - 19:57, Güncelleme: 13.10.2022 - 20:02
 

Büyük bir gurur Ankara’nın başkent oluşunun 99. yılı

İş insanı Bülent Aktürk, Ankara'nın başkent oluşunun 99. yılı nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Aktürk, "99 yıldır başkent kimliğini taşıyan Ankara, spordan sanata, eğitimden sağlığa kadar her alanda ilerleyen, büyüyen, ülkeyi onurla temsil eden büyük bir kent olmuştur" dedi.
Kutay Menajerlik kurucusu Bülent Aktürk, Ankara’nın başkent oluşunun 99. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Aktürk, mesajında şu ifadeleri kullandı: “13 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği tek maddelik yasa ile Türk bağımsızlık hareketinin sembolü olan bir bozkır kasabası Ankara; Türkiye Devleti’nin ‘baş’ kenti olur. O günden beri 99 yıldır başkent kimliğini taşıyan Ankara, spordan sanata, eğitimden sağlığa kadar her alanda ilerleyen, büyüyen, ülkeyi onurla temsil eden büyük bir kent olmuştur. Ankara bu onurlu duruşuyla başkent kimliğinin hakkını vermeye tarih boyu devam etmiştir ve kasaba kenti niteliğinden dünya başkentleriyle yarışır bir hale gelmiştir. * * * Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’nın neden başkent olduğunu ise Nutuk’ta şöyle anlatmıştır: ‘Efendiler, Lozan Antlaşması’nın eklerinden olan düşman işgali altındaki topraklarımızı boşaltma protokolü uygulandıktan sonra, yabancı işgalinden tamamen kurtulan Türkiye’nin toprak bütünlüğü fiili olarak sağlanmıştı. Artık yeni Türkiye Devleti’nin başkentini bir kanunla tespit etmek gerekiyordu. Bütün düşünceler, yeni Türkiye’nin başkenti Anadolu’da ve Ankara şehri olarak seçme lüzumunda birleşiyordu. Bu seçimde, coğrafi durum ve askeri strateji en büyük önemi taşıyordu. Devletin başkentini bir an önce tespit ederek, içten ve dıştan gelen kararsızlıklara bir son vermek şarttı...’ * * * Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ankara’nın başkent olmasına ve imarına hizmet etmiş bütün devlet adamlarımızı ve şehitlerimizi minnet, rahmet, şükranla anıyorum.”
İş insanı Bülent Aktürk, Ankara'nın başkent oluşunun 99. yılı nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Aktürk, "99 yıldır başkent kimliğini taşıyan Ankara, spordan sanata, eğitimden sağlığa kadar her alanda ilerleyen, büyüyen, ülkeyi onurla temsil eden büyük bir kent olmuştur" dedi.

Kutay Menajerlik kurucusu Bülent Aktürk, Ankara’nın başkent oluşunun 99. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Aktürk, mesajında şu ifadeleri kullandı:
“13 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği tek maddelik yasa ile Türk bağımsızlık hareketinin sembolü olan bir bozkır kasabası Ankara; Türkiye Devleti’nin ‘baş’ kenti olur. O günden beri 99 yıldır başkent kimliğini taşıyan Ankara, spordan sanata, eğitimden sağlığa kadar her alanda ilerleyen, büyüyen, ülkeyi onurla temsil eden büyük bir kent olmuştur.
Ankara bu onurlu duruşuyla başkent kimliğinin hakkını vermeye tarih boyu devam etmiştir ve kasaba kenti niteliğinden dünya başkentleriyle yarışır bir hale gelmiştir.
* * *
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’nın neden başkent olduğunu ise Nutuk’ta şöyle anlatmıştır:
‘Efendiler, Lozan Antlaşması’nın eklerinden olan düşman işgali altındaki topraklarımızı boşaltma protokolü uygulandıktan sonra, yabancı işgalinden tamamen kurtulan Türkiye’nin toprak bütünlüğü fiili olarak sağlanmıştı. Artık yeni Türkiye Devleti’nin başkentini bir kanunla tespit etmek gerekiyordu. Bütün düşünceler, yeni Türkiye’nin başkenti Anadolu’da ve Ankara şehri olarak seçme lüzumunda birleşiyordu. Bu seçimde, coğrafi durum ve askeri strateji en büyük önemi taşıyordu. Devletin başkentini bir an önce tespit ederek, içten ve dıştan gelen kararsızlıklara bir son vermek şarttı...’
* * *
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ankara’nın başkent olmasına ve imarına hizmet etmiş bütün devlet adamlarımızı ve şehitlerimizi minnet, rahmet, şükranla anıyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.