Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Haluk Balaban ''Ankara Bindallısı''nı Anlatıyor

    Ankara'mızın bir değeri olan Eğitimci- Ankara Araştırmacısı ve Ankara Seymeni Haluk Balaban, yüzlerce yıllık Ankara Bindallısını anlatıyor; ***    Ankaralı Kadınların giysisi olan Bindallı, şahsa özeldir. Her kadının ayrı bindallısı olur. Kadife üzerine gümüş sim ile işlenir. Soyu temsil eder, asalet giysisidir. Sokakta giyilmez. Bindallının üzerine işlenen dallar çok mana ifade eder. Renklerine ve üzerindeki işlemelere göre o hanımın, evli, bekar, dul, yeni evli, nişanlı olduğu anlaşılır. Aynı şekilde ayaktaki yemeni aynı mana özelliğini taşımalıdır. Bindallı çok pahalı olduğu için Ankaralılar ''Temel Deviren'', ''Temel Yıkan'' diye adlandırır. Üzerindeki dallar daima kişisel durumuna göre şekillendirilir. Mavi zeminli bindallı yeni evli hanımı, yeşil bindallı bekar hanımı, siyah bindallı üzerindeki işlemeye göre yaşlı ve dul hanımı temsil eder. Bir hanım başka bir hanımın bindallısını giyemez. Ancak onun soyundan olan kişi giyebilir. O hanım da başındaki yemeninin oyaları ile manalanmış durumunu ortaya koyarak, bu giysiyi giyer. Ankaralı bir hanımın yazmasından medeni durumu bilinir. Başındaki oyalı yazmanın işlemelerinde biber simgesi (Kayınvalidemden şikayetçiyim) sinyalini verir. Kayınvalidenin de oyalı yazmasındaki sümbül simgesi (Gelin haddini bil) sözünü iletir. Oyalı yazmanın kenarlarındaki karanfil, (Evlenecek kızımız vardır) ve bu yazma oğlan evine gönderilirse, (Kızınıza talibim)  demektir.     Bindallının belinde hakiki gümüşten, özellikleri olan kemer vardır. Ankaralıların şahsa özel kemer yaptırdıkları, özel tasarım kemer kullandıkları görülmüştür. Zengin Ankaralı Kadınların gümüş kemerlerinde bazı simgeler onun eli açık, kapısına gelen yardıma muhtaç hanımlara her zaman maddi, manevi yardıma hazır olduğunu belirtir.     Ankara Bindallısı nişan, düğün, kına gecesi, kadın ferfenesi ve çeyiz asma gününde giyilir.   Bindallı asaleti ve soyu temsil eder. Üzerine takılan gümüş kemerlerin sırları da simgeler ile manalandırılır. ***    Bir Ankaralının bilmesi gereken tarihimizi bize anlatan sevgili Haluk Balaban hocama teşekkür ediyorum.
Ekleme Tarihi: 05 Ekim 2023 - Perşembe

Haluk Balaban ''Ankara Bindallısı''nı Anlatıyor

    Ankara'mızın bir değeri olan Eğitimci- Ankara Araştırmacısı ve Ankara Seymeni Haluk Balaban, yüzlerce yıllık Ankara Bindallısını anlatıyor;

***

   Ankaralı Kadınların giysisi olan Bindallı, şahsa özeldir. Her kadının ayrı bindallısı olur. Kadife üzerine gümüş sim ile işlenir. Soyu temsil eder, asalet giysisidir. Sokakta giyilmez. Bindallının üzerine işlenen dallar çok mana ifade eder. Renklerine ve üzerindeki işlemelere göre o hanımın, evli, bekar, dul, yeni evli, nişanlı olduğu anlaşılır. Aynı şekilde ayaktaki yemeni aynı mana özelliğini taşımalıdır. Bindallı çok pahalı olduğu için Ankaralılar ''Temel Deviren'', ''Temel Yıkan'' diye adlandırır. Üzerindeki dallar daima kişisel durumuna göre şekillendirilir. Mavi zeminli bindallı yeni evli hanımı, yeşil bindallı bekar hanımı, siyah bindallı üzerindeki işlemeye göre yaşlı ve dul hanımı temsil eder. Bir hanım başka bir hanımın bindallısını giyemez. Ancak onun soyundan olan kişi giyebilir. O hanım da başındaki yemeninin oyaları ile manalanmış durumunu ortaya koyarak, bu giysiyi giyer. Ankaralı bir hanımın yazmasından medeni durumu bilinir. Başındaki oyalı yazmanın işlemelerinde biber simgesi (Kayınvalidemden şikayetçiyim) sinyalini verir. Kayınvalidenin de oyalı yazmasındaki sümbül simgesi (Gelin haddini bil) sözünü iletir. Oyalı yazmanın kenarlarındaki karanfil, (Evlenecek kızımız vardır) ve bu yazma oğlan evine gönderilirse, (Kızınıza talibim)  demektir.

    Bindallının belinde hakiki gümüşten, özellikleri olan kemer vardır. Ankaralıların şahsa özel kemer yaptırdıkları, özel tasarım kemer kullandıkları görülmüştür. Zengin Ankaralı Kadınların gümüş kemerlerinde bazı simgeler onun eli açık, kapısına gelen yardıma muhtaç hanımlara her zaman maddi, manevi yardıma hazır olduğunu belirtir.

    Ankara Bindallısı nişan, düğün, kına gecesi, kadın ferfenesi ve çeyiz asma gününde giyilir.

  Bindallı asaleti ve soyu temsil eder. Üzerine takılan gümüş kemerlerin sırları da simgeler ile manalandırılır.

***

   Bir Ankaralının bilmesi gereken tarihimizi bize anlatan sevgili Haluk Balaban hocama teşekkür ediyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.