Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Geldi-gitti tadı kaldı ‘iz bıraktı’ adı kaldı

[simple-author-box] Akdağmadeni’nden bir Sabri Akça geçti “Köy Enstitülü olmak bir ayrıcalıktır” diyen ressam Sabri Akça, Cumhuriyet değerlerinin temsilcilerinden. Sanatıyla marka olmasının yanında, iyi bir eğitimcidir. Ressam Sabri Akça, 1936 yılında Eskişehir'in Sancar köyünde doğdu. 1948 yılında Hamidiye Köy Enstitüsü'ne girdi. 1951 yılında yetenek sınavını kazanarak İstanbul Çapa Resim Bölümü'ne giren sanatçı 3 yıl sonra, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'ne başladı. Çok sevdiği resim öğretmenliğine Kastamonu'da başlayan Akça, Yozgat Akdağmadeni Lisesinde öğretmenliği sırasında resmi sevdirerek sanatçılar yetişmesinde rol oynadı. Sevgili Sabri Akça'yı öğrencilerine sorduk;. Ressam Selma Bora anlatıyor: Ben Akdağmadeni Lisesinde öğrenciyken, orta son sınıfta öğretmenim oldu. İlk geldiği zaman dönemin o küçük kasabasında ev bulması zordu. İki ay kadar bizim misafirimiz oldu. Bu benim için büyük şanstı tabii. Okulda resim dersinde öğrendiklerim dışında, evde de çok yardımcı oluyordu bana. Beni ilk keşfeden, ilk resmi sevdiren Sabri hocamızdır. Bugün ressam olduysam, onun sayesindedir. Resmin ışık ve gölgeden oluştuğunu çizgisel şekillerle bana öğreten Sabri hocamızdır. 5 yıl kadar Akdağmadeni'nde kalan hocamız herkes tarafından çok sevildi. O süreçte kasabamızda sanat ve resimle ilgilenen çok oldu. Kendisinin yaptığı pastel tabloları hala evlerimizi süsler. Babamın ve amcamın da portrelerini yaptı. Zannediyorum ki onun çalışmalarındaki köy evlerinin çoğu, Akdağmadeni çevresi çalışmaları. Sabri hocamıza sanat adına çok şeyler borçluyuz. Ressam Adnan Özbek anlatıyor: Sabri hocamız, güçlü sanatçılığının dışında mükemmel bir insandı. Çok sevilip, sayılırdı.  Ortaokulda iki yıl öğretmenim oldu. Resme büyük ilgim olduğu için çok ilgilendi benimle. Akdağmadeni'ne ilk geldiği zaman ailesi henüz gelmemişti. Kısa bir süre otelde kaldı. Otel odasında sürekli resim yapardı. Ben de yanına giderdim, onun çalışmalarını izlerdim. Resim tutku haline dönüşmüştü bende. Sabri hocamdan çok şey öğrendim. “Adnan sen ileride iyi bir ressam olacaksın” demesinin sanat hayatıma büyük etkisi oldu. Ankara'ya tayini çıkınca, zaman zaman hep ziyaretine gittim. Yaptığım resimlerimi götürüyordum. O zamanlar bile çok yardım etti bana. Ankara'ya her gidişimde onu ziyaret etmek benim için büyük zevk. Teşekkür ediyorum Türkiye'ye birçok ressam kazandıran, öğrencileri tarafından çok sevilen ve sulu boyanın ustası Sabri Akça'yı öğrencileri olan Ressam Selma Bora ve Ressam Adnan Özbek'ten dinlemek çok güzeldi. Teşekkürler...
Ekleme Tarihi: 17 Şubat 2021 - Çarşamba

Geldi-gitti tadı kaldı ‘iz bıraktı’ adı kaldı

[simple-author-box]

Akdağmadeni’nden bir Sabri Akça geçti

“Köy Enstitülü olmak bir ayrıcalıktır” diyen ressam Sabri Akça, Cumhuriyet değerlerinin temsilcilerinden. Sanatıyla marka olmasının yanında, iyi bir eğitimcidir.

Ressam Sabri Akça, 1936 yılında Eskişehir'in Sancar köyünde doğdu.

1948 yılında Hamidiye Köy Enstitüsü'ne girdi. 1951 yılında yetenek sınavını kazanarak İstanbul Çapa Resim Bölümü'ne giren sanatçı 3 yıl sonra, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'ne başladı.

Çok sevdiği resim öğretmenliğine Kastamonu'da başlayan Akça, Yozgat Akdağmadeni Lisesinde öğretmenliği sırasında resmi sevdirerek sanatçılar yetişmesinde rol oynadı. Sevgili Sabri Akça'yı öğrencilerine sorduk;.

Ressam Selma Bora anlatıyor:

Ben Akdağmadeni Lisesinde öğrenciyken, orta son sınıfta öğretmenim oldu. İlk geldiği zaman dönemin o küçük kasabasında ev bulması zordu. İki ay kadar bizim misafirimiz oldu. Bu benim için büyük şanstı tabii. Okulda resim dersinde öğrendiklerim dışında, evde de çok yardımcı oluyordu bana. Beni ilk keşfeden, ilk resmi sevdiren Sabri hocamızdır. Bugün ressam olduysam, onun sayesindedir. Resmin ışık ve gölgeden oluştuğunu çizgisel şekillerle bana öğreten Sabri hocamızdır. 5 yıl kadar Akdağmadeni'nde kalan hocamız herkes tarafından çok sevildi. O süreçte kasabamızda sanat ve resimle ilgilenen çok oldu. Kendisinin yaptığı pastel tabloları hala evlerimizi süsler. Babamın ve amcamın da portrelerini yaptı. Zannediyorum ki onun çalışmalarındaki köy evlerinin çoğu, Akdağmadeni çevresi çalışmaları. Sabri hocamıza sanat adına çok şeyler borçluyuz.

Ressam Adnan Özbek anlatıyor:

Sabri hocamız, güçlü sanatçılığının dışında mükemmel bir insandı. Çok sevilip, sayılırdı.  Ortaokulda iki yıl öğretmenim oldu. Resme büyük ilgim olduğu için çok ilgilendi benimle. Akdağmadeni'ne ilk geldiği zaman ailesi henüz gelmemişti. Kısa bir süre otelde kaldı. Otel odasında sürekli resim yapardı. Ben de yanına giderdim, onun çalışmalarını izlerdim. Resim tutku haline dönüşmüştü bende. Sabri hocamdan çok şey öğrendim. “Adnan sen ileride iyi bir ressam olacaksın” demesinin sanat hayatıma büyük etkisi oldu. Ankara'ya tayini çıkınca, zaman zaman hep ziyaretine gittim. Yaptığım resimlerimi götürüyordum. O zamanlar bile çok yardım etti bana. Ankara'ya her gidişimde onu ziyaret etmek benim için büyük zevk.

Teşekkür ediyorum

Türkiye'ye birçok ressam kazandıran, öğrencileri tarafından çok sevilen ve sulu boyanın ustası Sabri Akça'yı öğrencileri olan Ressam Selma Bora ve Ressam Adnan Özbek'ten dinlemek çok güzeldi. Teşekkürler...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.