Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Bu Anıt başyapıt

[simple-author-box] Başkent, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yıl dönümünde yeni anıtına kavuştu. Bu anıt Ankaralıları ve milli mücadeleyi anlatıyor. Her eserin bir sahibi olduğu gibi bu eserin be bir sahibi var: Heykeltıraş Aslan Başpınar. Biz de, eserin sahibi sanatçımıza sorular yönelterek bilgilendik ve sizleri bilgilendirmek istedik. İşte sorularımız ve yanıtları: Türk’e dair her şey var -Atamızın Ankara'ya gelişi hepimiz için tarihi bir öneme sahip.  Bu tarihi günü tasvir ettiğiniz eserinizle ilgili bilgi verir misiniz? -Anıtta yansıtılan mimari form 16 Türk Devletini, Ay Yıldız ise Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyor. Aşağıdan yukarıya kademeli yükselen, en yüksek form da Türkiye Cumhuriyeti'nin vurgulandığı kademeli birleşik mimari sütunlardan oluşuyor. Anıtın 1/1 uygulaması mimari formla birlikte yaklaşık 10 metredir. Anıtın figür kompozisyonunda 17 figür ve 1 adet rölyef bulunmaktadır. En yüksek figür 3.5 metredir. Anıt kompozisyonun en önünde Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Atatürk'ün sağında dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, solunda ise Ankara Vali Vekili Yahya Galip bulunmaktadır. Etrafında Müderris Beynamlı Hoca Mustafa Efendi, ilk kadın muhtar Satı Kadın yer alıyor. Ana figürlerin etrafında Ankara'nın yiğit seymenleri, bacı erenleri, Şerife bacıları ve Atatürk önderliğinde Milli Mücadele'ye inanmış Ankaralılar sembolize edilmiştir. Türk, devletsiz kalmaz -Açılış öncesi ve sonrası çok konuşuldu gurur veren çok şeyler söylendi. Anıtla ilgili duygularınız nelerdir? -Bu anıtın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük medeniyet ve uygarlık kurmuş Türk Milleti'nin devletsiz kalmayacağı fikri ve inancına, tarihsel, kültürel birikimine yaslanır bir biçimde olması benim açımdan, çok heyecan vericiydi. Heykel artık Ankara’mızın heykelidir.
Ekleme Tarihi: 06 Ocak 2021 - Çarşamba

Bu Anıt başyapıt

[simple-author-box]

Başkent, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yıl dönümünde yeni anıtına kavuştu.

Bu anıt Ankaralıları ve milli mücadeleyi anlatıyor. Her eserin bir sahibi olduğu gibi bu eserin be bir sahibi var: Heykeltıraş Aslan Başpınar.

Biz de, eserin sahibi sanatçımıza sorular yönelterek bilgilendik ve sizleri bilgilendirmek istedik.

İşte sorularımız ve yanıtları:

Türk’e dair her şey var

-Atamızın Ankara'ya gelişi hepimiz için tarihi bir öneme sahip.  Bu tarihi günü tasvir ettiğiniz eserinizle ilgili bilgi verir misiniz?

-Anıtta yansıtılan mimari form 16 Türk Devletini, Ay Yıldız ise Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyor. Aşağıdan yukarıya kademeli yükselen, en yüksek form da Türkiye Cumhuriyeti'nin vurgulandığı kademeli birleşik mimari sütunlardan oluşuyor. Anıtın 1/1 uygulaması mimari formla birlikte yaklaşık 10 metredir. Anıtın figür kompozisyonunda 17 figür ve 1 adet rölyef bulunmaktadır. En yüksek figür 3.5 metredir. Anıt kompozisyonun en önünde Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Atatürk'ün sağında dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, solunda ise Ankara Vali Vekili Yahya Galip bulunmaktadır. Etrafında Müderris Beynamlı Hoca Mustafa Efendi, ilk kadın muhtar Satı Kadın yer alıyor. Ana figürlerin etrafında Ankara'nın yiğit seymenleri, bacı erenleri, Şerife bacıları ve Atatürk önderliğinde Milli Mücadele'ye inanmış Ankaralılar sembolize edilmiştir.

Türk, devletsiz kalmaz

-Açılış öncesi ve sonrası çok konuşuldu gurur veren çok şeyler söylendi. Anıtla ilgili duygularınız nelerdir?

-Bu anıtın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük medeniyet ve uygarlık kurmuş Türk Milleti'nin devletsiz kalmayacağı fikri ve inancına, tarihsel, kültürel birikimine yaslanır bir biçimde olması benim açımdan, çok heyecan vericiydi. Heykel artık Ankara’mızın heykelidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.