Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Akdağmadeni'nde mahalli bir sanatçı; SİYAMİ TAŞTAN

[simple-author-box] Geleneğin temsilcisi Akdağmadenli mahalli sanatçı Siyami Taştan halk kültürüne katkılar sunuyor. İçinde bulunduğu, yetiştiği yerin çalgı özelliklerini ustalıkla icra edebilen bir sanatçı o. Kendisiyle hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Siyami Taştan, sizi tanıyalım önce lütfen. Ben 1956 Akdağmadeni doğumluyum. 14 yıl İstanbul'da görev icabı bulunmam dışında çocukluğum, gençliğim hep  Akdağmadeni'nde geçti. Lise eğitiminden sonra, Yozgat Eğitim Enstitüsünü bitirdim. İlk görev yerim, Aksaray Altınkaya Kasabası Halvay Yaylası ilkokulu idi.  26 yıl çok severek sınıf öğretmenliği yaptım. İlkokulda resim yapmayı çok seviyordum. Güzel resimler yaptığım halde resme sonradan pek zaman ayıramadım. Ortaokulda bağlama çalmaya başladım. Futbol oynamak ayrı bir zevkti.17 yıl Akdağmadeni Spor'da futbol oynadım. Bıraktıktan sonra gençlerin isteği üzerine 3 yıl da Akdağmadeni Spor Kulübünde antrenörlük yaptım. Bağlama çalmaya nasıl başladınız, hiç ders aldınız mı? İlk olarak bağlamayı ortaokulda elime aldım. TRT Saz Sanatçısı rahmetli Osman Duran, Akdağmadeni’ne geldikçe ondan bir şeyler öğrenmeye çalıştım.  Askerlik Şubesinde bir askerimiz bana 6 ay kadar ders verdi. Birçok başarıya imza attınız... Mahalli Sanatçı olarak Kültür Bakanlığı Belgesi almam benim için çok önemli. Akdağmadeni Halk Eğitimde Müdür Yardımcılığı yaptığım sırada, turnuvalar düzenledim, okulları yıl sonu için hazırladım, yine kendi imkanlarımla milli bayramlarda kutlamalar yaptık. Folklorik değerlerimiz ile ilgili araştırmalarım var. Benim bu araştırmalarım ile üniversite öğrenciler tez hazırladı. 20'ye yakın bestem var. Şu an derlediğim 3 türkü TRT'de yer alıyor. Görev yaptığım süreçte, kaymakamlardan, Milli Eğitim Müdürlüğünden ve o dönem görevde olan valilerden takdirnameler aldım. Şu an neler yapıyorsunuz? Benim ikisi İstanbul'da, ikisi yanımda 4 çocuğum var. Eşim çalıştığı için gündüzleri ilkokulda okuyan iki çocuğuma  annelik yapıyorum. Akşamüstü eşim dönünce, sazımı, dosyalarımı alıp kursiyerlerimin yanına koşuyorum. O bir eğitim neferi, mahalli sanatçı, halk ozanı ve iyi bir baba. Siyami Taştan'a bu güzel, samimi söyleşi için çok teşekkür ederim.
Ekleme Tarihi: 02 Mart 2021 - Salı

Akdağmadeni'nde mahalli bir sanatçı; SİYAMİ TAŞTAN

[simple-author-box]

Geleneğin temsilcisi Akdağmadenli mahalli sanatçı Siyami Taştan halk kültürüne katkılar sunuyor. İçinde bulunduğu, yetiştiği yerin çalgı özelliklerini ustalıkla icra edebilen bir sanatçı o. Kendisiyle hoş bir sohbet gerçekleştirdik.

Siyami Taştan, sizi tanıyalım önce lütfen.

Ben 1956 Akdağmadeni doğumluyum. 14 yıl İstanbul'da görev icabı bulunmam dışında çocukluğum, gençliğim hep  Akdağmadeni'nde geçti. Lise eğitiminden sonra, Yozgat Eğitim Enstitüsünü bitirdim. İlk görev yerim, Aksaray Altınkaya Kasabası Halvay Yaylası ilkokulu idi.  26 yıl çok severek sınıf öğretmenliği yaptım. İlkokulda resim yapmayı çok seviyordum. Güzel resimler yaptığım halde resme sonradan pek zaman ayıramadım. Ortaokulda bağlama çalmaya başladım. Futbol oynamak ayrı bir zevkti.17 yıl Akdağmadeni Spor'da futbol oynadım. Bıraktıktan sonra gençlerin isteği üzerine 3 yıl da Akdağmadeni Spor Kulübünde antrenörlük yaptım.

Bağlama çalmaya nasıl başladınız, hiç ders aldınız mı?

İlk olarak bağlamayı ortaokulda elime aldım. TRT Saz Sanatçısı rahmetli Osman Duran, Akdağmadeni’ne geldikçe ondan bir şeyler öğrenmeye çalıştım.  Askerlik Şubesinde bir askerimiz bana 6 ay kadar ders verdi.

Birçok başarıya imza attınız...

Mahalli Sanatçı olarak Kültür Bakanlığı Belgesi almam benim için çok önemli. Akdağmadeni Halk Eğitimde Müdür Yardımcılığı yaptığım sırada, turnuvalar düzenledim, okulları yıl sonu için hazırladım, yine kendi imkanlarımla milli bayramlarda kutlamalar yaptık. Folklorik değerlerimiz ile ilgili araştırmalarım var. Benim bu araştırmalarım ile üniversite öğrenciler tez hazırladı. 20'ye yakın bestem var. Şu an derlediğim 3 türkü TRT'de yer alıyor. Görev yaptığım süreçte, kaymakamlardan, Milli Eğitim Müdürlüğünden ve o dönem görevde olan valilerden takdirnameler aldım.

Şu an neler yapıyorsunuz?

Benim ikisi İstanbul'da, ikisi yanımda 4 çocuğum var. Eşim çalıştığı için gündüzleri ilkokulda okuyan iki çocuğuma  annelik yapıyorum. Akşamüstü eşim dönünce, sazımı, dosyalarımı alıp kursiyerlerimin yanına koşuyorum.

O bir eğitim neferi, mahalli sanatçı, halk ozanı ve iyi bir baba. Siyami Taştan'a bu güzel, samimi söyleşi için çok teşekkür ederim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.