Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Ailesi ve Nazım’dan beslenen sanatçı MURAT GERMEN

[simple-author-box] “(Nazım Hikmet gibi) Bende de gem vuramadığım bir dikbaşlılık, bağımsızlık azmi vardır, sanıyorum genler etkili olmuş biraz.” İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nü bitiren Fotoğraf Sanatçısı Murat Germen'in babası da Şehir Planlama Uzmanı ve Öğretim Üyesi, annesi Arkeolog ve Ressam. Daha bitmedi; anneannesi ise kıymetli şairimiz Nazım Hikmet'in kız kardeşi. Murat Germen ile sanatı, ailesi ve tabii ki Nazım Hikmet'i konuştuk. Harika bir aile, süper eğitim... Netice olarak siz. Önce sizi kutluyorum.   Şanslıyım aile konusunda... Değişik fotoğraf çekimleriniz mesleğinizle mi ilgili? Değişiklik varsa şayet benim karakterim ve şahsi algı biçimlerimle ilgili, mesleğimle değil. Gündelik olarak görmeye alıştığımız içerikleri klişe formatlar kullanarak aktarmayı tercih ederseniz, çoğunluk ne söylediğinizle ilgilenmez. Ama alışılagelmedik aktarımlar yaparsanız insanlar kafalarını döner ve size kulak vermeyi tercih edebilirler. Bu kadar uğraşıp çeşitli meselelere dikkat çekmeye çalışırken insan boş yere debelenmiş olmak istemiyor. Çığlığınız bir yerlere ulaşsın arzu ediyorsunuz. Neler anlatmak istiyorsunuz fotoğraflarınızda? Kısa bir şekilde tanımlayayım.. İnsan denilen canlı türünün ne kadar bencil, tahripkar, kendi kuyusunu kazmak olduğunun farkına varmayacak kadar da aymaz ve duyarsız olduğunu hatırlatmaya, çoğunluğun kendini sultan ya da film yıldızı sandığı ama iklimin öldüresiye değiştiği bu tuhaf zamanlarda "Daha kanaatkar bir hayat mümkün müdür?" diye sorgulamaya çalışıyorum. Nazım Hikmet ile aynı aileden olmak bir ayrıcalık bence. Bu konuda neler söylersiniz? Nazım'ı şahsen tanıma şansım olmadı. 1963 yılında kaybetmişiz. Ben 1965 doğumluyum. Kız Kardeşi olan anneannem Samiye Yaltırım üzerinden kendisini gıyaben tanıyorum; hissim olmuştur hep. Hümanizmi, ait hissettiği ideolojiden daha önde tutan, körü körüne hiçbir şeye bağlı olmayan ve eşitlikçi, çoğulcu, şefkatli, romantik bir insan. Bende de gem vuramadığım bir dikbaşlılık, bağımsızlık azmi vardır, sanıyorum genler etkili olmuş biraz. Anneniz Ayşe Yaltırım'ın ressam olduğu ile ilgili bir bilgi kaldı aklımda. Biraz da annenizden bahseder misiniz? Annem, anneannesi ve (Nazım'ın annesi) Celile Hanım'dan hem resim yapmayı hem de bağımsız ve hür kafalı bir kadın olmayı öğrenmiş. Şu ana kadar hep kendi ayakları üzerinde durdu ve 2021 yılı itibariyle 85 yaşında hala resim yapmaya devam ediyor. Covid-19 salgını hayatımıza girdiğinden beri yüzlerce resim üretti ve birçok kişinin ruhen yaralandığı bu garip dönemde dimdik ayakta kaldı. Dolu dolu bir hayat yaşayan Sanatçı Murat Germen'e bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum. İyi ki yolum kesişti, kendisini uzaktan da olsa tanıdım.
Ekleme Tarihi: 14 Temmuz 2021 - Çarşamba

Ailesi ve Nazım’dan beslenen sanatçı MURAT GERMEN

[simple-author-box]

“(Nazım Hikmet gibi) Bende de gem vuramadığım bir dikbaşlılık, bağımsızlık azmi vardır, sanıyorum genler etkili olmuş biraz.”

İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nü bitiren Fotoğraf Sanatçısı Murat Germen'in babası da Şehir Planlama Uzmanı ve Öğretim Üyesi, annesi Arkeolog ve Ressam. Daha bitmedi; anneannesi ise kıymetli şairimiz Nazım Hikmet'in kız kardeşi. Murat Germen ile sanatı, ailesi ve tabii ki Nazım Hikmet'i konuştuk.

Harika bir aile, süper eğitim... Netice olarak siz. Önce sizi kutluyorum.  

Şanslıyım aile konusunda...

Değişik fotoğraf çekimleriniz mesleğinizle mi ilgili?

Değişiklik varsa şayet benim karakterim ve şahsi algı biçimlerimle ilgili, mesleğimle değil. Gündelik olarak görmeye alıştığımız içerikleri klişe formatlar kullanarak aktarmayı tercih ederseniz, çoğunluk ne söylediğinizle ilgilenmez. Ama alışılagelmedik aktarımlar yaparsanız insanlar kafalarını döner ve size kulak vermeyi tercih edebilirler. Bu kadar uğraşıp çeşitli meselelere dikkat çekmeye çalışırken insan boş yere debelenmiş olmak istemiyor. Çığlığınız bir yerlere ulaşsın arzu ediyorsunuz.

Neler anlatmak istiyorsunuz fotoğraflarınızda?

Kısa bir şekilde tanımlayayım.. İnsan denilen canlı türünün ne kadar bencil, tahripkar, kendi kuyusunu kazmak olduğunun farkına varmayacak kadar da aymaz ve duyarsız olduğunu hatırlatmaya, çoğunluğun kendini sultan ya da film yıldızı sandığı ama iklimin öldüresiye değiştiği bu tuhaf zamanlarda "Daha kanaatkar bir hayat mümkün müdür?" diye sorgulamaya çalışıyorum.

Nazım Hikmet ile aynı aileden olmak bir ayrıcalık bence. Bu konuda neler söylersiniz?

Nazım'ı şahsen tanıma şansım olmadı. 1963 yılında kaybetmişiz. Ben 1965 doğumluyum. Kız Kardeşi olan anneannem Samiye Yaltırım üzerinden kendisini gıyaben tanıyorum; hissim olmuştur hep. Hümanizmi, ait hissettiği ideolojiden daha önde tutan, körü körüne hiçbir şeye bağlı olmayan ve eşitlikçi, çoğulcu, şefkatli, romantik bir insan. Bende de gem vuramadığım bir dikbaşlılık, bağımsızlık azmi vardır, sanıyorum genler etkili olmuş biraz.

Anneniz Ayşe Yaltırım'ın ressam olduğu ile ilgili bir bilgi kaldı aklımda. Biraz da annenizden bahseder misiniz?

Annem, anneannesi ve (Nazım'ın annesi) Celile Hanım'dan hem resim yapmayı hem de bağımsız ve hür kafalı bir kadın olmayı öğrenmiş. Şu ana kadar hep kendi ayakları üzerinde durdu ve 2021 yılı itibariyle 85 yaşında hala resim yapmaya devam ediyor. Covid-19 salgını hayatımıza girdiğinden beri yüzlerce resim üretti ve birçok kişinin ruhen yaralandığı bu garip dönemde dimdik ayakta kaldı.

Dolu dolu bir hayat yaşayan Sanatçı Murat Germen'e bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum. İyi ki yolum kesişti, kendisini uzaktan da olsa tanıdım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.