Mehmet Akif Işık
Köşe Yazarı
Mehmet Akif Işık
 

Beypazarı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Belediye Başkanlığı döneminde Başkentin en ünlü ve marka ilçesi haline gelen Beypazarı, pek çok tarihi, turistik ve manevi değeri bağrında barındırıyor. Anıtlar ve Müzeler Emekli Genel Müdürü ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Ankara Bölge Başkanı olarak birçok kez gittiğim ve zenginliklerini bildiğim Beypazarı’nı anlatmak için şu şiiri yazmıştım. Siz kıymetli okurlarımızla paylaşmak istiyorum. *** Tarihin derinliklerinden geliyor o heybetli sesi, Kır çiçekleri arasında sanki bir kuş kafesi, Beypazarı derler adına pek meşhurdur Hıdırlık Tepesi, Büyülüyor güzelliği ile herkesi Kelebekler Vadisi. *** Gelin dolaşalım bu güzel beldenin her yerini, Tarihe damga vuran konaklarını, tablo gibi evlerini, Alaaddin Camiini, Rüstem Paşa Hamamını, Taş Mektebini, Görmeden geçmeyin sakın Sulu Hanını, Kurşunlu Camiini, Gazi Gündüz Alp Türbesini. *** Doğa Yürüyüşü ile tanınmıştır Gönen Vadisi, Uçurtma şenliğinde gönülleri ferahlatır çocukların neşesi, Güveç günüyle şenlenir Tekke Dağının zirvesi, İki dağ arasından kuğu gibi süzülür İnözü Vadisi. *** Gözleri kamaştırır, kendine hayran bırakan mimari dokusu, Takılarıyla kendinizden geçirir Tarihi Gümüşçüler Çarşısının büyüsü, Sokakları kaplar “Beypazarı Kurusu”nun nefis kokusu, Almadan geçmeyin sakın, inci gibidir biber-patlıcan kurusu. *** Leziz yiyecekleri ile dolup taşar tarihi çarşısı, Vitrinleri süsler Ihlamuru, kayısısı, rengârenk tarhanası, Sofraları renklendirir kalem gibidir yaprak sarması, Kırk kat değil, seksen kattır o güzelim baklavası. *** İmar ediyor Belediyesi ilçenin dört bir yanını, Tanıtıyor cihana kültürünü, tarihini, aşını, Afiyetle yiyin güvecini, lokumunu,  havucunu, Yemekten sonra rahatlatın mideyi, için maden suyunu. *** Beypazarılı durur sözünde, misafirperverlik var özünde, Menfaat aramaz, gönülden verir ne varsa sofrasında, Göz nuruyla işledikleri el sanatları sergilenir imaret meydanında, Kültürüyle, tarihiyle, mimarisiyle, Beypazarı tektir Dünyada.  
Ekleme Tarihi: 19 Temmuz 2023 - Çarşamba

Beypazarı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Belediye Başkanlığı döneminde Başkentin en ünlü ve marka ilçesi haline gelen Beypazarı, pek çok tarihi, turistik ve manevi değeri bağrında barındırıyor.

Anıtlar ve Müzeler Emekli Genel Müdürü ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Ankara Bölge Başkanı olarak birçok kez gittiğim ve zenginliklerini bildiğim Beypazarı’nı anlatmak için şu şiiri yazmıştım. Siz kıymetli okurlarımızla paylaşmak istiyorum.

***

Tarihin derinliklerinden geliyor o heybetli sesi,

Kır çiçekleri arasında sanki bir kuş kafesi,

Beypazarı derler adına pek meşhurdur Hıdırlık Tepesi,

Büyülüyor güzelliği ile herkesi Kelebekler Vadisi.

***

Gelin dolaşalım bu güzel beldenin her yerini,

Tarihe damga vuran konaklarını, tablo gibi evlerini,

Alaaddin Camiini, Rüstem Paşa Hamamını, Taş Mektebini,

Görmeden geçmeyin sakın Sulu Hanını, Kurşunlu Camiini, Gazi Gündüz Alp Türbesini.

***

Doğa Yürüyüşü ile tanınmıştır Gönen Vadisi,

Uçurtma şenliğinde gönülleri ferahlatır çocukların neşesi,

Güveç günüyle şenlenir Tekke Dağının zirvesi,

İki dağ arasından kuğu gibi süzülür İnözü Vadisi.

***

Gözleri kamaştırır, kendine hayran bırakan mimari dokusu,

Takılarıyla kendinizden geçirir Tarihi Gümüşçüler Çarşısının büyüsü,

Sokakları kaplar “Beypazarı Kurusu”nun nefis kokusu,

Almadan geçmeyin sakın, inci gibidir biber-patlıcan kurusu.

***

Leziz yiyecekleri ile dolup taşar tarihi çarşısı,

Vitrinleri süsler Ihlamuru, kayısısı, rengârenk tarhanası,

Sofraları renklendirir kalem gibidir yaprak sarması,

Kırk kat değil, seksen kattır o güzelim baklavası.

***

İmar ediyor Belediyesi ilçenin dört bir yanını,

Tanıtıyor cihana kültürünü, tarihini, aşını,

Afiyetle yiyin güvecini, lokumunu,  havucunu,

Yemekten sonra rahatlatın mideyi, için maden suyunu.

***

Beypazarılı durur sözünde, misafirperverlik var özünde,

Menfaat aramaz, gönülden verir ne varsa sofrasında,

Göz nuruyla işledikleri el sanatları sergilenir imaret meydanında,

Kültürüyle, tarihiyle, mimarisiyle, Beypazarı tektir Dünyada.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yusuf KARAÇOR
(19.07.2023 16:54 - #306)
Uzun zamandır Beypazarı’na gitmedim, anlatımızla ne kadar özlediğimi anlatamam, bu güzel tarihi tanıtım için teşekkür ederim Mehmet bey, sevgiler…
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.