Kuvay Sanlı
Köşe Yazarı
Kuvay Sanlı
 

Perennial

Duydunuz mu bu kelimeyi? Süreklilik, uzun ömürlülük ve kalıcılık gibi anlamları karşılayan perennial kelimesi, farklı alanlarda birbirine yakın anlamlarda bir terim olarak kullanılır. Bitki bilimde bir niteliği karşılar, tıpta süre giden bir durumu, eğitimde bir bakış açısını… Felsefede perennializm düşüncesinin dilimize “daimcilik” olarak çevrildiğine rastlarız. Dizgesel bir içeriği karşılamıyor ve düşünce tarihinde önemli bir yer tutmuyor olsa da akılda doğru bir şeyleri çağrıştırır perennializm. Bu düşünceye göre, tarihin farklı kesimlerinde ve farklı coğrafyalarda yaşanan her bir deneyim, insan aklını evrenselle buluşturur çünkü insanın gerçek ile ilişkisi doğası gereğidir. Perennializm düşüncesi tam olarak böyle ifade etmez ama “Logos” her varlığı belirler ve perennializm de iyi kötü tutarlılığını bu gerçekten alır. Fazla olgunlaşmamış bir düşünceyi bir tanımla anlatmaya çalışmak zaten zordur ve perennializm üzerine görece farklı yaklaşımlara da rastlanır. Bu duruma bir ilave de biz yaparak, bu satırlarda onu rasyonalizme daha yakın bir yerlere taşıdığımızı belirtelim. * Ruhi Su, “Evrensele uzanan her çabayı saygıyla karşılıyorum” derken, her müziğin kendi benliğini reddederek değil, ilkin ondan yola çıkarak bir yere varabileceğini vurgular. Kültürel ve yöresel olanı kutsallaştırmaz; ondan yola çıkar ama orada kalmaz… Yerel bir yayın organının sorumluluğu yerelliğiyle azalmaz, bilakis artar. Çünkü diğer birçoklarının görmezden gelebileceği konuları o ele almak zorundadır ve bu zorunluluğun devamında, haber ve köşe yazılarına bir göz atarsanız, bu hem genç hem de yaşlı dünyanın tüm anlamlarına temas edildiğini, her coğrafyaya uzanıldığını fark edersiniz. Ankara’dan yola çıkan ANKHBER Gazetesi de Ankara’da kalmaz, kalamaz. Başkent ülkenin başkentidir, ülke insanlık tarihinin bir aktörüdür. Bu temelin peşi sıra, koca dünyanın bütünü ve dönemin ruhu kaçınılmaz olarak kucaklanır. Çünkü Logos her şeyi belirler, azı çoğu, yereli küreseli… Küçüğü de büyüğü de anlamaya çalışmak, Logos’u anlamaya çalışmaktır. Bu gerçeğin gücü karşısında, günümüz teknolojisiyle yerelin küreselle buluşmasının bir tıklama süresinde gerçekleşmesi realitesi bile cılız bir olgu olarak kılır. * Perennial kelimesi edebi içeriğiyle genellikle bir şeyin, geçen zamana karşı varlığını sürdürmesi durumunu nitelemek amacıyla kullanılır. Bugünün ekonomik ve sosyolojik koşullarında herhangi bir şeyin sürdürülebilmesi zordur, fedakârlık ister. 100. sayısında ANKHABER’i tebrik edebiliriz ancak devletle olmadığı gibi ANKHABER ile de tavla oynayamayız ve bu tüzel varlığın gerisindeki gerçek kişidir asıl olan. “Daim olsun” diyerek bitirirken, ANKHABER’i bizler için var kılan, onu okunur kılan gazeteci Dursun Erkılıç’a beğenimizi iletir, teşekkür ederiz.
Ekleme Tarihi: 21 Eylül 2022 - Çarşamba

Perennial

Duydunuz mu bu kelimeyi?

Süreklilik, uzun ömürlülük ve kalıcılık gibi anlamları karşılayan perennial kelimesi, farklı alanlarda birbirine yakın anlamlarda bir terim olarak kullanılır. Bitki bilimde bir niteliği karşılar, tıpta süre giden bir durumu, eğitimde bir bakış açısını…

Felsefede perennializm düşüncesinin dilimize “daimcilik” olarak çevrildiğine rastlarız. Dizgesel bir içeriği karşılamıyor ve düşünce tarihinde önemli bir yer tutmuyor olsa da akılda doğru bir şeyleri çağrıştırır perennializm.

Bu düşünceye göre, tarihin farklı kesimlerinde ve farklı coğrafyalarda yaşanan her bir deneyim, insan aklını evrenselle buluşturur çünkü insanın gerçek ile ilişkisi doğası gereğidir. Perennializm düşüncesi tam olarak böyle ifade etmez ama “Logos” her varlığı belirler ve perennializm de iyi kötü tutarlılığını bu gerçekten alır.

Fazla olgunlaşmamış bir düşünceyi bir tanımla anlatmaya çalışmak zaten zordur ve perennializm üzerine görece farklı yaklaşımlara da rastlanır. Bu duruma bir ilave de biz yaparak, bu satırlarda onu rasyonalizme daha yakın bir yerlere taşıdığımızı belirtelim.

*

Ruhi Su, “Evrensele uzanan her çabayı saygıyla karşılıyorum” derken, her müziğin kendi benliğini reddederek değil, ilkin ondan yola çıkarak bir yere varabileceğini vurgular. Kültürel ve yöresel olanı kutsallaştırmaz; ondan yola çıkar ama orada kalmaz…

Yerel bir yayın organının sorumluluğu yerelliğiyle azalmaz, bilakis artar. Çünkü diğer birçoklarının görmezden gelebileceği konuları o ele almak zorundadır ve bu zorunluluğun devamında, haber ve köşe yazılarına bir göz atarsanız, bu hem genç hem de yaşlı dünyanın tüm anlamlarına temas edildiğini, her coğrafyaya uzanıldığını fark edersiniz.

Ankara’dan yola çıkan ANKHBER Gazetesi de Ankara’da kalmaz, kalamaz. Başkent ülkenin başkentidir, ülke insanlık tarihinin bir aktörüdür. Bu temelin peşi sıra, koca dünyanın bütünü ve dönemin ruhu kaçınılmaz olarak kucaklanır.

Çünkü Logos her şeyi belirler, azı çoğu, yereli küreseli… Küçüğü de büyüğü de anlamaya çalışmak, Logos’u anlamaya çalışmaktır. Bu gerçeğin gücü karşısında, günümüz teknolojisiyle yerelin küreselle buluşmasının bir tıklama süresinde gerçekleşmesi realitesi bile cılız bir olgu olarak kılır.

*

Perennial kelimesi edebi içeriğiyle genellikle bir şeyin, geçen zamana karşı varlığını sürdürmesi durumunu nitelemek amacıyla kullanılır. Bugünün ekonomik ve sosyolojik koşullarında herhangi bir şeyin sürdürülebilmesi zordur, fedakârlık ister.

100. sayısında ANKHABER’i tebrik edebiliriz ancak devletle olmadığı gibi ANKHABER ile de tavla oynayamayız ve bu tüzel varlığın gerisindeki gerçek kişidir asıl olan. “Daim olsun” diyerek bitirirken, ANKHABER’i bizler için var kılan, onu okunur kılan gazeteci Dursun Erkılıç’a beğenimizi iletir, teşekkür ederiz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.