Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Sohbet konuğu bir ressam ve veteriner hekim MEMİK KİBARKAYA

[simple-author-box] “Dünya Veteriner Hekimler Günü” 21 yıldan beri, Nisan ayının son Cumartesi günü kutlanmaktadır. Hayvan ve dolayısıyla insan sağlığıyla ilgili önemi büyük  olan veteriner hekimlik mesleğini ressam ve veteriner hekim olan Memik Kibarkaya ile konuştuk. Veteriner Hekimlik mesleğinin önemini sizden dinleyelim. Veterinerlik, 5 yıl eğitim alınan bir meslektir. Hayvanların fizyolojisi ve anatomisini inceler. Hayvan sağlığı ve hayvanlardan insana geçebilecek her türlü hastalığın önüne çekilen bir settir. İnsanlarda görülen hastalıkların, hayvanlardan geçen yani zoonozlar bir taraftan hayvan sağlığını etkileyerek hayvan ölümlerine ve ekonomik kayıplara yol açarken, bir taraftan da insanlarda hastalık oluşturarak önemli halk sağlığı sorunu oluşturuyor. Covit-19 'da zoonotik bir hastalıktır. Veterinerler, gıda güvenliğini sağlar, virütik hastalıklarla mücadele eder. Ülkemizin birçok yerinde Veteriner Araştırma Enstitüleri bulunmaktadır. Covit-19 krizi sırasında veteriner hekimlerin potansiyelleri  halk sağlığı, gıda güvenliği ve biyotıp alanındaki yetkinliklerini göz önüne serdi. Erciyes Üniversitesi'nde aşı çalışmalarında iki Prof. Veteriner Hekim bulunuyor. Veteriner hekimler talepleri doğrultusunda neler istiyorlar? Dünyayı etkisi altına alan coronavirus, bir zamanlar yaşadığımız kuş gribinin bir versiyonu, bu sebeple birçok hastalığın hayvandan insana bulaştığı dikkate alındığında veteriner hekimlik, hayvan sağlığı yanında toplum sağlığı içinde mücadele veriyor. Covit-19 ile mücadelede, veteriner hekimlerin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ancak, Türkiye'de bu önemin yeterince anlaşılmadığını üzülerek görüyoruz. Önemli bir sağlık çalışanı grubu olmakla birlikte diğer sağlık çalışanlarından ayrı tutuluyoruz. Sağlığın, ana unsurlarından birisi olduğumuz unutulmasın istiyoruz. Ben mesleğimi çok severek yaptım.Dağda, buzağı yavrusunu annesinin önüne koydum. Yavru, annesini değil gelip beni yaladı. Mesleğimizde hayvan psikolojisini de anlamamız gerekiyor. Siz aynı zamanda ressamsınız. Ressamlık ve veterinerlik arasında nasıl bir bağ kuruyorsunuz?  Mikroskop altındaki ışığı görebiliyoruz. Resme ilgisi olanlar için bu ışık çok önemli. Mesleğimiz icabı doğadayız. Doğa başlı başına bir sanat zaten. Duygusallık katıyor insana. Birde Anadolu diyorum. Anadolu’muz çok saf ve ari. Açıyı, hayvanlarla olan mutluluğu ve insanlarla olan ilişkisini görüyoruz. Bunların hepsi bir ressama lazım. Yani ben ışık, doğa ve Anadolu diyorum. Kıymetli bir ressam olduğunu bildiğimiz Memik Kibarkaya'nın veterinerlik  mesleğine olan aşkını da öğrenmiş olduk.
Ekleme Tarihi: 05 Mayıs 2021 - Çarşamba

Sohbet konuğu bir ressam ve veteriner hekim MEMİK KİBARKAYA

[simple-author-box]

“Dünya Veteriner Hekimler Günü” 21 yıldan beri, Nisan ayının son Cumartesi günü kutlanmaktadır. Hayvan ve dolayısıyla insan sağlığıyla ilgili önemi büyük  olan veteriner hekimlik mesleğini ressam ve veteriner hekim olan Memik Kibarkaya ile konuştuk.

Veteriner Hekimlik mesleğinin önemini sizden dinleyelim.

Veterinerlik, 5 yıl eğitim alınan bir meslektir. Hayvanların fizyolojisi ve anatomisini inceler. Hayvan sağlığı ve hayvanlardan insana geçebilecek her türlü hastalığın önüne çekilen bir settir. İnsanlarda görülen hastalıkların, hayvanlardan geçen yani zoonozlar bir taraftan hayvan sağlığını etkileyerek hayvan ölümlerine ve ekonomik kayıplara yol açarken, bir taraftan da insanlarda hastalık oluşturarak önemli halk sağlığı sorunu oluşturuyor. Covit-19 'da zoonotik bir hastalıktır. Veterinerler, gıda güvenliğini sağlar, virütik hastalıklarla mücadele eder. Ülkemizin birçok yerinde Veteriner Araştırma Enstitüleri bulunmaktadır. Covit-19 krizi sırasında veteriner hekimlerin potansiyelleri  halk sağlığı, gıda güvenliği ve biyotıp alanındaki yetkinliklerini göz önüne serdi. Erciyes Üniversitesi'nde aşı çalışmalarında iki Prof. Veteriner Hekim bulunuyor.

Veteriner hekimler talepleri doğrultusunda neler istiyorlar?

Dünyayı etkisi altına alan coronavirus, bir zamanlar yaşadığımız kuş gribinin bir versiyonu, bu sebeple birçok hastalığın hayvandan insana bulaştığı dikkate alındığında veteriner hekimlik, hayvan sağlığı yanında toplum sağlığı içinde mücadele veriyor. Covit-19 ile mücadelede, veteriner hekimlerin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ancak, Türkiye'de bu önemin yeterince anlaşılmadığını üzülerek görüyoruz. Önemli bir sağlık çalışanı grubu olmakla birlikte diğer sağlık çalışanlarından ayrı tutuluyoruz. Sağlığın, ana unsurlarından birisi olduğumuz unutulmasın istiyoruz. Ben mesleğimi çok severek yaptım.Dağda, buzağı yavrusunu annesinin önüne koydum. Yavru, annesini değil gelip beni yaladı. Mesleğimizde hayvan psikolojisini de anlamamız gerekiyor.

Siz aynı zamanda ressamsınız. Ressamlık ve veterinerlik arasında nasıl bir bağ kuruyorsunuz? 

Mikroskop altındaki ışığı görebiliyoruz. Resme ilgisi olanlar için bu ışık çok önemli. Mesleğimiz icabı doğadayız. Doğa başlı başına bir sanat zaten. Duygusallık katıyor insana. Birde Anadolu diyorum. Anadolu’muz çok saf ve ari. Açıyı, hayvanlarla olan mutluluğu ve insanlarla olan ilişkisini görüyoruz. Bunların hepsi bir ressama lazım. Yani ben ışık, doğa ve Anadolu diyorum.

Kıymetli bir ressam olduğunu bildiğimiz Memik Kibarkaya'nın veterinerlik  mesleğine olan aşkını da öğrenmiş olduk.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.