Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Eğitmen, ressam, şair… MERAL OTAN

[simple-author-box] Ailem, Ankara'nın tarihi Hacettepe Mahallesinden. O zamanlar Ankara'nın merkezi Hacettepe, Samanpazarı ve Hamamönü idi. Sonradan mahalleler hep yok edildi. Sanat adına yıllardır çok büyük emekler veren Eğitmen, Ressam ve Şair Meral Otan ile sanatı üzerine konuştuk. Kendisi Ankara'nın yerlisi. Başkentimizle ilgili anıları da var. Söyleşimizde neler konuştuk; Sevgili Meral Otan bize önce Ankara'da geçen çocukluğunuzu anlatır mısınız? Ailem, Ankara'nın tarihi Hacettepe Mahallesinden. O zamanlar Ankara'nın merkezi Hacettepe, Samanpazarı ve Hamamönü idi. Sonradan mahalleler hep yok edildi. Hastanenin yapılmasıyla Hacettepe semti de ortadan kalktı. Dede evlerimiz elimizden alındı. Ben Kavaklıdere'de büyüdüm. Bağ evimiz vardı. Şimdi Kavaklıdere yüksek binalardan ibaret. O güzelliklerin hepsi yok oldu. İlk, orta ve liseyi İsmet Paşa Kız Enstitüsü'nde okudum. Sonra adı Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi oldu. Liseden sonra teknik kısmını okuyarak Resim ve El İşi öğretmeni oldum. Öğretmen Okulunda resim öğretmeni olarak çalıştım. İngilizce öğrenmem gerekiyordu. Sanat adına okumak istediğim bütün kitaplar İngilizce olduğu için okuyamıyordum. Milli Eğitim Bakanlığının açtığı bir sınava girerek İngilizce eğitimi aldım, hem resim hem İngilizce öğretmenliği yaptım. Ardından Ankara'da Kütükçü Alibey Ortaokuluna müdür olarak atandım.Türkiye çok karışık bir döneme girmişti ama benim tayinim Atatürk Lisesine çıktı. Orada sosyal ve sanatsal çok işler yaptık. Sergiler açtık, kermesler düzenledik. Birçok ödül aldım. Türk Kuşunda Model Uçak eğitimi alarak eğitim de verdim. Tüm bu yoğunluğun ardından emeklilik zamanım gelmişti, kendi isteğimle emekli oldum. Çalışmalarınız ve gelecekle ilgili planlarınız nelerdir? Emeklilikten sonra da aynı şekilde sanat adına yoluma devam ediyorum. 20 kişisel sergi açtım, 400 kadar da karma sergiye katıldım. Aynı zamanda şiir yazıyorum. 15 antoloji kitabında şiirlerim var. Kendi şiir kitabım yakında çıkacak. 15 yıldır Türk Sanat Müziği'nde korist olarak çalışıyorum. GESAM ve İLESAM üyesiyim. Uluslararası sergilere katıldım, kataloglarda resimlerim bulunuyor. Yağlı boya resimlerimi genellikle peyzaj, natürmort, doğa ve portre çalışmalarıma ara vermeden devam ediyorum. Yakın zamanda bir de kişisel sergi açma hazırlığındayım. Çalışmalarım sürüyor. Hayatını sanata adamış bir kadın Meral Otan. Bir öğretmen ve sanatçı olarak kendisini kutluyorum. Sağlık ve sanatla kalalım.
Ekleme Tarihi: 28 Temmuz 2021 - Çarşamba

Eğitmen, ressam, şair… MERAL OTAN

[simple-author-box]

AilemAnkara'nın tarihi Hacettepe Mahallesinden. O zamanlar Ankara'nın merkezi Hacettepe, Samanpazarı ve Hamamönü idi. Sonradan mahalleler hep yok edildi.

Sanat adına yıllardır çok büyük emekler veren Eğitmen, Ressam ve Şair Meral Otan ile sanatı üzerine konuştuk. Kendisi Ankara'nın yerlisi. Başkentimizle ilgili anıları da var. Söyleşimizde neler konuştuk;

Sevgili Meral Otan bize önce Ankara'da geçen çocukluğunuzu anlatır mısınız?

AilemAnkara'nın tarihi Hacettepe Mahallesinden. O zamanlar Ankara'nın merkezi Hacettepe, Samanpazarı ve Hamamönü idi. Sonradan mahalleler hep yok edildi. Hastanenin yapılmasıyla Hacettepe semti de ortadan kalktı. Dede evlerimiz elimizden alındı. Ben Kavaklıdere'de büyüdüm. Bağ evimiz vardı. Şimdi Kavaklıdere yüksek binalardan ibaret. O güzelliklerin hepsi yok oldu. İlk, orta ve liseyi İsmet Paşa Kız Enstitüsü'nde okudum. Sonra adı Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi oldu. Liseden sonra teknik kısmını okuyarak Resim ve El İşi öğretmeni oldum. Öğretmen Okulunda resim öğretmeni olarak çalıştım. İngilizce öğrenmem gerekiyordu. Sanat adına okumak istediğim bütün kitaplar İngilizce olduğu için okuyamıyordum. Milli Eğitim Bakanlığının açtığı bir sınava girerek İngilizce eğitimi aldım, hem resim hem İngilizce öğretmenliği yaptım. Ardından Ankara'da Kütükçü Alibey Ortaokuluna müdür olarak atandım.Türkiye çok karışık bir döneme girmişti ama benim tayinim Atatürk Lisesine çıktı. Orada sosyal ve sanatsal çok işler yaptık. Sergiler açtık, kermesler düzenledik. Birçok ödül aldım. Türk Kuşunda Model Uçak eğitimi alarak eğitim de verdim. Tüm bu yoğunluğun ardından emeklilik zamanım gelmişti, kendi isteğimle emekli oldum.

Çalışmalarınız ve gelecekle ilgili planlarınız nelerdir?

Emeklilikten sonra da aynı şekilde sanat adına yoluma devam ediyorum. 20 kişisel sergi açtım, 400 kadar da karma sergiye katıldım. Aynı zamanda şiir yazıyorum. 15 antoloji kitabında şiirlerim var. Kendi şiir kitabım yakında çıkacak. 15 yıldır Türk Sanat Müziği'nde korist olarak çalışıyorum. GESAM ve İLESAM üyesiyim. Uluslararası sergilere katıldım, kataloglarda resimlerim bulunuyor. Yağlı boya resimlerimi genellikle peyzaj, natürmort, doğa ve portre çalışmalarıma ara vermeden devam ediyorum. Yakın zamanda bir de kişisel sergi açma hazırlığındayım. Çalışmalarım sürüyor.

Hayatını sanata adamış bir kadın Meral Otan. Bir öğretmen ve sanatçı olarak kendisini kutluyorum. Sağlık ve sanatla kalalım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.