Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Doğduğu yerden ayrılmayan ressam, şair İLHAN ALTUN

[simple-author-box] Ressam, şair İlhan Altun ile güzel bir söyleşi yaptık. Sanat Ve Akdağmadeni tarihi hakkında bakın neler konuştuk. -Siz Yozgat Akdağmadeni Başçatak Köyü'nde doğdunuz. Bize çocukluğunuzu anlatır mısınız?  -1960 Akdağmadeni doğumluyum. Çocukluğum, gençliğim hep Akdağmadeni'nde geçti. Yusuf Ziya İlkokulu ve Akdağmadeni Lisesi'nde okudum. Yozgat Erciyes Üniversitesi Makine Motor Meslek Yüksek Okulunu bitirerek, bir maden şirketinde çalışma hayatına başladım. -Sanat hayatınızın neresinde yer aldı? -Okul yıllarından itibaren sanatın her dalına ilgim oldu. Resim hep yapıyordum. Ortaokulda Ressam Sabri Akça'nın öğretmenim oluşu beni çok etkiledi. Öğretmenimiz kömürle resim çalışmamızı istedi. Bir sokak resmi yapmıştım. Üzerine bir kaç yağmur damlası değdi. Nasılsa zayıf alırım dediğim resmimi Sabri hocamız çok beğenerek, 10 verdi. ''İşte resim böyle yapılır, sen ressam olursun'' demesi kendime güvenimi sağladı. İlk şiirimi ise lisedeyken yazdım. Hiç içki sevmediğim halde, (Sarhoş) adını verdim şiirime. Türk filmlerindeki meyhane sahnelerinden etkilenmiş olduğumu sanıyorum. Tiyatro ve futbol merakım da çoktu. 5 tiyatro oyununda rol aldım; 15 yıl ise amatör bir takımında futbol oynadım. Okul hayatı sonrası uzun bir süre ara verdim -Sanat hayatınıza emeklilikten sonra hız verdiniz sanırım. -Evet, emekli olduktan sonra, çok sevdiğim sanat benim için ön plana çıktı. Şiir yazıyorum, resim yapıyorum. Ayrıca Akdağmadeni tarihi evleriyle ilgili maket çalışmalarım var. Saz çalmaya da yeni yeni başladım. -Siz hiç Akdağmadeni'nden ayrılmamış biri olarak doğduğunuz topraklar için neler anlatırsınız? -Sosyolojik ve kültür yapısı çok farklı bir ilçedir. Akdağmadeni ilk kurulduğu zaman madenciler gelip yerleşmiş. Ardından Gümüşhane'den Rum kökenli vatandaşların, Ahıskalıların, Suriye'den ve Yunanistan'dan gelen mübadillerin de intikaliyle bir kültür birikimi oluşmuş. Çok farklı bölgelerden gelen bu insanlar barış içinde yaşam sürmüşler. Bu kültür ve bağlılık topluma aksettiği için hala böyle yaşıyoruz. Sanatçımız ve bilim insanımızın sayısı yüksek oranda. Ben doğduğum topraklardan hiç ayrılmadım. Sanatımı hep burada sürdüreceğim. -Sevgili İlhan Altun'a bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederiz. Sağlık ve sanatla kalalım...
Ekleme Tarihi: 23 Şubat 2021 - Salı

Doğduğu yerden ayrılmayan ressam, şair İLHAN ALTUN

[simple-author-box]

Ressam, şair İlhan Altun ile güzel bir söyleşi yaptık. Sanat Ve Akdağmadeni tarihi hakkında bakın neler konuştuk.

-Siz Yozgat Akdağmadeni Başçatak Köyü'nde doğdunuz. Bize çocukluğunuzu anlatır mısınız? 

-1960 Akdağmadeni doğumluyum. Çocukluğum, gençliğim hep Akdağmadeni'nde geçti. Yusuf Ziya İlkokulu ve Akdağmadeni Lisesi'nde okudum. Yozgat Erciyes Üniversitesi Makine Motor Meslek Yüksek Okulunu bitirerek, bir maden şirketinde çalışma hayatına başladım.

-Sanat hayatınızın neresinde yer aldı?

-Okul yıllarından itibaren sanatın her dalına ilgim oldu. Resim hep yapıyordum. Ortaokulda Ressam Sabri Akça'nın öğretmenim oluşu beni çok etkiledi. Öğretmenimiz kömürle resim çalışmamızı istedi. Bir sokak resmi yapmıştım. Üzerine bir kaç yağmur damlası değdi. Nasılsa zayıf alırım dediğim resmimi Sabri hocamız çok beğenerek, 10 verdi. ''İşte resim böyle yapılır, sen ressam olursun'' demesi kendime güvenimi sağladı. İlk şiirimi ise lisedeyken yazdım. Hiç içki sevmediğim halde, (Sarhoş) adını verdim şiirime. Türk filmlerindeki meyhane sahnelerinden etkilenmiş olduğumu sanıyorum. Tiyatro ve futbol merakım da çoktu. 5 tiyatro oyununda rol aldım; 15 yıl ise amatör bir takımında futbol oynadım. Okul hayatı sonrası uzun bir süre ara verdim

-Sanat hayatınıza emeklilikten sonra hız verdiniz sanırım.

-Evet, emekli olduktan sonra, çok sevdiğim sanat benim için ön plana çıktı. Şiir yazıyorum, resim yapıyorum. Ayrıca Akdağmadeni tarihi evleriyle ilgili maket çalışmalarım var. Saz çalmaya da yeni yeni başladım.

-Siz hiç Akdağmadeni'nden ayrılmamış biri olarak doğduğunuz topraklar için neler anlatırsınız?

-Sosyolojik ve kültür yapısı çok farklı bir ilçedir. Akdağmadeni ilk kurulduğu zaman madenciler gelip yerleşmiş. Ardından Gümüşhane'den Rum kökenli vatandaşların, Ahıskalıların, Suriye'den ve Yunanistan'dan gelen mübadillerin de intikaliyle bir kültür birikimi oluşmuş. Çok farklı bölgelerden gelen bu insanlar barış içinde yaşam sürmüşler. Bu kültür ve bağlılık topluma aksettiği için hala böyle yaşıyoruz. Sanatçımız ve bilim insanımızın sayısı yüksek oranda. Ben doğduğum topraklardan hiç ayrılmadım. Sanatımı hep burada sürdüreceğim.

-Sevgili İlhan Altun'a bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederiz. Sağlık ve sanatla kalalım...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.