Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Cumhuriyet aydını, Ankara mimarı, ressamı ve yazarı KADRİ KALAYCIOĞLU

[simple-author-box] 1927 yılında Ankara'da doğan Mimar, Yazar ve Ressam Kadri Kalaycıoğlu ile tanışma fırsatı yakalamak benim adıma şans oldu. Asırlık bir çınar. Gençlere taş çıkartacak kadar enerjik, şık, kibar ve anılarla dolu bir insan. Onu evinde ziyaret ettim. Büyük kurtarıcı Atatürk'ün Ankara’sında, Ankara Kalesi'nin en güzel evlerinden birinde dünyaya gelen Kalaycıoğlu, kalenin dar sokaklarını yaşam serüvenine, resimlerine de yansıtmış. Buram buram tarih kokan evinde onu tanımak istedim. Sevgili Kadri Kalaycıoğlu, sizi tanımak istiyorum. 1927 Ankara doğumluyum. İlkokulu İzmit Akçakoca  İlkokulunda okuyup diplomamı Ankara İltekin İlkokulundan aldım. Ortaokuldan sonra  Atatürk Lisesini bitirdim. İlk defa çocukluğumda, dayımdan duyduğum 'Mimar' sözcüğünün peşinden gittim. Öğrencisi olduğum İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden 1951 yılında Yüksek Mühendis-Mimar olarak mezun oldum. Mimarlık hayatınızı sizden dinleyelim. Kısa bir süre Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Projeler Bürosunda çalıştım ve kurumdaki görevim boyunca Ankara Defterdarlığı, Giresun Kemik Verem Hastanesi. Çorum Hükümet Konağı binalarının mimari projeleri aralarında olmak üzere birçok projenin yapımını gerçekleştirdim. Daha sonra arkadaşım Vedat Yalçınkaya ile birlikte çalışarak oteller, apartmanlar, banka şubeleri, hastaneler, okullar gibi birçok projede imzamız var. Mesela Ankara'nın en güzel otellerinden olan Balin Otel, Akay Yokuşu'ndaki Dedeman Otel, Ankara Üniversitesi Vehbi Koç Göz Bankası Hastanesi, Ankara Gazeteciler Sitesi, Bahçelievler Eser Sitesi başlıca yaptıklarımız arasında. Siz aynı zamanda bir yazarsınız. Kitaplarınızdan bahseder misiniz? 2018 yılında ''Resimlerimle Yaşadıklarım'' isimli iki kitabım çıktı. Sade bir dille Ankara Kale Mahallesi'nde geçen çocukluk ve gençlik dönemimi, yaptığım resimlerle anlattım. Yazmaya devam etmem gerekiyor, benim anlarım bitmez diyerek üçüncü kitabıma başladım. ''İTÜ’de Talebe Olmak'' isimli üçüncü kitabım yeni bitti. Baskı aşamasında. Bu kitabımda da pek dokunulmamış olduğunu düşündüğüm, bizim dönemimizin mimarlık icraatlarını resimlerimle anlattım. Türkiye'de mimarlık nedir? Cumhuriyet döneminin o günkü şartlarında Tıp ve Mimarlık Fakültelerinde yatılı okuyan çok talebe vardı. Mesela Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Cahit Karakaş... Süleyman Demirel ile bir yıl aynı çatı altında bulundum. 1948 yılında hocamız Alman Mimar Holzmeister ile tanışma şansım oldu.  İşte kitabımda bu  hatıralarımı anlatıyorum. Bir Atatürk çocuğu, bir Cumhuriyet aydını Kadri Kalaycıoğlu'nun 94 yıllık yaşamını gelecek kuşaklara aktarması dileğiyle sağlık uzun ömürler dileriz.
Ekleme Tarihi: 14 Nisan 2021 - Çarşamba

Cumhuriyet aydını, Ankara mimarı, ressamı ve yazarı KADRİ KALAYCIOĞLU

[simple-author-box]

1927 yılında Ankara'da doğan Mimar, Yazar ve Ressam Kadri Kalaycıoğlu ile tanışma fırsatı yakalamak benim adıma şans oldu. Asırlık bir çınar. Gençlere taş çıkartacak kadar enerjik, şık, kibar ve anılarla dolu bir insan. Onu evinde ziyaret ettim.

Büyük kurtarıcı Atatürk'ün Ankara’sında, Ankara Kalesi'nin en güzel evlerinden birinde dünyaya gelen Kalaycıoğlu, kalenin dar sokaklarını yaşam serüvenine, resimlerine de yansıtmış. Buram buram tarih kokan evinde onu tanımak istedim.

Sevgili Kadri Kalaycıoğlu, sizi tanımak istiyorum.

1927 Ankara doğumluyum. İlkokulu İzmit Akçakoca  İlkokulunda okuyup diplomamı Ankara İltekin İlkokulundan aldım. Ortaokuldan sonra  Atatürk Lisesini bitirdim. İlk defa çocukluğumda, dayımdan duyduğum 'Mimar' sözcüğünün peşinden gittim. Öğrencisi olduğum İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden 1951 yılında Yüksek Mühendis-Mimar olarak mezun oldum.

Mimarlık hayatınızı sizden dinleyelim.

Kısa bir süre Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Projeler Bürosunda çalıştım ve kurumdaki görevim boyunca Ankara Defterdarlığı, Giresun Kemik Verem Hastanesi. Çorum Hükümet Konağı binalarının mimari projeleri aralarında olmak üzere birçok projenin yapımını gerçekleştirdim. Daha sonra arkadaşım Vedat Yalçınkaya ile birlikte çalışarak oteller, apartmanlar, banka şubeleri, hastaneler, okullar gibi birçok projede imzamız var. Mesela Ankara'nın en güzel otellerinden olan Balin Otel, Akay Yokuşu'ndaki Dedeman Otel, Ankara Üniversitesi Vehbi Koç Göz Bankası Hastanesi, Ankara Gazeteciler Sitesi, Bahçelievler Eser Sitesi başlıca yaptıklarımız arasında.

Siz aynı zamanda bir yazarsınız. Kitaplarınızdan bahseder misiniz?

2018 yılında ''Resimlerimle Yaşadıklarım'' isimli iki kitabım çıktı. Sade bir dille Ankara Kale Mahallesi'nde geçen çocukluk ve gençlik dönemimi, yaptığım resimlerle anlattım. Yazmaya devam etmem gerekiyor, benim anlarım bitmez diyerek üçüncü kitabıma başladım. ''İTÜ’de Talebe Olmak'' isimli üçüncü kitabım yeni bitti. Baskı aşamasında. Bu kitabımda da pek dokunulmamış olduğunu düşündüğüm, bizim dönemimizin mimarlık icraatlarını resimlerimle anlattım. Türkiye'de mimarlık nedir? Cumhuriyet döneminin o günkü şartlarında Tıp ve Mimarlık Fakültelerinde yatılı okuyan çok talebe vardı. Mesela Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Cahit Karakaş... Süleyman Demirel ile bir yıl aynı çatı altında bulundum. 1948 yılında hocamız Alman Mimar Holzmeister ile tanışma şansım oldu.  İşte kitabımda bu  hatıralarımı anlatıyorum.

Bir Atatürk çocuğu, bir Cumhuriyet aydını Kadri Kalaycıoğlu'nun 94 yıllık yaşamını gelecek kuşaklara aktarması dileğiyle sağlık uzun ömürler dileriz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.