Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Atatürk aşığı bir ressam

[simple-author-box] Yaşar Çallı ve o meşhur resminin gururlu öyküsü ANKHABER’in, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101’inci yıldönümüyle ilgili sayısında yayımladığımız bir resim vardı. Bir tablo düşünün… Günlerden 27 Aralık… Ata’mızın Ankara’ya ilk gelişi ve seymenlerimiz de karşılamaya eşlik ediyor… Bu özel günü resmederek ölümsüzleştirip bize kazandıran kişi ise çağdaş Türk resminin öncülerinden Yaşar Çallı. Bu resmin öyküsü Ben de sevgili Yaşar Çallı’ya “Bu resim nasıl ortaya çıktı?” diye sordum. Tabloyu, fark etmediğimiz özellikleriyle anlattı: “Atatürk’ün arkasında sakallı ve sarığı ile Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi’ye yer verdim. Bir başka özellik ise seymenlerin Atatürk’ün gözünün içine bakışını ifade etmek istedim. Diğer Atatürk çalışmalarımda olduğu gibi çok zevkle çalıştığım bir eser oldu. Bülent Kalıpçı, Ankara Kulübü Derneği Başkanı iken benden 27 Aralık için böyle bir resim istenmişti. Çalışma sürecinde Bülent Kalıpçı’dan seymenlerle ilgili birçok bilgi alarak bu tabloyu 2005 yılında tamamladım. Böylece, “27 Aralık, Mustafa Kemal ve Arkadaşlarının Ankara’ya Gelişi” tablom ortaya çıkmış oldu. Milli Mücadelenin 100. yılında düzenlenen bir törenle, Türkiye Barolar Birliği Müzesi’nde yerini aldı. Bu da benim için büyük mutluluk oldu.” -Yeni projeleriniz ne? -Atatürk çalışmalarıma devam edeceğim tabii ki. Şu an çalıştığım bir Atatürk portresi var ama artık Atatürk’ü gülerken değil; sorgulayan, sitem eden, hesap soran bir Atatürk olarak çalışıyorum. Ülkemizin, Atatürk’ü güldürecek kararlar almasını diliyorum. İşte o zaman ben de gülen Atatürk resimlerimi yapmaya başlayacağım. Teşekkürler Hocam 27 Aralık 2020, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101. yıl dönümünde bu güzel söyleşi için ressamımız Yaşar Çallı’ya çok teşekkür ediyoruz.
Ekleme Tarihi: 29 Aralık 2020 - Salı

Atatürk aşığı bir ressam

[simple-author-box]

Yaşar Çallı ve o meşhur resminin gururlu öyküsü

ANKHABER’in, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101’inci yıldönümüyle ilgili sayısında yayımladığımız bir resim vardı.

Bir tablo düşünün…

Günlerden 27 Aralık…

Ata’mızın Ankara’ya ilk gelişi ve seymenlerimiz de karşılamaya eşlik ediyor…

Bu özel günü resmederek ölümsüzleştirip bize kazandıran kişi ise çağdaş Türk resminin öncülerinden Yaşar Çallı.

Bu resmin öyküsü

Ben de sevgili Yaşar Çallı’ya “Bu resim nasıl ortaya çıktı?” diye sordum. Tabloyu, fark etmediğimiz özellikleriyle anlattı:

“Atatürk’ün arkasında sakallı ve sarığı ile Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi’ye yer verdim. Bir başka özellik ise seymenlerin Atatürk’ün gözünün içine bakışını ifade etmek istedim. Diğer Atatürk çalışmalarımda olduğu gibi çok zevkle çalıştığım bir eser oldu. Bülent Kalıpçı, Ankara Kulübü Derneği Başkanı iken benden 27 Aralık için böyle bir resim istenmişti. Çalışma sürecinde Bülent Kalıpçı’dan seymenlerle ilgili birçok bilgi alarak bu tabloyu 2005 yılında tamamladım. Böylece, “27 Aralık, Mustafa Kemal ve Arkadaşlarının Ankara’ya Gelişi” tablom ortaya çıkmış oldu.

Milli Mücadelenin 100. yılında düzenlenen bir törenle, Türkiye Barolar Birliği Müzesi’nde yerini aldı. Bu da benim için büyük mutluluk oldu.”

-Yeni projeleriniz ne?

-Atatürk çalışmalarıma devam edeceğim tabii ki. Şu an çalıştığım bir Atatürk portresi var ama artık Atatürk’ü gülerken değil; sorgulayan, sitem eden, hesap soran bir Atatürk olarak çalışıyorum. Ülkemizin, Atatürk’ü güldürecek kararlar almasını diliyorum. İşte o zaman ben de gülen Atatürk resimlerimi yapmaya başlayacağım.

Teşekkürler Hocam

27 Aralık 2020, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101. yıl dönümünde bu güzel söyleşi için ressamımız Yaşar Çallı’ya çok teşekkür ediyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.