Sema Kumrulu
Köşe Yazarı
Sema Kumrulu
 

Ankara Kulübü Derneği'nin yiğit Seğmeni HALİL BAHADIR SAKA

[simple-author-box] Bugünkü konuğum;  Ankara Kulübü Derneği Çankaya Şube Başkanı Seğmen Halil Bahadır Saka. Seğmenliği dışında makine mühendisi, İş Sağlığı Güvenlik Uzmanı, Seğmen hocası, Kızılcagün TV' de  yapımcı ve fotoğraf sanatçısı. Seğmenliğin Ankara Efesi, Ankara Yiğidi olarak anılmasını düşünürsek, Bahadır Saka benim için önce bir Seğmen. Derneğinizin kuruluş ve amacı nedir? Ankara Kulübü Derneği, 1932 yılında Atatürk'ün direktifleriyle kurulmuş, Ankara'nın en köklü sivil toplum örgütü. Ankara Kulübü Derneği olarak bizler 'Ankaralılık ve Başkentlilik' bilincinin, 'Seğmenlik' kültürünün yaşatılması için uğraş veriyoruz. Halil Bahadır Saka bize Seğmenlik geçmişinizi anlatır mısınız? Ben Ankaralı bir ailenin oğluyum. Annem Ankara'nın tarihi semtlerinden olan Kayabaşılı, babam Hamamönü'nde doğmuş. Ben de Ankara kültürü ve Seğmen kültürüyle büyüdüm. Dedelerim Ali Saka, Halil Eyci ve babam Kemal Saka'nın ardından bende Seğmen oldum. Oğlum Kemal  Berke Saka'da bu yolda ilerliyor. Ankara'nın tarihi ile ilgili neler söylersiniz? Ankara tüm boyutlarıyla zengin bir tarihe, kültüre ve geleneksel mirasa sahip bir şehir.  Şehrimizi tanımayanların gözünde betonarme, gri renkte bir imaj hakim. Ama Ankara'nın içine girdikçe ilçelerini, köylerini gezdikçe bu önyargı kayboluyor..Ben; folkloruyla, gelenek ve göreneklerimizle, sosyal yaşam tarzımız ve sanatımızla şehrimizi tanıtmak için öncülük yapıyorum. Zaten Ankara Kulübü Derneği'nin de misyonu bu. O kadar çok bilinmeyen var ki. Hala Kızılcahamamda ki Kudüs'ten gelen misyonerlerin kaldığı Alicin Manastırını, Abacı Peri Bacalarını, yine Kızılcahamam Güvem köyündeki Bazalt sütunlarını bilmiyoruz. Çökmelerle yok olan şelalelerimiz, göller ve yanardağlarımız var. Amacımız bu bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarmak. Kızılcagün TV'deki programınız çok beğeniliyor.  Ankara Kulübü Derneği'nin bir kuruluşu olan, Kızılcagün TV'nin ''Baştan Başa Ankara'' programının yapımcısıyım. Amacımız Ankara'mızı daha iyi, daha doğru tanıtmak, bilinirliğini arttırmak. Ben bu programda ki  tanıtımları bin bölüm yapsam da bitiremem. Çok olumlu dönüşler oluyor. Her türlü  eleştiriye de açığız. Ulaşamadığım yerlerden beni arayarak bilgi veriyorlar. Bende kendi bilgilerimle harmanlayarak programı hazırlıyorum. Yine Ankara Kulübü Derneği,  Seğmenlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Gürcan Maden de bu konuda ciddi bağlantılar yapıyor. Desteği çok oluyor. Biz bu işi şu anda amatörce yapıyoruz. Misyonumuza bağlı hedeflerimizi daha güçlü bir kararlılıkla hep beraber yerine getirmek için çalışıyoruz. Ankara Kulübü Derneği'nin yiğit Seğmeni Halil Bahadır Saka'ya çok teşekkür ediyorum. Sayesinde bende güzel şeyler öğrendim. Ayrıca Kızılcagün TV'deki ''Baştan Başa Ankara'' programı için de kutluyorum.
Ekleme Tarihi: 30 Haziran 2021 - Çarşamba

Ankara Kulübü Derneği'nin yiğit Seğmeni HALİL BAHADIR SAKA

[simple-author-box]

Bugünkü konuğum;  Ankara Kulübü Derneği Çankaya Şube Başkanı Seğmen Halil Bahadır Saka. Seğmenliği dışında makine mühendisi, İş Sağlığı Güvenlik Uzmanı, Seğmen hocası, Kızılcagün TV' de  yapımcı ve fotoğraf sanatçısı. Seğmenliğin Ankara Efesi, Ankara Yiğidi olarak anılmasını düşünürsek, Bahadır Saka benim için önce bir Seğmen.

Derneğinizin kuruluş ve amacı nedir?

Ankara Kulübü Derneği, 1932 yılında Atatürk'ün direktifleriyle kurulmuş, Ankara'nın en köklü sivil toplum örgütü. Ankara Kulübü Derneği olarak bizler 'Ankaralılık ve Başkentlilik' bilincinin, 'Seğmenlik' kültürünün yaşatılması için uğraş veriyoruz.

Halil Bahadır Saka bize Seğmenlik geçmişinizi anlatır mısınız?

Ben Ankaralı bir ailenin oğluyum. Annem Ankara'nın tarihi semtlerinden olan Kayabaşılı, babam Hamamönü'nde doğmuş. Ben de Ankara kültürü ve Seğmen kültürüyle büyüdüm. Dedelerim Ali Saka, Halil Eyci ve babam Kemal Saka'nın ardından bende Seğmen oldum. Oğlum Kemal  Berke Saka'da bu yolda ilerliyor.

Ankara'nın tarihi ile ilgili neler söylersiniz?

Ankara tüm boyutlarıyla zengin bir tarihe, kültüre ve geleneksel mirasa sahip bir şehir.  Şehrimizi tanımayanların gözünde betonarme, gri renkte bir imaj hakim. Ama Ankara'nın içine girdikçe ilçelerini, köylerini gezdikçe bu önyargı kayboluyor..Ben; folkloruyla, gelenek ve göreneklerimizle, sosyal yaşam tarzımız ve sanatımızla şehrimizi tanıtmak için öncülük yapıyorum. Zaten Ankara Kulübü Derneği'nin de misyonu bu. O kadar çok bilinmeyen var ki. Hala Kızılcahamamda ki Kudüs'ten gelen misyonerlerin kaldığı Alicin Manastırını, Abacı Peri Bacalarını, yine Kızılcahamam Güvem köyündeki Bazalt sütunlarını bilmiyoruz. Çökmelerle yok olan şelalelerimiz, göller ve yanardağlarımız var. Amacımız bu bilinmeyenleri gün yüzüne çıkarmak.

Kızılcagün TV'deki programınız çok beğeniliyor. 

Ankara Kulübü Derneği'nin bir kuruluşu olan, Kızılcagün TV'nin ''Baştan Başa Ankara'' programının yapımcısıyım. Amacımız Ankara'mızı daha iyi, daha doğru tanıtmak, bilinirliğini arttırmak. Ben bu programda ki  tanıtımları bin bölüm yapsam da bitiremem. Çok olumlu dönüşler oluyor. Her türlü  eleştiriye de açığız. Ulaşamadığım yerlerden beni arayarak bilgi veriyorlar. Bende kendi bilgilerimle harmanlayarak programı hazırlıyorum. Yine Ankara Kulübü Derneği,  Seğmenlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Gürcan Maden de bu konuda ciddi bağlantılar yapıyor. Desteği çok oluyor. Biz bu işi şu anda amatörce yapıyoruz. Misyonumuza bağlı hedeflerimizi daha güçlü bir kararlılıkla hep beraber yerine getirmek için çalışıyoruz.

Ankara Kulübü Derneği'nin yiğit Seğmeni Halil Bahadır Saka'ya çok teşekkür ediyorum. Sayesinde bende güzel şeyler öğrendim. Ayrıca Kızılcagün TV'deki ''Baştan Başa Ankara'' programı için de kutluyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.