Ankara'ya çok yakışan, ‘Kelime Müzesi’

Kültür-Sanat 05.10.2022 - 22:21, Güncelleme: 05.10.2022 - 22:21
 

Ankara'ya çok yakışan, ‘Kelime Müzesi’

Sema KUMRULU / Türkçe kelimelerin, atasözleri ve deyimlerin anlamını gençlere ve çocuklara öğretmek amacıyla kurulan Türkiye'nin ilk ''Kelime Müzesi'' Ankara'da açıldı.
Yazar Şermin Yaşar'ın, Ankara Kalesi Gözcü Sokak'ta kurduğu ''Kelime Müzesi''  26 Eylül 2022 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Türk Dil Bayramı'na denk gelen 26 Eylül açılış için özellikle seçilmiş bir gün. Dokunulabilen harfler, somutlaştırılan edebi eserler hepsi bu müzede yer alıyor. Yazar Şermin Yaşar'ın kurmuş olduğu müze, Türkçe ile somut bir şekilde tanışmak için planlanmış. Sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hitap eden bir müze. Özellikle kelimelere merakı olan, kelimelerin kökenleri merak eden, deyimlerin izlerini sürmek isteyenler için farklı bir deneyim sunuyor. Müze, üç kattan oluşuyor. Girişte, İranlı Ressam Hadi Karimi'nin eseri, Ata'mızın 3 boyutlu dijital heykeli sizi karşılıyor. En alt katta kökler, giriş katında kelimeler, üst katta ise cümlelerle ilgili sergi alanları yer alıyor. Müzenin giriş ve birinci katını birbirine bağlayan merdiven arasında Türkçe, Uygur Göktürk ve Arap harflerinin olduğu cam ve pirinç avize dikkat çekiyor. Pek çok sanatçının resim, enstalasyon seramik resimlerine yer verilmiş. ''Kelime Müzesi'' Ankara'ya çok yakışan bir müze olmuş. Türkçenin kelimeleri üzerine ince ince nakşedilmiş. Gezerken, kah gülüyorsunuz, kah duygulanıyorsunuz. Bazen de çok şaşırıyorsunuz. Müze girişi 40 tl, öğrencilere 20 tl ve 9 yaş altında olan çocuklara ''Göz kırpıp geç'' diyorlar. Pazartesi günleri hariç her gün 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olan müzeyi gezin, görün derim.
Sema KUMRULU / Türkçe kelimelerin, atasözleri ve deyimlerin anlamını gençlere ve çocuklara öğretmek amacıyla kurulan Türkiye'nin ilk ''Kelime Müzesi'' Ankara'da açıldı.

Yazar Şermin Yaşar'ın, Ankara Kalesi Gözcü Sokak'ta kurduğu '' Kelime Müzesi''  26 Eylül 2022 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Türk Dil Bayramı'na denk gelen 26 Eylül açılış için özellikle seçilmiş bir gün. Dokunulabilen harfler, somutlaştırılan edebi eserler hepsi bu müzede yer alıyor. Yazar Şermin Yaşar'ın kurmuş olduğu müze, Türkçe ile somut bir şekilde tanışmak için planlanmış. Sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hitap eden bir müze. Özellikle kelimelere merakı olan, kelimelerin kökenleri merak eden, deyimlerin izlerini sürmek isteyenler için farklı bir deneyim sunuyor.

Müze, üç kattan oluşuyor. Girişte, İranlı Ressam Hadi Karimi'nin eseri, Ata'mızın 3 boyutlu dijital heykeli sizi karşılıyor. En alt katta kökler, giriş katında kelimeler, üst katta ise cümlelerle ilgili sergi alanları yer alıyor. Müzenin giriş ve birinci katını birbirine bağlayan merdiven arasında Türkçe, Uygur Göktürk ve Arap harflerinin olduğu cam ve pirinç avize dikkat çekiyor. Pek çok sanatçının resim, enstalasyon seramik resimlerine yer verilmiş.

'' Kelime Müzesi'' Ankara'ya çok yakışan bir müze olmuş. Türkçenin kelimeleri üzerine ince ince nakşedilmiş. Gezerken, kah gülüyorsunuz, kah duygulanıyorsunuz. Bazen de çok şaşırıyorsunuz.

Müze girişi 40 tl, öğrencilere 20 tl ve 9 yaş altında olan çocuklara ''Göz kırpıp geç'' diyorlar.

Pazartesi günleri hariç her gün 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olan müzeyi gezin, görün derim.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.