Selma Bora
Köşe Yazarı
Selma Bora
 

Sebahat Kırçak’ın sanat ile yoğrulmuş ömrü var

[simple-author-box] Değerli okuyucular, sanat dünyamızın güneşlerinden biri olan Sebahat Kırçak’ı sizlerle buluşturmak istiyorum. Ömrünü tezhip ve minyatür sanatına adamış ve sayısız pul çalışmasına imza atmış sanatçı kendisi. Ankara’nın havasıyla, suyuyla beslenmiş, Atatürk Türkiye’sinden ve Başkentinden esinlenmiş bir sanatçı olan Sebahat Kırçak ile şöyle bir sohbette bulunduk. Hereke’de doğunca Soru: Kısaca kendinizden söz eder misiniz? Yanıt: 1945 yılında Hereke’de doğmuşum. Okul yıllarından sonra Sümerbank Hereke Halı Fabrikasında yaklaşık 6 yıl Türk motifleri üzerine halı ressamı olarak çalıştım. Evlendikten sonra Ankara’ya yerleştik. Çalışmalarımı burada, Ulucanlar Cezaevi Müzesinde sürdürüyorum. Soru: Hereke’de doğunca halı ile ilginiz ister istemez oluşmuş sanki… Yanıt: Evet, halı ressamlığım Hereke’deki Sümerbank fabrikası sayesinde oldu… Soru: Doğduğunuz yerden ayrıldıktan sonra neler oldu? Yanıt: Hem sanatımda hem de hayatımda çok büyük gelişmeler, değişmeler oldu elbette. Tezhib, ebru ve minyatür yanında sayısız pul çalışmalarım oldu. Sürekli üretiyor Soru: Yaşınız 75’e dayandı ama çalışma azminiz dipdiri… Yanıt: Sen de öylesin… Asıl çalışmazsak yaşlanırız. Hiç boş durmam. Sanat eseri üretmek ömrümüzü uzatıyor. Soru: Teknoloji ile aranız nasıl? Yanıt: El ile çizimlerim devam ediyor ama dijital çizimlerim de var. Soru: Bu bir hobi mi, meslek mi? Yanıt: Benim için her ikisi de geçerli. Hem büyük zevk alıyorum hem de para kazanıyorum. Soru: Çok kazanıyor musunuz? Yanıt: Param yok pulum var diyecek kadar! Önemli eserler Soru: Sanat hayatınızda önemsediğiniz şeyler vardır mutlaka. Paylaşmak ister misiniz? Yanıt: Elbette… 1999 yılında ilk pul resmimi çizdim. “Osmanlı Saray Kadınları” adlı minyatürüm PTT tarafından Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 700. Yılı kutlamaları için bir pula basıldı. “Padişah III. Selim Tuğrası” konulu tezhip çalışmama ilk gün zarfına basıldı. Ayrıca “Mevlana ve Semazenler” minyatürüm de anma pulu olarak basılmıştı. 2002’de iki minyatür çalışmam daha pul olarak basıldı. Nevruz’un Türk bayramı oluşunu anlattığım bir pul da kullanıldı. “PTT’nin 55. Sanat Yılıma özel bastığı kişisel pul benim için çok anlamlı ve özel bir yere sahiptir. Avustralya Parlamentosunda sergi açan ilk sanatçı olmam da benim için önemlidir.
Ekleme Tarihi: 13 Ocak 2021 - Çarşamba

Sebahat Kırçak’ın sanat ile yoğrulmuş ömrü var

[simple-author-box]

Değerli okuyucular, sanat dünyamızın güneşlerinden biri olan Sebahat Kırçak’ı sizlerle buluşturmak istiyorum. Ömrünü tezhip ve minyatür sanatına adamış ve sayısız pul çalışmasına imza atmış sanatçı kendisi.

Ankara’nın havasıyla, suyuyla beslenmiş, Atatürk Türkiye’sinden ve Başkentinden esinlenmiş bir sanatçı olan Sebahat Kırçak ile şöyle bir sohbette bulunduk.

Hereke’de doğunca

Soru: Kısaca kendinizden söz eder misiniz?

Yanıt: 1945 yılında Hereke’de doğmuşum. Okul yıllarından sonra Sümerbank Hereke Halı Fabrikasında yaklaşık 6 yıl Türk motifleri üzerine halı ressamı olarak çalıştım. Evlendikten sonra Ankara’ya yerleştik. Çalışmalarımı burada, Ulucanlar Cezaevi Müzesinde sürdürüyorum.

Soru: Hereke’de doğunca halı ile ilginiz ister istemez oluşmuş sanki…

Yanıt: Evet, halı ressamlığım Hereke’deki Sümerbank fabrikası sayesinde oldu…

Soru: Doğduğunuz yerden ayrıldıktan sonra neler oldu?

Yanıt: Hem sanatımda hem de hayatımda çok büyük gelişmeler, değişmeler oldu elbette. Tezhib, ebru ve minyatür yanında sayısız pul çalışmalarım oldu.

Sürekli üretiyor

Soru: Yaşınız 75’e dayandı ama çalışma azminiz dipdiri…

Yanıt: Sen de öylesin… Asıl çalışmazsak yaşlanırız. Hiç boş durmam. Sanat eseri üretmek ömrümüzü uzatıyor.

Soru: Teknoloji ile aranız nasıl?

Yanıt: El ile çizimlerim devam ediyor ama dijital çizimlerim de var.

Soru: Bu bir hobi mi, meslek mi?

Yanıt: Benim için her ikisi de geçerli. Hem büyük zevk alıyorum hem de para kazanıyorum.

Soru: Çok kazanıyor musunuz?

Yanıt: Param yok pulum var diyecek kadar!

Önemli eserler

Soru: Sanat hayatınızda önemsediğiniz şeyler vardır mutlaka. Paylaşmak ister misiniz?

Yanıt: Elbette… 1999 yılında ilk pul resmimi çizdim. “Osmanlı Saray Kadınları” adlı minyatürüm PTT tarafından Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 700. Yılı kutlamaları için bir pula basıldı. “Padişah III. Selim Tuğrası” konulu tezhip çalışmama ilk gün zarfına basıldı. Ayrıca “Mevlana ve Semazenler” minyatürüm de anma pulu olarak basılmıştı. 2002’de iki minyatür çalışmam daha pul olarak basıldı. Nevruz’un Türk bayramı oluşunu anlattığım bir pul da kullanıldı. “PTT’nin 55. Sanat Yılıma özel bastığı kişisel pul benim için çok anlamlı ve özel bir yere sahiptir. Avustralya Parlamentosunda sergi açan ilk sanatçı olmam da benim için önemlidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ankhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.